Devolution #1

Mια απαισιόδοξη ματιά σε ένα όχι και τόσο μακρινό μέλλον

Υπάρχουν πολλές εκδοχές, όσον αφορά στο πώς θα τελειώσει ο σημερινός πολιτισμός, και ο Rick Remender παραδίδει μία από τις δικές του στο DEVOLUTION (μία άλλη παρουσιάζει στην εξαιρετική σειρά LOW της Image). Σε ένα όχι πολύ μακρινό μέλλον, μία ομάδα επιστημόνων αναπτύσσει με κυβερνητική υποστήριξη έναν ιό που έχει ως στόχο να συμπτύξει το μέρος του εγκεφάλου που σχετίζεται με την πίστη και να το μειώσει έως ότου το εξαλείψει, ώστε να σταματήσουν οι θρησκευτικοί πόλεμοι. Και, βέβαια, από την αρχή αυτό ακούγεται ως πολύ κακή ιδέα, αλλά στο DEVOLUTION αυτό εξελίσσεται πολύ χειρότερα από οτιδήποτε μπορεί κανείς να φανταστεί. Ο ιός εξαπλώνεται ραγδαία, αναστρέφοντας τη διαδικασία της εξέλιξης όχι μόνο στον άνθρωπο, αλλά και στα υπόλοιπα έμβια όντα, με αποτέλεσμα το τέλος της ζωής όπως τη γνωρίζουμε σήμερα. Σε ένα εφιαλτικό μετά-αποκαλυπτικό τοπίο, η Raja περιπλανιέται χρόνια, χωρίς να συναντήσει άλλους ανθρώπους που να μην έχουν πέσει θύματα του ιού, προσπαθώντας να φτάσει στο San Francisco, όπου υπάρχει ένας εξελικτικός ιός. Αυτός μπορεί να αναστρέψει ενδεχομένως την κατάσταση. Δυστυχώς, πέφτει πάνω σε ένα στρατόπεδο παρακρατικών, που καλύτερα να μην συναντούσε, αλλά σε κάθε περίπτωση δεν έχει χαθεί κάθε ελπίδα.

Devolution-1-1

Δεν πρόκειται για ευχάριστη ιστορία και, διαβάζοντας τις πρώτες σελίδες, μου ήρθε στο μυαλό το EVIL DEAD του Sam Raimi, λόγω της αποπνικτικής ατμόσφαιρας και της διαρκούς απειλής που ελοχεύει για την ηρωίδα. Το σχέδιο και τα χρώματα των Jonathan Wayshak και Jordan Boyd αντίστοιχα πραγματικά ζωντανεύουν τον εφιαλτικό μελλοντικό κόσμο. Τα αρχικά εισαγωγικά panels είναι ατμοσφαιρικά, ενώ αποδίδονται με ένταση οι αρκετές σκηνές δράσης. Παρότι το σχέδιο σε αρκετά σημεία ξεφεύγει προς την καρικατούρα, αυτό δικαιολογείται στο πλαίσιο της ιστορίας. Στην αρχή του τεύχους, ο Remender είναι σαν να θέλει να δώσει μία βιαστική εξήγηση, ώστε να προχωρήσει με την εξέλιξη της ιστορίας και την ανάπτυξη των ηρώων του, κάτι που είναι λογικό σε limited series, ωστόσο χρησιμοποιεί αρκετές γενικεύσεις που μειώνουν τη δυναμική της ιστορίας.

Εν κατακλείδι, το DEVOLUTION είναι μια απαισιόδοξη ματιά σε ένα όχι και τόσο μακρινό μέλλον, με αρκετά στοιχεία splatter και gore που, από τη μία σου κεντρίζει το ενδιαφέρον για την τύχη της πρωταγωνίστριας και ολόκληρου του παράλογου κόσμου που δημιούργησαν οι Remender και Wayshak, και από την άλλη σε απωθεί και σε κάνει να αναρωτιέσαι, γιατί πάντα μετά την καταστροφή του κόσμου επιβιώνουν οι παρακρατικοί εξτρεμιστές που έχουν ένα σωρό όπλα; Βέβαια, αυτό από μόνο του αποτελεί μία εξήγηση.