Comicdom Files: Pride Of Baghdad

Μια αντιπολεμική αλληγορία

Ιστορία

Τον Απρίλιο του 2003, τέσσερα λιοντάρια δραπέτευσαν από τον ζωολογικό κήπο της Βαγδάτης κατά τη διάρκεια των ΝΑΤΟικών βομβαρδισμών.

Με αυτό το γεγονός ως έμπνευση, γεννήθηκε η ιστορία του PRIDE OF BAGHDAD. Όταν πρωτοβγήκε, πρέπει να παραδεχθώ ότι το προσπέρασα. Το θεώρησα “μια ιστορία με ζωάκια”, όντας επιφυλακτικός για την άποψη μιας αμερικάνικης παραγωγής στο θέμα του Ιράκ. Μία φράση από ένα review, όμως, με προκάλεσε να το διαβάσω: “You can put it right next to Watchmen. It’s that good”, έλεγε και δέχτηκα την πρόκληση. Μαντέψτε σε ποιο σημείο βρίσκεται, πλέον, στη βιβλιοθήκη μου.

Η ιστορία ακολουθεί μια μικρή αγέλη λιονταριών, καθώς ένας πύραυλος καταστρέφει τον τοίχο του ζωολογικού κήπου, ελευθερώνοντάς τα. Σαν πλοκή δεν έχουμε κάτι περισσότερο, παρά μόνο την περιπλάνηση των φρεσκοαπελευθερωμένων λιονταριών στην κατεστραμμένη πόλη τους και τις συναντήσεις τους με διάφορα άλλα ζώα, μέχρι το θάνατό τους από φοβισμένους ανθρώπους.

Τι Μας Άρεσε

Η πολυεπίπεδη αφήγηση. Ξεκινώντας από τον τίτλο, “pride” ονομάζεται στα αγγλικά μια ομάδα λιονταριών, αλλά το έργο αναφέρεται πολύ ξεκάθαρα στην περηφάνια της ίδιας της Βαγδάτης και του ιρακινού λαού. Η ιστορία κινείται διαρκώς σε τρία νοηματικά επίπεδα. Το πρώτο και ξεκάθαρο είναι η διηγηση ως έχει – τα ομιλούντα ζώα που περιπλανώνται. Το δεύτερο επίπεδο είναι η αναγωγή των χαρακτήρων σε ανθρώπους. Τα τέσσερα λιοντάρια θα μπορούσαν, κάλλιστα, να είναι μια οικογένεια Ιρακινών, οι πίθηκοι είναι οι πλιατσικολόγοι και o Fajer είναι ο Σαντάμ.

pride_of_baghdad_1

Το τρίτο και σημαντικότερο επίπεδο, είναι η αντιστοίχηση των χαρακτήρων και των συνθηκών σε συμβολικές έννοιες. O Zill είναι ο κάθε αγωνιστής, η Safa το Παρελθόν, η Noor η Μάνα, ο Ali το Μέλλον και ούτω καθ’ εξής. Κάνοντας αυτούς τους παραλληλισμούς, η ιστορία αναδεικνύει το πραγματικό μεγαλείο της.

Τι Μας Ενόχλησε

Αν κάτι δεν μου άρεσε, ήταν μια ελαφριά “αμερικανιά” που ξεφεύγει στον Brian K. Vaughan, κάποια στιγμή. Το “ιππικό” των αλόγων σώζει τα λιοντάρια από τη δικτατορική αρκούδα. Μια αναφορά, μάλλον, στη “σωτήρια” επέμβαση των δυτικών στο Ιράκ.

Συνολική Εκτίμηση

Το PRIDE OF BAGHDAD είναι αριστοτεχνικά γραμμένο. Πραγματεύεται θέματα που απασχολούν τον άνθρωπο κάθε τόπου και εποχής, όπως το νόημα της ελευθερίας, του αγώνα, της αλληλεγγύης, τη στάση καθενός από εμάς όταν μια κρίση απειλεί την κοινότητα, αλλά και την ίδια την κοινωνία που ζούμε. Επίσης, το σχέδιο του Niko Henrichon, χωρίς να είναι κάτι το αξιομνημόνευτο, είναι πάρα πολύ καλό.

pride_of_baghdad_2

Παράλληλες Προτάσεις

Δεν γνωρίζω πολλά ανάλογα έργα. Σίγουρα το WE3 του Morrison, μια ακόμα ιστορία με ζώα, που επίσης περιέχει πολλαπλά νοήματα. Το Y: THE LAST MAN έκανε τον Vaughan ευρύτερα γνωστό και το SAGA έχει κάνει τον κόσμο να παραμιλάει. Δεν έχω διαβάσει κάποιο από τα δύο, όμως σίγουρα είναι προτεινόμενα, αν σας αρέσει το γράψιμο του συγκεκριμένου συγγραφέα.