Comicdom Files: Whatever Happened Τo Τhe Caped Crusader?

Το τέλος του Dark Knight

Ιστορία

Μια συνάθροιση πραγματοποιείται σε ένα άδειο και παρηκμασμένο bar στη Gotham City. O Joe Chill (“δεν ήταν νεκρός αυτός;”, αναρωτιέται η Selina Kyle) κατευθύνει τους αφιχθέντες προς την συγκέντρωση. Μετά τη Selina φτάνουν ο Joker, ο Two- Face, ο Mad Hatter και άλλες γνώριμες φυσιογνωμίες. Μια μεγάλη πένθιμη μάζωξη λαμβάνει χώρα στο πίσω δωμάτιο του bar, όπου τεθλιμμένοι φίλοι και εχθροί του Batman κάθονται σιωπηλοί γύρω από ένα φέρετρο. Κάπου, αθέατος, ο Bruce Wayne παρακολουθεί όλες τις διαδικασίες, τους καλεσμένους να ανεβαίνουν ένας-ένας μπροστά από το σώμα του και να αφηγούνται την ιστορία του θανάτου του, μια άλλη ιστορία θανάτου ο καθένας, ενός άλλου Batman. Όλες τους, όμως, αληθινές.

Batman_Whatever_Happened_to_the_Caped_Crusader-03

Τι μας άρεσε

Όταν λέμε “Τι μας άρεσε”, εννοούμε άραγε “Τι άρεσε σε εμένα προσωπικά, που δεν είναι απαραίτητο να το συμμερίζεται κανένα άλλο ανθρώπινο ον”, ή “Τι θεωρούμε πως κάνει το συγκεκριμένο comic άξιο λόγου για το σύνολο του πληθυσμού”; Αν ισχύει το πρώτο, τότε, την πρώτη φορά που έπιασα στα χέρια μου το WHATEVER HAPPENED TO THE CAPED CRUSADER? πριν χρόνια, ένιωσα μεγάλη ευτυχία, καθώς κρατούσα ένα comic δημιουργημένο από τους δύο αγαπημένους μου καλλιτέχνες. Στην Ιστορία. Του σύμπαντος. Σοβαρά τώρα. Ο Neil Gaiman πρώτα-πρώτα και ο Andy Kubert δευτερευόντως ήταν από τους βασικούς λόγους που διαβάζα comics, γιατί τότε (στα πρώτα post-μικιμάου χρόνια μου) τους λάτρευα από τα βάθη της – εν μέρει διαμορφωμένης – αισθητικής μου. Έκτοτε, κάποια πράγματα έχουν αλλάξει, αλλά το CAPED CRUSADER διατηρεί μια υψηλή θέση στην καρδιά μου. Οι νέες οπτικές στους χαρακτήρες, η ιδιαίτερη ικανότητα του Gaiman να δημιουργεί συναισθήματα εκεί που οι περισσότεροι θα έβλεπαν απλά action sequences και το υπέροχο, εκφραστικό σχέδιο του Kubert… Α, στο καλό! Συγκινήθηκα!

Αν ισχύει το δεύτερο και μακράν πιο ουσιώδες, τότε, ο Neil Gaiman δεν προσπαθεί σε αυτό το comic τόσο να γράψει μια ιστορία, όσο προσπαθεί να περιγράψει την ουσία του ηρωισμού και της σχέσης του ήρωα με τους villains, τον εαυτό του και κυρίως το τέλος του. Το WHATEVER HAPPENED TO THE CAPED CRUSADER? είναι μια (εξαιρετικά όμορφη) πραγματεία πάνω στο είδος, που ασχολείται τόσο με την ιστορία του Batman από την Golden Αge και μετά, όσο και με την υπόσταση του χαρακτήρα σαν Αρχέτυπο.

Batman_Whatever_Happened_to_the_Caped_Crusader-02

Τι μας ενόχλησε

Υπό μία έννοια, θα μπορούσα να χρησιμοποιήσω εδώ αυτολεξεί την προηγούμενη παράγραφο. Γιατί, πραγματικά τώρα, ποιος δεν ενοχλείται όταν διαβάζει μια ιστορία που καταλήγει να μην είναι ιστορία, αλλά ένα παραλήρημα (με κάθε αγάπη και σεβασμό στους δημιουργούς) πάνω στο αρχέτυπο του σκοτεινού ήρωα που πεθαίνει γενναία και με αυταπάρνηση; Κατά τα άλλα, και παρότι το WHATEVER HAPPENED TO THE CAPED CRUSADER? έχει διάφορα σφάλματα – τα οποία περιστρέφονται κυρίως γύρω από το πόσο “μεγαλοπρεπή” προσπαθούν οι δημιουργοί να κάνουν την ιστορία και το πώς δεν τα καταφέρνουν πάντα – το CAPED CRUSADER είναι μια πολύ όμορφη και από πολλές απόψεις σημαντική ιστορία.

Συνολική Εκτίμηση

Όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, το CAPED CRUSADER είναι μια σημαντική και όμορφη ιστορία. Ίσως δεν καταφέρνει να ξεπεράσει τις προσδοκίες που δημιουργεί το όνομα του τίτλου, αλλά και τα ονόματα των δημιουργών του, αλλά από την άλλη το ύψος των προσδοκιών ήταν υπερβολικά υψηλό.

Παράλληλες Προτάσεις

Το λογικό είναι να προτείνω το BATMAN R.I.P. που προηγείται χρονικά του CAPED CRUSADER. Το ακόμη πιο λογικό, είναι να παροτρύνω όποιον δεν είχε ήδη την τύχη να το διαβάσει να σπεύσει να αποκτήσει το WHATEVER HAPPENED TO THE MAN OF TOMMOROW?, του Allan Moore, που πραγματεύεται το τέλος του άλλου μεγάλου ήρωα της DC, του Superman, και είναι ένα από τα αριστουργήματα της εποχής του, αξεπέραστο ακόμη και σήμερα, και ανεπισκίαστο από το γεγονός ότι ο Moore είναι ο πιο υπερεκτιμημένος καλλιτέχνης του πλανήτη.