Beverly

Πάει λίγος καιρός από τότε που πρωτοδιάβασα το BEVERLY του Nick Drnaso. Αντίθετα με ό,τι συνηθίζω, δεν επέλεξα να γράψω κατευθείαν για αυτό, αλλά άφησα λίγο χρόνο να περάσει, για να το αφήσω να κάτσει μέσα μου και να το ξαναδιαβάσω, έχοντας από την αρχή μια καλύτερη εικόνα του πού το πάει και τι προσπαθεί να κάνει ο Drnaso.

To BEVERLY είναι μια συλλογή ιστοριών που αποτελούν κομάτια μιας μεγαλύτερης αφήγησης. Οι περισσότερες ιστορίες εξελίσσονται στα προάστια μιας πόλης που δεν κατονομάζεται, αλλά μοιάζει να βρίσκεται κάπου στα μεσοδυτικά των ΗΠΑ. Αν και μοιάζουν ασύνδετες με την πρώτη ματιά, δείχνουν λιγότερο ή περισσότερο να περιστρέφονται γύρω από μια οικογένεια και τα μέλη της, χωρίς όμως να εστιάζουν πάντα σε αυτά. Στη μια περίπτωση έχουμε ένα νεαρό στην πρώτη μέρα στη δουλειά του, σε μια άλλη το οικογενειακό ταξίδι σε ένα τοπικό θέρετρο ή την επίσκεψη μιας κοπέλας στην παιδική της φίλη μετά από καιρό.

Beverly_in1

Σε όλες τις ιστορίες υπάρχει ένας κοινός τόπος. Μια επιφανειακή ηρεμία που κρύβει συνήθως μια (πολλές φορές αρκετά ενοχλητική) αίσθηση σαπίλας, με κυρίως σεξουαλικά κίνητρα. Αν αυτή η σαπίλα ήταν λίγο πιο έντονη, τότε το μυαλό μου θα πήγαινε σε ταινία του Todd Solondz (συγκεκριμένα το HAPPINESS), αλλά εδώ είναι σαφώς πιο ήπια και μένει περισσότερο στο παρασκήνιο σαν κίνητρο, παρά εκδηλώνεται ξεκάθαρα.

To artwrork παραπέμπει ευθέως σε Chris Ware, με την επίπεδη απεικόνιση, το αυστηρό panel layout, τα παλ χρώματα και την ψυχρή ματιά, ενώ, διαβάζοντας το comic είχα και μια έντονη αίσθηση από Daniel Clowes, χωρίς όμως να μπορώ να την εντοπίσω (ίσως να έχει να κάνει και με την αίσθηση “Clowes-ικής διαστροφής” που μου βγάζει το comic). Ο ρυθμός του comic είναι σχεδόν αψεγάδιαστος.

Ο δημιουργός του comic, Nick Drnaso, είναι αρκετά νέος (γεννημένος το 1989). Αυτό δε φαίνεται στην τεχνική του comic του, που δείχνει έναν αρκετά έμπειρο δημιουργό αλλά, ίσως αποτυπώνεται στον τρόπο που η σεξουαλικότητα αφήνει παντού ένα έντονο αποτύπωμα. Το BEVERLY είναι ουσιαστικά η πρώτη του δουλειά, αλλά κατάφερε να κάνει αίσθηση και να συζητηθεί. Πρόκειται, άλλωστε, για ένα ιδιαίτερο και πολύ ενδιαφέρον comic που οι μικρές ιστορίες με τους πολλούς χαρακτήρες συνθέτουν ένα μεγαλύτερο παζλ. Ένα παζλ που έχει να κάνει τόσο με την εξιστόρηση μιας ακόμα ιστορίας (στο περιθώριο των υπολοίπων) όσο και με την αποτύπωση της ζωής στα προάστια μιας πόλης των ΗΠΑ, μέσα από τη ματιά του δημιουργού.