The Violent #1

Eξαρτήσεις, εγκλήματα και ένας αέρας από Ken Loach

Το THE VIOLENT είναι μια ιστορία ανθρώπων, παγιδευμένων στο σύστημα και στις έξεις τους, που ζητάνε ένα καλύτερο μέλλον, το οποίο φαίνεται να μην είναι φτιαγμένο για αυτούς. Μια ιστορία αστικής παρακμής και των απροστάτευτων θυμάτων της. Το πρώτο τεύχος σε αναγκάζει να γυρίζεις τις σελίδες νευρικά. Θες να το παρατήσεις, αλλά πρέπει πρώτα να λύσεις αυτόν τον κόμπο που έχει δημιουργήσει στο στομάχι σου, θες να πάνε όλα καλά, αλλά η καταστροφή είναι μονίμως ένα γύρισμα της σελίδας μακριά.

Ο Mason έχει βγει από την φυλακή εδώ και λίγους μήνες και μένει με την γυναίκα του, Becky, και το μικρό κοριτσάκι τους. Και οι δύο δουλεύουν σε χειρωνακτικές δουλειές, που, ούτε υπό τις καλύτερες συνθήκες, δεν τους αποδίδουν τα απαραίτητα για να συντηρήσουν τη μικρή οικογένειά τους. Και για την Becky και τον Mason, εξ ορισμού, οι συνθήκες δεν είναι ποτέ “οι καλύτερες”. Οι δυο τους παλεύουν με ένα παρελθόν που δεν αφήνεται να ξεχαστεί, με κακές συναναστροφές και κακές συνήθειες, με λογαριασμούς και νοίκια, με ανύπαρκτες προοπτικές. Τα πράγματα δεν αργούν να πάρουν την αναμενόμενη τροπή, όταν η Becky, εν μέσω μιας πολύ δύσκολης μέρας, συναντιέται τυχαία με κάποιον ύποπτο τύπο από το παρελθόν της και ο Mason αναγκάζεται να βγάλει το παιδί από το σπίτι, αργά το βράδυ.

TheViolent2

Ο Ed Brisson γράφει μια ιστορία που (credit και στον Adam Gohram, φυσικά) μοιάζει να κυλάει υπό τους ήχους του κλασσικού soundtrack της επικείμενης καταστροφής. Οι χαρακτήρες είναι περίεργα relatable, γιατί, όσο μακριά και αν είναι οι ζωές τους από την καθημερινότητα των περισσότερων από μας, έχουν την πολύ απλή και πολύ ανθρώπινη επιθυμία να ζήσουν μια αξιοπρεπή ζωή, να έχουν φαΐ για το παιδί τους και λεφτά για το νοίκι, να μπορούν να εμπιστευθούν τον σύντροφό τους, να μπορούν να εμπιστευτούν τον εαυτό τους. Και σε αυτή την απλή επιθυμία, ο Brisson αντιπαραθέτει τους τοίχους που χτίζει η κοινωνία γύρω από τέτοιους ανθρώπους, που τους απαγορεύουν να ξεφύγουν από την επανάληψη της ιστορίας τους.

Ο Gohram βρίσκει στην ιστορία του Brisson τον ρυθμό και το περιβάλλον του. Παρότι κανείς δεν αμφέβαλε για τις σχεδιαστικές του ικανότητες, σε καμία από τις προηγούμενες δουλειές του, ποτέ δεν φαινόταν να είναι πιο άνετος και πιο ταιριαστός απ’ ότι είναι στο THE VIOLENT. Το σχέδιο του, τόσο βρώμικο όσο και ακριβές, προσεγμένο και ταυτόχρονα εκφραστικό, λειτουργεί τέλεια στο να ενορχηστρώσει αυτή τη σκοτεινή ιστορία, να κάνει τους χαρακτήρες αληθινούς και τους κινδύνους που τους περιμένουν, σε κάθε τους βήμα, πιο πραγματικούς και πιο απειλητικούς.

theviolent3

Το THE VIOLENT #1 έχει άμεση επίδραση στην ψυχολογία του αναγνώστη – σε αγχώνει, σε στεναχωρεί, σε κρατάει σε αγωνία. Το πρώτο τεύχος σε κάνει να δεθείς με χαρακτήρες που θα σου φαινόταν απίθανο να συμπαθήσεις και να αγωνιάς για καταστάσεις που, πιθανώς, δεν θα σε άγγιζαν υπό άλλες συνθήκες. Η περιρρέουσα ατμόσφαιρα που δημιουργεί ο Gohram, σε συνδυασμό με την ικανότητα του Brisson να αφηγείται την ιστορία με τον πιο άμεσο δυνατό τρόπο, αλλά χωρίς περιττές δραματικές κορώνες, κάνουν το THE VIOLENT ένα από τα πιο ενδιαφέροντα comics που βγήκαν το 2015, έστω και αν μας βρήκε στην εκπνοή του έτους.