Manga Pioneers

Η κεντρική έκθεση του Comicdom Con Athens 2016

To Comicdom Con Athens συνεργάζεται με το Kyoto Seika University International Manga Research Center και το Kyoto International Manga Museum και παρουσιάζει για πρώτη φορά στο ελληνικό κοινό μια έκθεση manga με έργα των Hideko Mizuno και Hiroshi Hirata, από τους πρωτοπόρους στο είδος.

Η Hideko Mizuno, από τις πρώτες γυναίκες δημιουργούς manga, δούλεψε κοντά στον “θεό των manga” Osamu Tezuka, ενώ ο Hiroshi Hirata κατάφερε να γίνει γνωστός και εκτός των συνόρων της Ιαπωνίας.

Τριάντα σελίδες με έργα που ακολουθούν την πορεία των δύο mangaka, οι οποίοι δικαίως φέρουν τον τίτλο των Manga Pioneers.

Hideko Mizuno

Η Hideko Mizuno γεννήθηκε το 1939 στην επαρχεία του Yamaguchi. Όταν ακόμη ήταν στο γυμνάσιο, δημοσιεύθηκαν δουλειές της στο περιοδικο SHONEN MAGAZINE της Gakudosha. Η δουλειά της υπέπεσε στην αντίληψη του Osamu Tezuka, ο οποίος την ενθάρρυνε να συνεχίσει και σύντομα δημοσιεύθηκαν έργα της στο περιοδικό SHOJO CLUB της Kodansha. Αργότερα, συνεργάστηκε με τον Shotaro Ishimori και τον Fujio Akatsuka, με το ψευδώνυμο U. Maia.

H Mizuno ήταν η μόνη γυναίκα καλλιτέχνης στην ομάδα Tokiwa-so (μια κολλεκτίβα δημιουργών που διέμεναν στο κτίριο Tokiwa-so). Όπως και τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας, είχε επηρεαστεί ιδιαίτερα από τον Osamu Tezuka, ο οποίος επίσης έμενε εκεί. Η δική του επιρροή την ώθησε στο να δημιουργήσει manga για κορίτσια με σοβαρές ιστορίες, που περιλάμβαναν θέματα εμπνευσμένα από την Ιστορία και τη Μυθολογία.

Η δουλειά της περιλαμβάνει ρομαντικές ιστορίες φαντασίας, όπως το HOSHI-NO-TATEGOTO (STAR’S HARP), αλλά και κωμωδίες γεμάτες ρυθμό σαν το HONEY HONEY NO SUTEKI NA BOKEN (FANTASTIC ADVENTURE OF HONEY HONEY). Το 1969 τιμήθηκε με το Shogakukan Manga Award για το FIRE, που εξιστορεί τις δυσκολίες μιας νεαρής ροκ μουσικού.

 

Hiroshi Hirata

Ο Hiroshi Hirata γεννήθηκε το 1937 στο Τόκιο και ξεκίνησε την καριέρα του στο περιοδικό MAZO, με το comic AIZO HISSATSU KEN, το 1958. Μετά το ντεμπούτο του, δημοσίευσε ιστορικά gekika σε περιοδικά όπως το MAZO και το COMIC MAGAZINE. Συνέχισε να σχεδιάζει manga που απεικόνιζαν τη ζωή των σαμουράι με ρεαλιστικό και συναρπαστικό τρόπο, και απέκτησε τεράστια φήμη τόσο στην Ιαπωνία όσο και στο εξωτερικό.

Σε αναγνώριση των επιτευγμάτων του, το 2013, βραβεύθηκε στα Japan Cartoonists Association Awards στην κατηγορία Education, Culture, Sports, Science and Technology.

Η έκθεση Manga Pioneers θα φιλοξενηθεί στο Comicdom Con Athens 2016 με την υποστήριξη της Πρεσβείας της Ιαπωνίας στην Ελλάδα, και σε συνεργασία με το Kyoto Seika University International Manga Research Center και το Kyoto International Manga Museum.