Historical: Episode 1

Ένα ξεχωριστό anime

To anime HISTORICAL είναι ένα ξεχωριστό anime, μιας και αποτελεί μια πρωτοβουλία του Τμήματος της Ιστορίας του Kobe Women’s University. Αρχικά, ο λόγος που δημιουργήθηκε αυτό το 12λεπτο anime short ήταν η καλύτερη προσέγγιση των νεαρών φοιτητών για το μάθημα της Ιστορίας. Η αγάπη για την ιστορία, αλλά και τα anime, έδωσαν την ώθηση για την δημιουργία αυτού που βλέπουμε εμείς σήμερα. Το αποτέλεσμα ήταν γοητευτικό. Το συγκεκριμένο επεισόδιο αποτελεί το πρώτο της τριλογίας, καθώς αναμένονται δύο ακόμα επεισόδια. Η ιστορία μου θύμισε αρκετά το ALICE IN WONDERLAND, μόνο που εδώ δεν έχουμε ακριβώς τη μεταφορά σε έναν σουρεαλιστικό κόσμο, όπως στον κόσμο του Lewis Carroll, αλλά τη μεταφορά στον κόσμο ενός φανταστικού παρελθόντος.

H Skiki Kanotsuno είναι μια μαθήτρια Λυκείου, η οποία βρίσκεται σε μια φάση που δε γνωρίζει ούτε τι θέλει να κάνει στη ζωή της ούτε τι επάγγελμα να ακολουθήσει. Χαμένη και μπερδεμένη όπως κάθε έφηβη μέσα στις σκέψεις της, προσπαθεί να απαντήσει σε σημαντικά ερωτήματα και – ως μια άλλη Αλίκη – διακατέχεται από ανησυχίες και ερωτήματα για το μέλλον της, κάτι που τη διαφοροποιεί από τους φίλους και την οικογένειά της. Όλα ξεκινούν όταν ένα μυστηριώδες πλάσμα που μοιάζει με κουνέλι, ο Enza, βλέπει την Shiki και την μπερδεύει με έναν ληστή χρόνου. Τότε μεταφέρονται στο Kyoto του 1864, όπου τους περιμένουν αρκετές περιπέτειες, αλλά και κίνδυνοι, αφού καλούνται να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις της τότε εποχής.

Historical featured

Βρήκα πολύ ωραίο το πρώτο επεισόδιο, μου άρεσε τόσο η μουσική όσο και το σχέδιο και το ίδιο το animation, το οποίο άλλοτε δημιουργεί ανάλαφρη διάθεση και χαρούμενη ατμόσφαιρα και άλλοτε είναι πιο σουρεαλιστικό, με ζωηρά χρώματα και εικόνες που παραπέμπουν τόσο στο φαντασιακό χρονικό ταξίδι όσο και στην εποχή της ιστορίας που μεταφέρθηκαν οι πρωταγωνιστές. Θεωρώ πολύ εύστοχη την αλληγορία και την ομοιότητα με το ALICE IN WONDERLAND, η οποία κατά τη γνώμη μου είναι αρκετά εμφανής και βρίσκω ενδιαφέρουσα την αλλαγή στην τροπή.

Ο σουρεαλιστικός κόσμος μετατρέπεται τώρα στον φανταστικό κόσμο του παρελθόντος, το οποίο ίσως καταφέρει να διαφωτίσει την Shiki γύρω από τις αποφάσεις που θα πάρει στο μέλλον. Ίσως το τι πρόκειται να κάνουμε αύριο να μη μας το πει το σήμερα, αλλά το χθες. Είναι ευφυέστατη η συσχέτιση του anime με την αξία του μαθήματος της Ιστορίας, κάτι που αποτέλεσε άλλωστε και το κίνητρο για την δημιουργία του anime HISTORICAL. Το σχέδιο των χαρακτήρων και η παραγωγή του anime πραγματοποιήθηκαν από το Studio Rabbit Machine, ενώ η πρωτοβουλία ανήκει σε μια τολμηρή ομάδα φοιτητών.