Top 100 Film & TV Adaptations

30-21: "I am Catwoman. Hear Me Roar. Meow."
29

Batman

1989WritersSam Hamm, Warren Skaaren DirectorTim Burton CastMichael Keaton, Jack Nicholson, Kim Basinger, Pat Hingle, Billy Dee Williams, Michael Gough, Jack Palance Warner Bros

Αν είσαι αρκετά μεγάλος να θυμάσαι το 1989 και ενδιαφερόσουν για την pop culture, τότε σίγουρα θα θυμάσαι την Batmania που είχε κυριαρχήσει. Ακόμη και αν ήθελες να ξεφύγεις, όλο και κάποιο ποστερ της ταινίας θα έβλεπες, ή ένα μπλουζάκι με το γνωστό οβάλ σύμβολο. Διάολε, και MTV να ήθελες να δεις, θα έπεφτες πάνω σε video clip του Prince από το ομώνυμο soundtrack!

Στο μυαλό μου, πλέον, το συγκεκριμένο φιλμ έχει απίστευτη δύναμη, περισσότερο ως ένα φαινόμενο, συνδεδεμένο με την δύση των 80s, παρά ως αυτόνομη ταινία. Μια ταινία, που όπως έχω δηλώσει και παλιότερα, της έχω απίστευτη αδυναμία, με καταπληκτικό art direction και υπέροχη ατμόσφαιρα, αλλά παρ’ όλα αυτά έχω έντονες ενστάσεις σχετικά με τον χειρισμό των χαρακτήρων και την εισαγωγή των εμμονών του Burton στη προσέγγιση που επιχείρησε. Όσο για τον Jack Nicholson, έγραψε το playbook για την κινηματογραφική μεταφορά των comic book villains.

To BATMAN βλέπεται ευχάριστα, ακόμη και σήμερα, 25+ χρόνια αργότερα, και έχει σίγουρα στιλ (και με το παραπάνω), αλλά στο θέμα της ουσίας κάπου απογοητεύει.

#30 #29 #28 #27 #26 #25 #24 #23 #22 #21