Comicdom Files: Identity Crisis

Μυστήριο και ηθικοί προβληματισμοί με superhero κάπα

Ιστορία

Η Sue Dibny, σύζυγος του Ralph Dibny, του γνωστού superhero Elongated Man, βρίσκεται δολοφονημένη μέσα στο σπίτι της. Ολόκληρη η superhero κοινότητα ενεργοποιείται άμεσα, προκειμένου να εντοπίσει τον ένοχο. Αν και συντετριμμένος, ο σύζυγός της, Ralph, μαζί με μερικά μέλη της Justice League, ξεκινά τη δική του έρευνα. Είναι βέβαιος ότι ο άνθρωπος που κατάστρεψε την ζωή του δεν είναι άλλος από τον Dr. Light, έναν villain που κανένας δε θεωρούσε σημαντική απειλή. Γιατί, όμως, είναι τόσο σίγουρος ότι αυτός είναι ο δολοφόνος; Ποια μυστικά κρύβουν, τόσο ο Ralph όσο και οι υπόλοιποι της ομάδας που τον συνοδεύουν;

Identity_Crisis_1

Τι Μας Άρεσε

Δομή αστυνομικού μυστηρίου τύπου κλειστού δωματίου, με άφθονα red herrings, που απλά αποτελεί κινητήριο δύναμη για να αναπτύξει ο Brad Meltzer τους προβληματισμούς του περί ηθικής. Μέχρι που είναι πρόθυμοι κάποιοι ήρωες να φτάσουν για να προστατέψουν τα αγαπημένα τους πρόσωπα; Μια προσέγγιση μακριά από εξιδανικεύσεις, που εξανθρωπίζει τους χαρακτήρες εντός ενός πιο σκοτεινού πλαισίου.

Μια μικρή πινελιά του εξανθρωπισμού αυτού, που προσωπικά την βρήκα πολύ εύστοχη, είναι το γεγονός ότι οι superheroes χρησιμοποιούν κυρίως τα μικρά τους ονόματα μεταξύ τους, αντί για τα κωδικοποιημένα, όπως και το ότι γνωρίζουν λεπτομέρειες για τις προσωπικές ζωές του καθενός. Κίνηση που δημιουργεί την αίσθηση μιας κλειστής και δεμένης κοινότητας, πρόθυμης να προστατέψει τα μέλη της.

Οι αποκαλύψεις κατά την εξέλιξη της ιστορίας είναι άφθονες, όπως οφείλει να συμβαίνει σε μια καλή ιστορία μυστηρίου με σφιχτό σενάριο, μέχρι την τελική της έκβαση. Η δράση είναι μετρημένη, όπου όμως συναντάται, είναι άκρως αποτελεσματική. Η σύγκρουση των μελών της Justice League με τον Deathstroke είναι υπέροχα γραμμένη, όπως και η κούρσα ενάντια στο χρόνο για να σώσει ο Robin τον πατέρα του.

Τι Μας Ενόχλησε

Αν και λίγο άσκοπο για ένα comic δεκαετίας, οφείλω να δώσω ένα spoiler warning, γιατί ποτέ δεν ξέρεις. Ο χειρισμός του βιασμού της Sue από τον Dr. Light δεν ήταν τίποτα παραπάνω από ένα plot device, δίχως να δούμε τις επιπτώσεις του τόσο στη Sue όσο και στον Ralph, και το πώς και αν οι πληγές αυτές επουλώθηκαν. Ένα τόσο ειδεχθές έγκλημα άξιζε μια πιο προσεγμένη ανάλυση.

Όσο για την αποκάλυψη του ανθρώπου που δολοφόνησε τη Sue, έγινε την στιγμή που όφειλε να γίνει. Όμως, τα κίνητρα για την πράξη αυτή παρέμειναν σκιώδη, με μοναδική εξήγηση μια πνευματική αστάθεια. Κάπως βιαστική και πρόχειρη η λύση.

Η πιο ενήλικη προσέγγιση στους χαρακτήρες και τα κίνητρα τους, πιθανότατα να ενοχλήσει όσους προτιμούν τα superhero αναγνώσματα τα πιο ανάλαφρα και αθώα. Ειδικά αν αυτού του τύπου οι αναγνώστες ανήκουν σε ηλικιακές ομάδες που μεγάλωσαν με αυτούς τους ήρωες, πιθανόν να βρουν τα όσα διαδραματίζονται κάπως καταθλιπτικά. Και φυσικά δεν τους αδικώ για αυτό.

Identity_Crisis_2

Συνολική Εκτίμηση

Το IDENTITY CRISIS αποτέλεσε ταφόπλακα της αθωότητας του superhero universe της DC, χαράζοντας το ύφος που θα ακολουθούσαν οι τίτλοι της εκδοτικής εταιρείας. Για τα επόμενα χρόνια, μέχρι το reboot του NEW 52, το σκότος και μια αίσθηση απελπισίας κυριαρχούσαν, με κορυφώσεις στα ετήσια events.

Παρά τις αδυναμίες του, το comic αυτό παραμένει πολύ δυνατό. Έχει την ικανότητα να με χτυπήσει συναισθηματικά, παρουσιάζοντας αγαπητούς χαρακτήρες ως ατελείς ανθρώπους που σφάλουν και που αναγκάζονται να σηκώσουν το βάρος των λάθος επιλογών τους. Πέρα από το μυστήριο, τη δουλεμένη γραφή του και το ατμοσφαιρικό σχέδιο του Rags Morales, εκεί βρίσκεται η πραγματική και ουσιαστική δύναμη του.

Παράλληλες Προτάσεις

Εδώ είναι που βρίσκομαι σε μια κάποια δυσκολία, μπορώ να πω. Δε μπορώ να βρω κάτι που να πλησιάζει σε τόνο και ύφος το IDENTITY CRISIS. Ίσως το WATCHMEN, ως δείγμα ενήλικου superhero comic, που ξεκινά και αυτό από έναν μυστηριώδη φόνο. Όσο για το run του Meltzer στο JUSTICE LEAGUE AMERICA δεν με ενθουσίασε, παρά τις καλές προθέσεις, τόσο τις δικές μου όσο και του δημιουργού, αλλά αξίζει μιας αναφοράς. Μιας και όμως από εδώ ξεκινά η αποδόμηση του post-crisis universe της DC, αξίζει να ρίξετε μια ματιά στο INFINITE CRISIS που ακολούθησε, μαζί με όλα τα specials και tie-ins για μια πιο πλήρη εικόνα, και μετά να πάρετε όλα τα events με τη σειρά.