Top 100 Film & TV Adaptations

40-31: "Do I get to say thank you this time?"
37

300

2007WritersZack Snyder, Kurt Johnstad, Michael B. Gordon DirectorZack Snyder CastGerard Butler, Lena Headey, David Wenham, Dominic West, Rodrigo Santoro Warner Bros, Legendary Pictures

Το 2007, βγήκε στους κινηματογράφους μία από τις καλύτερες μεταφορές comics όλων των εποχών, τόσο από άποψη πιστότητας, αλλά και απόδοσης και μεταφοράς στο πανί. Το 300 είναι βασισμένο στο ομώνυμο graphic novel του Frank Miller που είχε κυκλοφορήσει το 1998 από τη Dark Horse και πραγματεύεται μυθιστορηματικά την τραγική μάχη των Θερμοπυλών. Ο Miller είχε δηλώσει πως το είχε εμπνευστεί από την ταινία του 1962, με τίτλο THE 300 SPARTANS.

Πρωταγωνιστής είναι ο βασιλιάς της Αρχαίας Σπάρτης, Λεωνίδας, τον οποίο τον ενσαρκώνει ιδανικά ο Gerard Butler, γράφοντας ιστορία με την σκηνή του “This is Sparta”. Σκηνοθετικά, χρησιμοποιείται σε μεγάλο βαθμό το slow motion, χωρίς να ενοχλεί ιδιαίτερα, η μάχη είναι επικών διαστάσεων, το αρτιστικό στιλ σε κάνει να νομίζεις πως διαβάζεις το comic με καλύτερο σχέδιο και η μουσική επένδυση του Tyler Bates είναι απολύτως ταιριαστή και ανατριχιαστική.

Εισπρακτικά, συγκαταλέγεται στις 25 πιο πετυχημένες ταινίες όλων των εποχών και η επιτυχία του αυτή έδωσε εφαλτήριο για ένα αχρείαστο sequel, με τον τίτλο 300: RISE OF AN EMPIRE, το οποίο είχε ελάχιστη επιτυχία, και για ένα graphic novel του Miller ονόματι XERXES το οποίο παραμένει ακυκλοφόρητο και παρουσιάζει με αντίστοιχο τρόπο τις ναυμαχίες στο Αρτεμίσιο και στη Σαλαμίνα ανάμεσα σε Αθηναίους και Πέρσες.

#40 #39 #38 #37 #36 #35 #34 #33 #32 #31