Silver Surfer #1

Pop overdose!

Μπορεί να μην πέρασε παρά ένας μήνας και κάτι από το προσωρινό τέλος του SILVER SURFER, αλλά οι ημέρες μέχρι την επιστροφή της πιο feelgood σειράς της Marvel και το relaunch της με αυτό το #1 μου φάνηκαν πολλές. Και το νέο αυτό τεύχος με αποζημίωσε σε αρκετούς τομείς, αλλά με έκανε παράλληλα να θέλω περισσότερα σε κάποιους άλλους.

Η επιστροφή της σειράς (με το ίδιο δημιουργικό team – ομάδα που κερδίζει δεν την αλλάζεις, if it ain’t broken, you don’t fix it και άλλα τέτοια) σήμανε και την επιστροφή του Norrin Radd και της Dawn Greenwood στη Γη, μετά από μήνες απουσίας. Η επιστροφή τους, μάλιστα, συνοδεύεται από μια αρκετά διασκεδαστική σκηνή, εν μέσω της εισβολής της εξωγήινης φυλής των Hordax στον πλανήτη μας και μιας διαπλανητικής ανακοίνωσης – κάτι σαν το “μαμά, γυρίζω σπίτι, άναψε το θερμοσίφωνα”!

silver-surfer-1-1

Και, λίγο μετά από αυτό το σημείο, ξεκινά μια οπτική πανδαισία! Η αρχή γίνεται με τον ταυτόχρονο εορτασμό του Halloween, της Ημέρας των Ευχαριστών και των Χριστουγέννων στο σπίτι των Greenwoods και η ιστορία συνεχίζει με το κύριο μέρος της εισβολής, όταν οι Hordax κλέβουν κάθε κομμάτι των Τεχνών και της συλλογικής κουλτούρας από τα μυαλά των κατοίκων της Γης!

Πιστεύετε πως αυτό είναι πρωτότυπο; Έχει κι άλλο! Γιατί αποτέλεσμα όλης αυτής της διαδικασίας είναι να έρθουν οι ήρωές μας αντιμέτωποι με εξωγήινους που έχουν μεταμορφωθεί σε χαρακτήρες της pop κουλτούρας: τον Sherlock Holmes, τον Harry Potter, τον Doctor Who, τη Black Mamba, τον Zorro, τον Robin Hood, τον Han Solo, τον Robocop και δεκάδες άλλους!

Ειδικά στις συγκεκριμένες σκηνές, το πιο ξεκαρδιστικό σημείο είναι το γεγονός πως ο Silver Surfer και η Dawn το αντιμετωπίζουν ως κάτι απόλυτα φυσικό και αφήνουν το ρόλο του γουρλομάτη παρατηρητή στον αναγνώστη. Από την άλλη, όμως, θα ήθελα τον Surfer πιο ενεργό στη λύση του προβλήματος, πέρα από το να ρίχνει κλωτσομπουνίδια στους ήρωες της pop κουλτούρας. Επίσης, θα μπορούσαν να προκύψουν τόσες αστείες σκηνές από αυτό το concept που θεωρώ πως η λύση ήρθε πολύ γρήγορα – και βολικά.

Βέβαια, όσο κι αν θα ήθελα το concept αυτό να κρατήσει ένα ή δύο τεύχη ακόμη, είναι γεγονός ότι αποτέλεσε απλά τον πρόλογο για την απειλή που πλησιάζει στη Γη. Πρόκειται για τον Keeper Of The Great Truth, ο οποίος, μάλιστα, βρήκε και τον herald του, στο πρόσωπο του Ben Grimm. Οπότε δεν είναι καθόλου μικρές οι υποσχέσεις που μας αφήνει το SILVER SURFER για το μέλλον!

silver-surfer-1-2

Πέρα από αυτά που μας υπόσχεται, βέβαια, υπάρχουν και εκείνα τα σταθερά στοιχεία που αναζητώ και βρίσκω κάθε φορά, ακόμη και στο πλέον αδιάφορο τεύχος της σειράς. Το πρώτο από αυτά είναι οι διάλογοι του Dan Slott και πολύ περισσότερο η χημεία ανάμεσα στον Silver Surfer και στη Dawn Greenwood. Η τρισχαριτωμένη γήινη έχει κατορθώσει να πετύχει το όνειρο κάθε απαιτητικής γυναίκας και να μεταμορφώσει το πρώην bad boy και brooding μοναχικό τύπο σε έναν ανοιχτόκαρδο και εκδηλωτικό σύντροφο, ο οποίος την έχει βάλει στην κορυφή του σύμπαντος – με τη βοήθεια του Power Cosmic, βέβαια. Και ναι, το αποτέλεσμα είναι όσο ενδιαφέρον και χιουμοριστικό ακούγεται. Επιπλέον, είναι πάντα εντυπωσιακός ο low key τρόπος που το ζεύγος αντιμετωπίζει κάθε παραλογισμό που βρίσκει μπροστά του.

Αλλά όλα αυτά αποτελούν λεπτομέρειες, μπροστά στο πρώτο και μεγαλύτερο πλεονέκτημα του SILVER SURFER: το σχέδιο του Mike Allred. Πάντα είχα αδυναμία στο pop στιλ του, αλλά το γεγονός ότι η φύση του comic του επιτρέπει να εξαντλήσει τη φαντασία του και τον σουρεαλισμό του το καθιστά πολύ καλύτερο από οτιδήποτε έχουμε δει έως σήμερα. Και το πλέον εντυπωσιακό είναι ότι, διαβάζοντας κάθε τεύχος, γνωρίζεις πως ο Allred ανυπομονεί περισσότερο από εσένα για το επόμενο, ώστε να ξεπεράσει τα όρια που σου έχει βάλει έως τώρα!

Πιθανότατα, πάντως, το ισχυρότερο χαρτί του #1 και ολόκληρης της σειράς (αυτής που προηγήθηκε και αυτής που ξέρουμε πως θα ακολουθήσει) είναι οι φαινομενικά αψυχολόγητες αντιθέσεις που τη χαρακτηρίζουν. Το pop σχέδιο σε ένα κοσμικό σύμπαν – ξεχάστε τους κανόνες που έθεσαν ο Jack Kirby ή ο Jim Shooter σε αυτόν τον τομέα! Οι low key αντιδράσεις, μπροστά σε εξωφρενικές καταστάσεις. Και οι έξυπνα απλές, αν και κάποιες φορές στα όρια του αφελούς, λύσεις σε μεγαλειώδη προβλήματα. Το SILVER SURFER #1 έχει πολλά τέτοια παραδείγματα και υπόσχεται να μας παρουσιάσει ακόμη περισσότερα.