Previews Picks

January 2016

Το 2015 έφυγε, καλώς όρισες 2016! Καινούργιος χρόνος, καινούργιο PREVIEWS, καινούργιες υποψήφιες αγορές που θα αδυνατίσουν ακόμη περισσότερο το πορτοφόλι μας, αλλά ευελπιστούμε πως θα ευφράνουν την καρδιά μας και θα διασκεδάσουν το μυαλό μας (ή έστω το ένα από τα δύο – μην είμαστε πλεονέκτες).

Ο Δημήτρης Σακαρίδης και ο Ηλίας Κατιρτζιγιανόγλου, έχοντας συνέλθει από τις κραιπάλες των εορτών και έχοντας χωνέψει (more or less) τους κουραμπιέδες, τα μελομακάρονα και τη βασιλόπιτα που έφαγαν, υποδέχονται το πρώτο PREVIEWS της νέας χρονιάς και το ξεκοκαλίζουν (σαν τη γαλοπούλα, την οποία, όπως λένε, επίσης έχουν χωνέψει) προς όφελος όλων μας…

Blue Pages

Αν μου έλεγαν πως ένα απ’ τα πρώτα πράγματα που θα έκανα για το site, στο ξεκίνημα του 2016, θα ήταν να γράψω PREVIEWS PICKS για τις μπλε σελίδες του γκουμουτσο-καταλόγου της Diamond και θα χρειαστεί να ανοίξω ξανά το MARVEL PREVIEWS, το οποίο εδώ και δυο χρόνια μου χρησιμεύει κυρίως για filler στα short boxes μου (εκτός από τις σπάνιες φορές που αναλαμβάνω πάλι αυτή την άχαρη αποστολή), θα του έλεγα πως αυτός δεν είναι καλός τρόπος για να αρχίσει η καινούργια χρονιά!

Oh well, θα κάνω την καρδιά μου πέτρα για το καλό του Comicdom και θα προσπαθήσω να είμαι σχετικά επιεικής. (Magic 8-ball says: not likely!)

International Iron Man #1

$3.99 page M4 Marvel Comics

Χαίρομαι που εξακολουθούν να υπάρχουν πράγματα στα οποία μπορείς να έχεις εμπιστοσύνη, σε αυτή τη ζωή. Όπως, για παράδειγμα, η ικανότητα της Marvel να βγάζει διαρκώς νέους τίτλους χρησιμοποιώντας ολοένα και πιο γελοία επίθετα για να προσδιόρισει τους ήρωές της. Περιμένω με αγωνία τα INTERGALACTIC SPIDER-MAN και TRANSATLANTIC CAPTAIN AMERICA.

Το γράφει ο Bendis, οπότε ο “international” Iron Man (ο οποίος, μάλιστα, έμαθε πρόσφατα πως ήταν – SPOILER ALERT – υιοθετημένος) θα μιλάει σαν τον Luke Cage…

The Infinity Entity #1

$3.99 page M6 Marvel Comics

Κοιτάξτε, εγώ comics της Marvel δεν αγοράζω. Δεν έχει να κάνει με κάποιο μποϊκοτάζ ή κάτι τέτοιο (είμαι αντίθετος στο concept, έτσι κι αλλιώς), απλά θεώρησα πως, κάποια στιγμή (Marvel NOW), ήταν καλή ιδέα να κάνω ένα clean break από το universe του (former) House Of Ideas, μια και ήταν φανερό πως δεν απευθυνόταν πια σε μένα, και να επικεντρωθώ στο να μαζέψω τα κομμάτια που μου έλειπαν μέχρι εκεί (μεγαλεπήβολο σχέδιο, ομολογουμένως).

Βέβαια, το συγκεκριμένο comic μοιάζει ελαφρώς “αποκομμένο” από το main universe και με βάση αυτά που διαβάζω στο solicitation, φαίνεται να βαράει το δικό του ντέφι. Οπότε, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι το creative team αποτελείται από δύο αγαπημένους μου δημιουργούς (Jim Starlin και Alan Davis), ενδέχεται να κάνω το “ατόπημα” και να το δοκιμάσω.

Mockingbird #1

$3.99 page M18 Marvel Comics

Επειδή, ασφαλώς, αυτό που χρειάζονται τα mainstream comics του σήμερα, είναι μια ongoing σειρά με πρωταγωνίστρια την Mockingbird!

Το συγκεκριμένο comic υπογράφεται (σε σενάριο και artwork) από γυναίκες δημιουργούς, καθώς έχει πλέον θεσπιστεί ο κανόνας ότι μόνο μια γυναίκα μπορεί να αποτυπώσει έναν γυναικείο χαρακτήρα στα comics.

Έχει και πολλά variants, μεταξύ των οποίων και ένα “Women Of Power Variant”, του οποίου η σχεδιάστρια είναι TBA. Γιατί εμείς στη Marvel θέλουμε να προωθήσουμε το diversity, αλλά την ώρα που γραφόταν το solicitation δεν είχαμε πρόχειρο το τηλέφωνο καμιάς σχεδιάστριας. Τα άλλα τρία variants είναι από άντρες σχεδιαστές, by the way, οπότε δεν ξέρω τί είναι πιο γελοίο: ότι η Marvel λειτουργεί με affirmative action, ή ότι ούτε αυτό δεν μπορεί να κάνει σωστά;

Miracleman By Gaiman & Buckingham: The Silver Age #1-2

$4.99 page M90 Marvel Comics

Αυτά είναι τα δύο τελευταία τεύχη από το original run του MIRACLEMAN, τα οποία είχαν κυκλοφορήσει στις αρχές των 90s από την Eclipse και ο μοναδικός λόγος να μην τα αγοράσετε είναι να έχετε τα πρωτότυπα. Αλλά ακόμη και σε αυτή την περίπτωση, αξίζει να αποκτήσετε τις νέες εκδόσεις, για το remastered coloring και το bonus material που έχουν!

Θεωρητικά, βέβαια, υπάρχει και ένας δεύτερος λόγος να μη θέλετε να τα αγοράσετε: Είστε μέλος της εκκλησίας του Alan Moore και θεωρείτε πως τα μοναδικά “αληθινά” MIRACLEMAN είναι αυτά που έγραψε ο μουσάτος ερημίτης. In that case, τα συλλυπητήριά μου και καλή τύχη στο υπόλοιπο της ζωής σας.

Predator: Life And Death #1 (of 4)

$3.99 page 56 Dark Horse Comics

Ένα από τα πράγματα που θα μου λείψουν, αν, κάποια στιγμή, πάψει να υπάρχει η Dark Horse (*knocks on wood*), είναι η συνέπεια με την οποία χτίζει, εδώ και πάνω από δύο δεκαετίες, τα σύμπαντα των Aliens, Predator και Terminator, καθώς έχει εκδώσει εκατοντάδες comics, τα περισσότερα εκ των οποίων είναι εξαιρετικά, βασισμένα στα τρία αυτά υπερ-επιτυχημένα franchises.

Το συγκεκριμένο limited series το γράφει ο Dan Abnett, οπότε εγγυημένα θα είναι από ενδιαφέρον έως πολύ καλό, ενώ και το artwork του Brian Thies φαίνεται θαυμάσιο, κρίνοντας από το δισέλιδο preview. Βέβαια, εγώ θέλω και το variant cover του Chris Warner. Γιατί ο Chris Warner ΣΠΕΡΝΕΙ!

The Red Virgin And The Vision Of Utopia

$19.99 page 83 Dark Horse Comics

Κάποιες φορές, εκνευρίζομαι με τα πιο απλά και – φαινομενικά – ασήμαντα πράγματα. ΟΚ, “εκνευρίζομαι” είναι ίσως λίγο βαριά λέξη. Ας πούμε “ενοχλούμαι”, ή έστω “αφήνω να απασχολούν το μυαλό μου”.

Case in point, το solicitation του συγκεκριμένου graphic novel, που αποκαλεί την Mary Talbot “acclaimed writer”. Τυπικά, ο χαρακτηρισμός είναι σωστός, αλλά πόσο έντιμο είναι, ηθικά, να ισχυρίζεσαι κάτι τέτοιο για έναν συγγραφέα (co-writer, μάλιστα) ενός graphic novel, όταν το acclaim που έχει είναι για την ακαδημαϊκή του δουλειά. (Γιατί, μεταξύ μας, τα graphic novels της κυρίας Talbot μάλλον αμύριστα πήγαν.)

Θα μπορούσα, επίσης, να τονίσω το γεγονός ότι η Mary Talbot μοιάζει να είναι λίγο “περιορισμένη” και “μονόπαντη”, όσον αφορά στη θεματολογία της, αλλά δεν θα το κάνω γιατί είμαι καλός άνθρωπος.

Trump: The Complete Collection

$29.99 page 84 Dark Horse Comics

Τα δύο τεύχη που έβγαλε η χιουμοριστική ανθολογία του Harvey Kurtzman, TRUMP, στα μέσα της δεκαετίας του ’50, θεωρούνται κορυφαία και η αλήθεια είναι πως το επίπεδο της δουλειάς που δημοσιεύθηκε σε αυτά (από δημιουργούς όπως οι γνωστοί “idiots”, Will Elder, Jack Davis, Al Jaffee, Wally Wood, αλλά και ο μετέπειτα κολοσσός του σεναρίου και της σκηνοθεσίας, Mel Brooks) σχεδόν αγγίζουν την ποιότητα των πρώτων τευχών του MAD.

Η συγκεκριμένη έκδοση περιλαμβάνει τα δύο αυτά τεύχη, καθώς και το τρίτο, που ενώ είχε ολοκληρωθεί σε μεγάλο βαθμό (ή τουλάχιστον έτσι ξέρουμε), δεν δημοσιεύθηκε ποτέ. Οπότε, μιλάμε για μια πραγματικά ιστορικής σημασίας κυκλοφορία (πέρα από την αδιαμφισβήτητη καλλιτεχνικής της αξία) που δεν πρέπει να χάσει κανείς!

Legends Of Tomorrow #1

$7.99 page 94 DC Comics

Αν ψήνεστε να πάρετε τον συγκεκριμένο τίτλο, επειδή πιστεύετε πως θα έχει κάποια σχέση με την επερχόμενη τηλεοπτική σειρά, μάλλον έχετε πέσει σε παγίδα.

Αν, πάλι, ψήνεστε να διαβάσετε ένα comic, στο οποίο γράφουν βετεράνοι συγγραφείς, όπως ο Gerry Conway, ο Len Wein και ο Keith Giffen, σχεδιάζουν εξαιρετικοί artists σαν τον Yildiray Cinar και τον Aaron Lopresti, και πρωταγωνιστούν ενδιαφέροντες b-level χαρακτήρες της DC, σαν τον Firestorm, τον Metamorpho, τους Metal Men και το αξιολάτρευτο δίδυμο Sugar & Spike, έχετε κάνει τη σωστή επιλογή!

Circuit Breaker #1

$2.99 page 206 Image Comics

Τα ρομπότ που έσωσαν την Ιαπωνία στον Δ’ Παγκόσμιο Πόλεμο, βλέπουν την ύπαρξή τους να κρίνεται παράνομη και έτσι αποφασίζουν να στραφούν κατά της ανθρωπότητας, τρομοκρατώντας τον πλανήτη μας. Ο δημιουργός τους κατασκευάζει ένα νέο ρομπότ, που έχει τη μορφή της έφηβης εγγονής του, για να νικήσει την απειλή “εκ των έσω”, μόνο που το τελευταίο αυτό – και τελειότερο – δημιούργημά του, αμφισβητεί τον προγραμματισμό του, και το μέλλον των ανθρώπων κρίνεται ιδιαιτέρως αμφίβολο…

Έχει το “potential” να είναι μια εξυπνακίστικη σάχλα, αλλά ΑΝ είναι καλό, ενδέχεται να είναι ΠΟΛΥ ΚΑΛΟ! Το όνομα του Kyle Baker στο σχέδιο, εγγυάται πως, τουλάχιστον, το comic θα είναι πολύ όμορφο.

The Discipline #1

$2.99 page 210 Image Comics

Μόλις χθες, έγραψα ένα Snapshot Review, όπου έκραξα την πιο πρόσφατη δουλειά του Peter Milligan (και, πλαγίως, όλες τις προηγούμενες των τελευταίων ετών) και ουσιαστικά του εκφώνησα τον “επικήδειο”.

Παρ’ όλα αυτά, έχω το συγκεκριμένο comic στα picks μου! Θα μπορούσα να πω το κλασικό “το αναφέρω επειδή σε κάποιους εξακολουθεί να αρέσει ο Milligan” και μετά να κάνω ένα υποτιμητικό σχόλιο για αυτούς τους “κάποιους”, αλλά η αλήθεια είναι πως πραγματικά έχω αποφασίσει να το αγοράσω και να το διαβάσω κιόλας!

Το χρεώνω στο υπέροχο artwork του Leandro Hernandez, που θυμίζει κάτι ανάμεσα σε Eduardo Risso και Peter Snejbjerg. Ή στο $2.99 cover price, που κάνει πιο εύκολη την απόφαση για πειραματισμούς. Ή στο αρκετά ενδιαφέρον premise (“this erotically charged tale of sex, death, and metamorphosis begins with an explosion of carnality and weirdness”). Ή στο απίστευτο good will που έχει, δικαιωματικά, κερδίσει ο Milligan, με αυτά που έκανε από τα μέσα των 80s μέχρι τα μέσα των 90s.

Όπως και να ‘χει, αν είναι μαλακία, υπόσχομαι να το θάψω επιμελώς όταν το διαβάσω…

Green Pages

Με τα χρόνια, συνειδητοποιώ ότι πλέον η σχέση μου με τα mainstream comics είναι αντιστρόφως ανάλογη εκείνης με τα comics μικρών εταιριών. Έτσι, ενώ πολλά mainstream κινούν χλιαρά το ενδιαφέρον μου, λιγοστά “ανεξάρτητα”, το ταράζουν συθέμελα! Πριν δούμε, λοιπόν, αναλυτικά όσα κατόρθωσαν το τελευταίο, για αυτόν τον μήνα, μια αναφορά στο “ελληνικό άρωμα” που έχει αυτό το PREVIEWS, με μία κυκλοφορία σε σχέδιο Γιάννη Παντούλα στη σελίδα 280, και μία δημιουργία του Κων Χρυσούλη στη σελίδα 393.

The Imitation Game: Alan Turing Decoded

$24.95 page 266 PublisherAbrams

Αν έχετε δει την ομώνυμη ταινία, ξέρετε ότι μιλάμε για έναν λαμπρό επιστήμονα του 20ου Αιώνα, τον αποκαλούμενο και “πατέρα της επιστήμης των υπολογιστών”, που όμως πλήρωσε με το βαρύτερο τίμημα την ηθική ακαμψία της εποχής του σχετικά με την ομοφυλοφιλία.

Ρίχνοντας μια ματιά στο σχέδιο του Leland Purvis, πιστεύω πως αξίζει να αναζητήσετε τη συγκεκριμένη έκδοση, μεταξύ άλλων και για το εικαστικό κομμάτι του πράγματος.

The Baker Street Peculiars #1 (of 4)

$3.99 page 311 PublisherBoom! Studios

Με το όνομα του Roger Langridge να μου λειτουργεί υπνωτιστικά, παρακάμπτω το γεγονός ότι έχω αρχίσει να κουράζομαι από τα re-imaginings (ειδικά εκείνα του Sherlock Holmes).

Και μάλλον καλά κάνω και το παρακάμπτω, καθώς πρόκειται για μια πραγματικά ανατρεπτική εκδοχή, με τον ντετέκτιβ να είναι ένας φανταστικός χαρακτήρας, τον οποίο δημιούργησε η οικονόμος κυρία Hudson, η οποία είναι ο πραγματικός Holmes της ιστορίας! Εκείνη, μαζί με μια παρέα επίδοξων νεαρών ντετέκτιβ, βγαίνουν στη γύρα για να λύσουν το τρέχον μυστήριο, κι εγώ μόλις βρήκα ένα από τα λίγα all-ages που με ψήνουν!

Eerie Comics #1 Replica Edition

$17.99 page 324 PublisherCanton Street Press

Δεν θα διαφωνήσω, 18 δολάρια είναι πολλά για ένα τεύχος 52 σελίδων!

Όμως, από την άλλη, 18 δολάρια δεν είναι, σε καμία περίπτωση, “πολλά”, αν είσαι λάτρης του horror και με αυτό το ποσό αγοράζεις μία πιστή replica του πρώτου τεύχους της σειράς που αποτέλεσε την αρχή της χρυσής εποχής του genre.

ΕC Archives: Crime SuspenStories Vol. 1

$49.95 page 357 PublisherEC Comics

Μπορεί ο συγκεκριμένος τίτλος να μην ανήκει στην κατηγορία horror, όπως τα διάσημα “αδέλφια” του (TALES FROM THE CRYPT και VAULT OF HORROR), όμως οι λάτρεις του crime noir θα ενθουσιαστούν με αυτές τις κλασσικές, early 50s ιστορίες, από κορυφαίους δημιουργούς, όπως οι Al Feldstein, Johnny Craig, Harvey Kurtzman, Wally Wood, Jack Kamen, Graham Ingels και Jack Davis, μεταξύ άλλων!

Το ίδιο ισχύει και για τα SHOCK SUSPENSTORIES Volumes 1 & 2, που θα βρείτε στην ίδια σελίδα και με την ίδια τιμή.

Patience

$29.99 page 360 PublisherFantagraphics Books

Μια ψυχεδελική, sci-fi ερωτική ιστορία, κατευθείαν από το μυαλό και το χέρι του Daniel Clowes. H επιστροφή του σπουδαίου δημιουργού γίνεται με τη μεγαλύτερη σε όγκο δουλειά του, μέχρι στιγμής, και η περιγραφή της Fantagraphics μιλάει για ένα graphic novel γεμάτο σασπένς και εκπλήξεις.

Και τα μισά από αυτά να ισχύουν, όντως πάμε για μία από τις κορυφαίες κυκλοφορίες του 2016!

Son Of The Gun

$34.95 page 376 PublisherHumanoids

Η περιγραφή στο solicitation το χαρακτηρίζει “spiritual western”. Εγώ, πάλι, θα έλεγα ότι πρόκειται για τη μετωπική σύγκρουση των παραισθησιογόνων εμπνεύσεων του Alejandro Jodorowsky (που έχει γράψει το σενάριο), με την αφτιασίδωτη ωμότητα που συναντά κανείς στα westerns του Sam Peckinpah και την true-ίλα της ταινίας THE WAY OF THE GUN.

Κι όλα αυτά, δοσμένα από την παραγνωρισμένη σχεδιαστική ιδιοφυία του Georges Bess. Grab it, now!