She and Her Cat: Everything Flows Episode 1

She and Her Apartment

Η ιστορία του anime SHE AND HER CAT: EVERYTHING FLOWS ξεκινάει αρκετά χρόνια πριν, μιας και βασίζεται στη δουλειά που έκανε ο Makoto Shinkai – ένας από τους πλέον ταλαντούχους δημιουργούς anime των τελευταίων ετών στην Ιαπωνία. Η ευαισθησία, ο ρομαντισμός, η λυρικότητα και αρκετά συχνά η δραματικότητα κυριαρχούν στα έργα του, κάνοντας τα anime με την υπογραφή του να ξεχωρίζουν. Το αρχικό OVA (Original Video Animation) SHE AND HER CAT ήταν ένα πεντάλεπτo anime παραγωγής του 1999, το οποίο τον έκανε αρκετά γνωστό και κέρδισε και τα βραβεία Human Grand Prix και Grand Prix σε διαγωνισμούς anime. Το 2016 είναι η χρονιά που το SHE AND HER CAT θα προσαρμοστεί σε σειρά anime, τεσσάρων επεισοδίων, από τελείως διαφορετική ομάδα, προς τιμήν του Makoto Shinkai.

Παράξενα πλάσματα οι άνθρωποι. Τους βλέπουμε να κάνουν το ίδιο πράγμα κάθε μέρα, να βιάζονται να πάνε στις δουλειές τους ή να ψάχνουν για να βρουν δουλειά, να διαβάζουν οι φοιτητές, αλλά και να μην διαβάζουν πολύ συχνά, να ξεσηκώνονται, να γελάνε, να κλαίνε, να αγαπούν, να νιώθουν μοναχικότητα, να αναζητούν κάποιον για συντροφιά. Πόσο παράξενοι είναι αλήθεια και πόσο πιο παράξενοι φαίνονται, όταν αυτός που τους παρατηρεί δεν είναι άνθρωπος. Το anime αναφέρεται στη σχέση μιας φοιτήτριας με τον γάτο της, αλλά από την προοπτική του γάτου της. Ο κόσμος όλος μέσα από τα μάτια ενός γάτου! Πόσο πιο παράδοξο σαν ξεκίνημα για έναν δημιουργό, του οποίου ο στόχος είναι να μιλήσει για τις σχέσεις: το δέσιμο, την αφοσίωση, την αγάπη, την απόσταση, τον χωρισμό.

she-and-her-cat-2

Έχοντας ως μόνο εφόδιο αυτούς τους δύο χαρακτήρες, η ιστορία απαιτεί την προσοχή του θεατή και την κεντρίζει. Η απλότητα του σχεδίου και οι ονειρικές εικόνες δημιουργούν μια γαλήνη, που έρχεται σε αντίθεση με τη συναισθηματική φόρτιση, στην οποία θέλει να μας οδηγήσει. Η ιστορία είναι απλή, αλλά παραδόξως, όσο σουρεαλιστικό και αν είναι το σκηνικό, η ιστορία είναι απόλυτα ρεαλιστική. Μήπως κρίνουμε τελικά καλύτερα τον κόσμο, τα συναισθήματά μας, την καθημερινότητα και τα προβλήματά μας μέσα από τα μάτια ενός μη ανθρώπινου πλάσματος; Μου άρεσε το anime, όπως και το OVA. Είναι διαφορετικό και, όπως κάθε νέα ιδέα, αξίζει τον χρόνο μας.

Το SHE AND HER CAT: EVERYTHING FLOWS θα το αγαπήσουν σίγουρα οι λάτρεις των έργων του Makoto Shinkai. Η σειρά προβάλλεται σαν κομμάτι των Comics Wave Film Omnibus Series, που ξεκίνησαν να προβάλλονται τον Ιανουάριο του 2016 στο Ultra Super Anime Time.