Kaptara Vol. 1: Fear Not, Tiny Alien

Θυμίζει pen and paper session, μετά από πολλά ναρκωτικά!

Το KAPTARA είναι μία sci-fi σειρά της Image Comics, η οποία κυκλοφόρησε σε τεύχη την προηγούμενη χρόνια. Πέντε τεύχη μετά, κυκλοφόρησε το TPB, για το οποίο γράφτηκε αυτό το review, ενώ το 2016 η σειρά θα επανέλθει, συνεχίζοντας την εξιστόρηση αυτής της ιδιαίτερης περιπέτειας.

Μία ομάδα αστροναυτών είναι σε mission προς τον πλανήτη Άρη, όταν ο captain ενημερώνει για για κάποια περίεργα κύματα που έχουν μπλοκάρει την πορεία τους με αστεροειδείς. Πριν προλάβουν να αντιδράσουν, η σταρτρεκοειδής ομάδα βρίσκεται σε κάψουλες, αφήνοντας το μισό-κατεστραμμένο πλοίο. Δε σας είπα ότι ο πρωταγωνιστής της ιστορίας είναι ο Keith. Ας πούμε ότι είναι λίγο ιδιόρρυθμος (αν όχι κακομαθημένος), πως μπήκε στην αποστολή με μέσο και γενικά φαίνεται ότι δεν τον πολυενδιαφέρει.

Όταν προσεδαφίζεται, βέβαια, τα πράγματα αλλάζουν, μιας και ο πλανήτης που προσεδαφίστηκαν είναι ο Kaptara κι όχι ο γνωστός μας κόκκινος πλανήτης. O Kaptara είναι ένας πλανήτης γεμάτος (άγρια) ζωή και πολιτισμούς με τεχνολογία. Το crew, όμως, θα προσγειωθεί σε διαφορετικά μέρη κι έτσι ο Keith θα χάσει την επαφή μαζί τους. Για καλή του τύχη, θα τον σώσει o Manton, ο οποίος θα τον πάει στην βασίλισσά του. Εκεί θα μάθει ότι, ενώ ταξίδευαν μέσω ενός quantum pinch (wormhole που λέμε στα ελληνικά), ένας super villain ταξίδευε προς την άλλη κατεύθυνση, πηγαίνοντας να κατακτήσει την Γη.

Kaptara v1-057

Η περιπέτεια του Keith στην ουσία ξεκινά μαζί με το ταξίδι του για τη σωτηρία της Γης, το οποίο περιλαμβάνει και το να μάθουν πώς θα πάνε εκεί φυσικά, μαζί με τον γιο της βασίλισσας, τον Manton, μία κυνηγό-γάτα και το motivational orb (!).

Tο όλο concept της ιστορίας θυμίζει pen and paper session, μετά από πολλά ναρκωτικά. Σε αυτό βοηθάει και το αρκετά καμμένο character design. Από τα οχήματα (γιγαντιαία grumpy cat τανκς) μέχρι τα haircuts των χαρακτήρων (80s fabulous) είναι όλα σα μία σουρεαλιστική άποψη της δική μας pop culture (ξαναλέω: ναρκωτικά). Σε κάθε περίπτωση αυτό λειτουργεί πολύ καλά, κάνοντας το KAPTARA ένα comic γεμάτο φρέσκες ιδέες και σίγουρα cult με χιουμοριστικό touch. Το artwork είναι πάρα πολύ καλό. Δυναμικές γραμμές με έντονη υφή. Θα έλεγα πως μου θύμισε αρκετά χρωματιστό… Graig Thompson. Το coloring είναι λίγο πιο digital απ’ όσο θα ήθελα, παρόλα αυτά έχει πολύ όμορφα χρώματα.

Η αλήθεια είναι πως, ξεφυλλίζοντας το KAPTARA πριν το διαβάσω, περίμενα κάτι πολύ διαφορετικό, κάτι πιο συνηθισμένο. Έκανα λάθος. Είναι ένα πολύ ιδιαίτερο (θα έλεγα πως μου θυμίζει λίγο το FORMING) και κυρίως ένα ευχάριστο, ευανάγνωστο comic. Και σε πολύ καλή τιμή επίσης!