American Vampire: Second Cycle

Βαμπίρ στο διάστημα!

Στα 11 τεύχη του AMERICAN VAMPIRE- SECOND CYCLE, οι Scott Snyder και Rafael Albuquerque στρίμωξαν πυρηνικά όπλα, το προαιώνιο κακό, Area 51, λίγο από άγρια δύση, διαστημικές αποστολές και φυσικά βρικόλακες! Αυτό το συνονθύλευμα, που θυμίζει concept για b-movie, κατάφερε να σερβιριστεί με μαεστρία από τους δημιουργούς και παραδόξως δε σε κάνει να κλαις από τα γέλια! Αντίθετα, ζητάς κι άλλο!

Η σειρά με τις περιπέτειες του εξελιγμένου είδους βρικολάκων συστήθηκε το 2010. H συμμετοχή του Steven King στα πρώτα πέντε τεύχη, αποτέλεσε “κράχτη” για αυτό το horror εγχείρημα, το οποίο κέρδισε πολλούς αναγνώστες, χάρη στα noir στοιχεία του και την καταπληκτική εικονογράφηση!

Κάθε storyline διαδραματίζεται σε άλλη δεκαετία του 20ου αιώνα και το SECOND CYCLE μας βρίσκει στις ΗΠΑ στα μέσα της δεκαετίας του ‘60, από εκεί δηλαδή όπου έκλεισε ο πρώτος κύκλος. Η ιστορία έχει δύο μέρη. Το πρώτο σκέλος, με έντονα horror/mystery στοιχεία, είναι πιο εισαγωγικό και η εναρμονισμένη ανακεφαλαίωση (ένα πρίβιουσλυ, δηλαδής) βοηθά να μπει στο νόημα ο νέος αναγνώστης και να ξαναπιάσει το νήμα ο παλιός. Βρίσκουμε, λοιπόν, την Pearl σε μια επαρχιακή πόλη, αφοσιωμένη πλέον στη βοήθεια κυνηγημένων και απροστάτευτων ανήλικων βαμπίρ, ενώ ο Skinner Sweet, κάπου στο νότο, αντιμετωπίζει τα … προαιώνια θέματά του. Τελικά, και οι δύο παίρνουν μια γεύση για το τι εστί Gray Trader (ο καινούργιος villain) και, επειδή δεν βγάζουν άκρη, στρέφονται στον Calvin Poole για βοήθεια.

american-vampire-sc-2

Το δεύτερο μέρος της ιστορίας εμπλέκει και άλλους παλιούς γνώριμους, όπως την Felicia Book και τον Agent Bixby, οι οποίοι μας κατατοπίζουν για την πανάρχαια απειλή του Gray Trader, αλλά και για τα επείγοντα προβλήματα που θα αναγκάσουν τους πρωταγωνιστές να φτάσουν ως το… διάστημα. Εδώ, το στοιχείο του horror κάνει χώρο (you see what I did here) στο suspense, με αλλεπάλληλες εκπλήξεις και ανατροπές, και στην έντονη δράση, που διατηρούν το ενδιαφέρον αμείωτο μέχρι τις τελευταίες σελίδες του 11ου τεύχους, όπου μετά από τις απροσδόκητες εξελίξεις, παρακαλάς για έναν personal Jesus να πολλαπλασίαζε τα τεύχη!

Η ταραχώδης δεκαετία του ‘60 ενέπνευσε τον Snyder να γράψει μια ιστορία πίσω από την Ιστορία. Τα σημαντικότερα γεγονότα της εποχής και εν γένει το κοινωνικοπολιτικό πλαίσιο των sixties χρησιμοποιήθηκαν άμεσα ή έμμεσα στην πλοκή, στη δόμηση των χαρακτήρων και στο χτίσιμο του κόσμου του δεύτερου κύκλου του AMERICAN VAMPIRE, προσδίδοντάς του απόλυτο ρεαλισμό, και αναγκάζοντάς σε σχεδόν να ξεχνάς εντελώς το μεταφυσικό στοιχείο της παρουσίας… βαμπίρ.

Η μυθοπλασία του Snyder αγγίζει τον υποσυνείδητο φόβο, απευθυνόμενη στα κατώτερά μας ένστικτα, αποτυπώνοντας φοβίες και επιθυμίες στη φιγούρα του Gray Trader. Οι ήρωες αποκτούν πλέον ιδιαίτερη εσωτερικότητα, αγωνιούν για το άγνωστο που αντιμετωπίζουν – αρχαίο και σύγχρονο – φοβούνται όσους έχουν απέναντί τους, αλλά και την αποτυχία. Φοβούνται, αλλά ταυτόχρονα ελπίζουν και προσπαθούν. Άλλωστε το αμερικάνικο βαμπίρ, γεννημένο στον ελεύθερο νέο κόσμο, είναι μια αλληγορία για την ίδια την ανθρωπότητα.

Όλα αυτά τα καταπληκτικά σεναριακά στοιχεία αποδίδονται εμφατικά από το εξαιρετικό σχέδιο του Albuquerque. Το σχέδιο, άλλοτε έντονο και νευρικό και άλλοτε αυστηρό και μετρημένο και ενίοτε χαλαρό και ήπιο, ακολουθεί το ρυθμό της πλοκής και αποδίδει με ακρίβεια το συναισθηματικό φορτίο των σκηνών που μας μεταφέρονται. Η εύστοχη επιλογή των χρωμάτων τονίζει την εκάστοτε κυρίαρχη έννοια, είτε αυτή είναι μια φιγούρα είτε μια κατάσταση ή συναίσθημα. Με άλλα λόγια, η εικονογράφηση είναι τέτοια, που ακόμη και αν δεν υπήρχε κείμενο, δε θα έχανε καθόλου η αφήγηση.

american vampire space

Μικρή λεπτομέρεια που ίσως ενοχλήσει κάποιους είναι η έκταση του πρώτου μέρους, που μοιάζει με επιμηκυμένη εισαγωγή του δεύτερου. Όμως, με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται η μυσταγωγική ένταξη στην ιστορία και η απόλαυση του υποβλητικού artwork. Επιπροσθέτως, σημεία των flashbacks μένουν ανεξήγητα, αλλά have faith to the artist… Τέλος, ο κύκλος είναι μικρός και ολοκληρώνεται αφήνοντας ανοιχτά μέτωπα, αλλά αλήθεια, ποια ιστορία τελειώνει ποτέ πραγματικά (η άλλη εκδοχή είναι ότι έρχεται τρίτος κύκλος και ότι το εν λόγω προϊόν πουλάει…);

Εν κατακλείδι, το AMERICAN VAMPIRE: SECOND CYCLE συνεχίζει επάξια την παράδοση. Τα 11 τεύχη του, που συλλέγονται σε δύο τόμους, το Vol. 7 (κυκλοφορεί ήδη) και το Vol. 8 (αναμένεται), με τη σωστή δόση χιούμορ, μυστηρίου, δράσης, φαντασίας, περιπέτειας, εναλλαγών συναισθηματικού μοτίβου και ανατροπών, αλλά και με την άρτια σχεδιαστική απόδοση, επιβεβαιώνουν τη φήμη του Snyder και τονίζουν την αξία του Albuquerque. Επιπλέον, η έξυπνη ανακεφαλαίωση καθιστά δυνατή την αυτοτελή του ανάγνωση, χωρίς να έχεις διαβάσει τίποτα από τα προηγούμενα. Ακόμα και αν δεν είσαι fan των βρικολάκων, όπως άλλωστε και ο γράφων, η παρουσία τους δε θα σε ξενίσει καθόλου. Aντιθέτως, όταν γυρίσεις και την τελευταία σελίδα, θα πιάσεις τον εαυτό σου να αγωνιά και να συμπάσχει με τους απέθαντους φίλους.