Bone

Ένα παραμύθι για όλες τις ηλικίες. Κυριολεκτικά.

Ιστορία

Τρία ξαδέρφια, εκδιωγμένα από την πόλη τους, θα καταλήξουν περιπλανώμενοι σε ένα μυθικό μεσαιωνικό τοπίο, που κρύβει δράκους, ομιλούντα ζώα και ξεχασμένες πριγκήπισσες. Ένα χιουμοριστικό παραμύθι που τεύχος με το τεύχος μεταλλάσεται σε εφιαλτικό γκριζόλευκο θρίλερ. Κι όλα αυτά, σε μία καλά δομημένη – φανταστική – ιστορική πραγματικότητα που μοιάζει με αρχαίο ιαπωνικό θρύλο.

Τι Μας Άρεσε

Με μία πρώτη ματιά, αυτό που τραβάει την προσοχή είναι η απλότητα της γραμμής του Jeff Smith, σε αντίθεση με την πολυπλοκότητα του σχεδίου του. Αυτό δεν οφείλεται στο μελάνωμα, όπως συνηθίζεται, αλλά στην εμφανή εμμονή του δημιουργού με τη λεπτομέρεια, χωρίς όμως αυτή να έχει σαν αποτέλεσμα το μπούκωμα των σελίδων.

Η ιστορία είναι ευχάριστη και ανάλαφρη, ακόμα και όταν ξεκινά να “γκριζάρει”, και σε αυτό σίγουρα βοηθάει το εύκολο χιούμορ και το γρήγορο pacing. Οι χαρακτήρες είναι αρκετά δυνατοί, ακόμα και όταν πρόκειται για δευτεράντζες που έχουν πολύ λίγες εμφανίσεις, κάτι που δίνει στον αναγνώστη την εντύπωση – και δικαίως τις περισσότερες φορές – πως υπήρχε ένας ουσιαστικός λόγος για την ύπαρξη του καθένα από αυτούς μέσα στην ιστορία.

Τα ομιλούντα ζώα και δράκοι δεν ξενίζουν μέσα στο γενικό setup του βιβλίου, κι αυτό γιατί κρατούν σωστές αποστάσεις από τους ανθρώπινους χαρακτήρες, έχοντας καλύτερη διαδραστικότητα με τους τρεις πρωταγωνιστές του comic, τα αδέλφια Bone, καθώς κι αυτά βρίσκονται σε ένα state of confusion, αναφορικά με το είδος στο οποίο ανήκουν. Τίποτα από όλα αυτά δε θα μπορούσε, όμως, να ενοχλήσει τον αναγνώστη, μιας και μιλάμε για παραμύθι, όσο σκοτεινό κι αν είναι στην πραγματικότητα.

bone_1

Τι Μας Ενόχλησε

Για κάποιον που αγόραζε τα τεύχη, όταν αυτά κυκλοφορούσαν, η αναμονή του όχι-ιδιαίτερα-μηνιαίου BONE ήταν δυσβάσταχτη, ειδικά σε περιόδους που αυτό άλλαζε εκδοτικές εταιρείες, από την Cartoon Books στην Image και πίσω. Κατά τα άλλα, δεν έχω κανένα άλλο παράπονο.

Συνολική Εκτίμηση

Το ότι ο Jeff Smith έχει ανακυρηχθεί ο σπουδαιότερος indie δημιουργό της σύγχρονης ιστορίας των αμερικανικών comics δεν είναι τυχαίο. Το ΒΟΝΕ κατάφερε να γίνει δημοφιλές σε μία βιομηχανία που στήριζε  -ειδικά στα 80s και 90s – σχεδόν αποκλειστικά το mainstream κομμάτι της κι αυτό ήταν που άνοιξε ουσιαστικά τις πόρτες του μονοπωλιακού PREVIEWS της Diamond σε μικρότερες εταιρείες, με καινούργιες και ενδιαφέρουσες ιδέες. Το ΒΟΝΕ αποτελεί μία ενηλικίωση των Disney comics, κάτι που φαίνεται όχι μόνο από το στήσιμο των χαρακτήρων και της υπόθεσής του, αλλά και από το σχέδιο του Smith, που ξεφεύγει οριακά – όσο ακριβώς χρειάζεται, δηλαδή – από το καθαρό “καρτουνίστικο” στυλ. Ένα παραμύθι για όλες τις ηλικίες που είναι ίσως μεγαλύτερης αναγνωστικής αξίας από το ZOT! ή το POGO, όσο κι αν αυτό ακούγεται τραβηγμένο.

Οι συλλογικές εκδόσεις του ΒΟΝΕ αξίζουν επίσης αναφοράς: κυρίως τα πολύ όμορφα έγχρωμα TPBs, χάρη στο coloring του ταλαντούχου Steve Hamaker, το omnibus edition με την χαμηλή τιμή των περίπου 25 δολαρίων και οι ελληνικές εκδόσεις των TPBs από την Jemma Press, λόγω της πολύ προσεγμένης μετάφρασης από την Μπέλλα Σπυροπούλου.

bone_2

Παράλληλες Προτάσεις

Το BONE έχει επίσης στο δυναμικό του universe του κάποια πραγματάκια που θα πρότεινα ανεπιφύλακτα, όπως τα STUPID STUPID RAT TAILS και το limited series ROSE, αλλά αν θέλετε και κάτι διαφορετικό ως προς το χιούμορ, τότε θα πρέπει να περάσουμε σε comic strip συλλογές. Ενδεικτικά, λοιπόν, αναφέρω τα LIBERTY MEADOWS, POGO, SHERMAN’S LAGOON και MALLARD FILLMORE.