Understanding Comics

Η Βίβλος! Έτσι απλά!

Ιστορία

Η απόλυτη Βίβλος για τα comics γράφτηκε το 1993 και από τότε, τίποτα δεν μπόρεσε να ξεπεράσει την απίστευτη δουλειά που έκανε ο Scott McCloud. Τιμώντας τον Marshall McLuhan και το έργο του, UNDERSTANDING MEDIA: THE EXTENSIONS OF MAN, ο McCloud αποφασίζει να δώσει σε όλους μια βαθύτερη κατανόηση της Τέχνης των comics. Και το κάνει τόσο καλά, που το UNDERSTANDING COMICS μεταφράστηκε σε πολλές γλώσσες, ανάμεσα στις οποίες και η δική μας, μιας και το επικό αυτό έργο κυκλοφορεί από την Webcomics, έχοντας κερδίσει και το βραβείο Καλύτερης Μεταφρασμένης Έκδοσης.

Τι μας άρεσε

Δεν υπάρχουν και πολλά που μπορεί να μη σου αρέσουν σε αυτό το βιβλίο. Αυτό που έχει καταφέρει ο McCloud είναι να μιλήσει για ένα πολύπλοκο θέμα, κάνοντάς το, ταυτόχρονα, αστείο και ενδιαφέρον. Την ίδια ώρα, αναλύει, με εντυπωσιακά λεπτομερή και ενδελεχή τρόπο, τον μηχανισμό των comics, αποδεικνύοντας ότι δεν είναι ένα Μέσο μόνο για παιδιά, αλλά μια αυθύπαρκτη, πολύπλοκη Τέχνη.

Όσο αστεία και να κάνει ο McCloud – και είναι πολλά – μπορεί κάποιος να διακρίνει ότι έχει κάνει πολύ έρευνα και ότι αγαπάει το μέσο. Αγαπάει τα comics πάρα πάρα πολύ και μέσα από αυτές τις περίπου 200 σελίδες, προσπαθεί να μας κάνει όλους να τα αγαπήσουμε. Όσο για εμάς, που τα αγαπούσαμε ήδη, μας ξεναγεί σε έναν κόσμο που νομίζαμε ότι ξέραμε, αλλά τώρα αναγνωρίζουμε πραγματικά.

Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Μέσα από αυτή την όμορφη βόλτα στην πιο απίθανη Τέχνη, ο McCloud καταφέρνει, με έξοχο τρόπο, να εξετάσει όχι μόνο τα ίδια τα comics, αλλά το πώς βλέπουμε τον ίδιο μας τον εαυτό, την κοινωνία μας, το πώς η κοινωνία βλέπει τα comics, αλλά και την ίδια μέσα από αυτή την Τέχνη. Δεν διστάζει να μπει ακόμη και στα βαθιά νερά της αφήγησης, της μορφής και της ουσίας, και τολμά να φιλοσοφήσει, να αναρωτηθεί και να κινητοποιήσει τη σκέψη και τη φαντασία μας.

understanding_comics_1

Τι μας ενόχλησε

Ίσως – και αυτό ειναι ένα μεγάλο “ίσως” – κάποιοι από εσάς, που είστε ήδη χρόνια αναγνώστες, να βρείτε πολλά από αυτά που αναφέρει λίγο περιττά. Σε κάποια σημεία, μπορεί και να είναι αν και αμφιβάλλω ότι έχετε πολλοί από εσάς αναρωτηθεί τί ακριβώς κρύβεται πίσω από την Τέχνη που τόσο αγαπάτε. Ακόμη, όμως, και αυτό να ισχύει, διαβάστε το UNDERSTANDING COMICS και θα καταλάβετε γιατί σας “ρούφηξε” αυτή η Τέχνη και κατάφερε να σας αδειάσει το πορτοφόλι με χαρακτηριστική ευκολία.

Συνολική εκτίμηση

Είναι ένα βιβλίο που θα πρέπει να υπάρχει… παντού! Δεν είναι μόνο για εμάς που αγαπάμε τα comics. Απευθύνεται σε όποιον θέλει να καταλάβει τον τρόπο που λειτουργεί η οπτική επικοινωνία, σε δασκάλους που απελπίζονται μπροστά στο Μέσο που τόσο πολύ αγαπούν οι μαθητές τους, σε όλους όσους ενδιαφέρονται για την Τέχνη. Πάντα επιστρέφω σε αυτό, πάντα το ξεφυλλίζω και, κάθε φορά, ανακαλύπτω κάτι καινούριο.

understanding_comics_2

Παράλληλες προτάσεις

Δεν είναι ότι μπορώ να σας προτείνω τις περισσότερες από τις υπόλοιπες δουλειές του Scott McCloud. Όχι ότι το THE SCULPTOR (κυκλοφορεί επίσης στα ελληνικά από την Webcomics) δεν είναι εξαιρετικό – είναι αριστούργημα, αλλά δεν έχει καμία σχέση με το UNDERSTANDING COMICS. Μπορείτε, ωστόσο, να αναζητήσετε τα άλλα δύο βιβλία που έχει γράψει ο McCloud με την ίδια θεματική, το REINVENTING COMICS και το MAKING COMICS. Το πρώτο είναι ένα αμφιλεγόμενο βιβλίο, που μιλά για το comic σε σχέση με τη λογοτεχνία, τη θέση του δημιουργού στην αγορά, αλλά και τις νέες τεχνολογίες και πώς αυτές επηρεάζουν το Μέσο. Στο δεύτερο, κάνει αυτό που λέει ο τίτλος: μας μαθαίνει τα “μυστικά” της Τέχνης σε επίπεδο δημιουργίας, τον τρόπο, δηλαδή, που κάποιος μπορεί να φτιάξει ένα comic.

Πέρα από αυτά, όμως, αν κάποιος ενδιαφέρεται για τον… εσωτερικό κόσμο των comics, τότε πρέπει να διαβάσει και το COMICS AND SEQUENTIAL ART, του Will Eisner. Έστω και για να τον δείτε να μεταφέρει Shakespeare σε comic!