Mighty Morphin Power Rangers #1

It's morphin nostalgic time!

Την πιο στενάχωρη στιγμή μου, όταν ήμουνα μικρός, τη βίωσα όταν ο AΝΤ1 αποφάσισε να διακόψει την προβολή παιδικών σειρών τα Σαββατοκύριακα και μαζί με αυτά να σταματήσει και την προβολή του πιο δημοφιλούς παιδικού live action προγράμματος όλων των εποχών, τη σειρά που στιγμάτισε την παιδική μου ηλικία. Oι Power Rangers αποτελούν μια ομάδα υπερηρώων που, όταν δεν φορούν τις μονοχρωματικές στολές τους, ώστε να πολεμήσουν εξωγήινα όντα που θέλουν να καταλάβουν την Γη, αποτελούν συνηθισμένους έφηβους, οι οποίοι δεν διαφέρουν σε τίποτα από τους υπόλοιπους συνομήλικούς τους.

Η Boom! ακολουθεί το παράδειγμα της Marvel με το STAR WARS και, με αφορμή την επερχόμενη ομώνυμη ταινία που θα κυκλοφορήσει το 2017, μεταφέρει την επιτυχημένη τηλεοπτική σειρά στα comics, με ένα A-list creative team να αναλαμβάνει τον τίτλο, σκοπεύοντας να δώσει ένα πιο σύγχρονο και συνάμα νοσταλγικό τόνο στο δημοφιλή franchise. Η σειρά ακολουθεί τις περιπέτειες της ομάδας μετά την πρώτη εμφάνιση του Green Ranger στην τηλεοπτική σειρά, περίπου στα μέσα της πρώτης σεζόν, και λαμβάνει χώρα μετά τα γεγονότα κατά τα οποία ο πράσινος Ranger αλλάζει στρατόπεδο και από nemesis των Rangers γίνεται μέλος της ομάδας τους.

Power Rangers 01

Η πλοκή στρέφεται κυρίως γύρω από τον Tommy Oliver (όπως είναι η ταυτότητα του πιο διάσημου Ranger), ο οποίος μετά τα παραπάνω τραγικά γεγονότα προσπαθεί να ενταχθεί στη νέα του ομάδα. Παράλληλα, η Rita Repulsa, η archnemesis  της υπερομάδας, εισβάλλει στο μυαλό του και προσπαθεί να τον επαναφέρει κάτω από την κυριαρχία της. Η μάχη αυτή του Tommy, καθώς και η προσπάθεια του να λυτρωθεί από τις ενοχές του, φαίνεται να αποτελεί έναν συμβολισμό μιας προσπάθειας αφομοίωσης ενός ατόμου σε ένα νέο περιβάλλον, όπως είναι αυτή ενός εφήβου σε μια σχολική κοινότητα.

Ο συγγραφέας καταφέρνει και αναλύει την ψυχοσύνθεση των περισσότερων πρωταγωνιστών του τίτλου αυτού και μέσα από τις αλληλεπιδράσεις μεταξύ των χαρακτήρων μεταφέρει στον αναγνώστη τις βασικές αξίες των Power Rangers, καθώς και αναδεικνύει την σημασία της σειράς και της ομάδας. Κάθε ένα από τα γεγονότα που λαμβάνουν χώρα στο τεύχος έχει στόχο να εκθειάσει την ομαδικότητα και την ανάληψη ευθυνών που συνοδεύει το πέρασμα από την εφηβεία στην ενηλικίωση. Το τεύχος δεν περιέχει πολλά πλάνα δράσης, καθώς επικεντρώνεται πιο πολύ στις σχέσεις μεταξύ των χαρακτήρων. Όμως, δυστυχώς, όπως και στον πρόλογο του POWER RANGERS #0, που κυκλοφόρησε νωρίτερα μέσα στη χρονιά, δύο βασικοί χαρακτήρες της σειράς (ο Blue Ranger-Billy και η Yellow Ranger-Trini) δεν έχουν ανάλογο “screen time” όσο οι υπόλοιποι ήρωες, κάτι που πιθανώς μπορεί και να οφείλεται στα διάφορα controversies που ακολουθούν τους ηθοποιούς , οι οποίοι αναπαρίσταναν τους χαρακτήρες στην σειρά.

Mighty Morphin Power Rangers 002

Επειδή η τηλεοπτική σειρά δημιουργήθηκε ως ένα καθαρά παιδικό πρόγραμμα, πολλά στοιχεία της μυθολογίας των χαρακτήρων αποτελούν κακή επιστημονική φαντασία. Προκειμένου να κάνει τη σειρά πιο θελκτική σε ένα ευρύτερο αναγνωστικό κοινό, ο συγγραφέας προσπαθεί να κρατήσει απόσταση από τα στοιχεία αυτά, αλλά προοικονομεί την επιστροφή στο origin των ηρώων σε επόμενα τεύχη. Το περιεχόμενο του τίτλου δεν είναι τόσο ανιαρό όσο η αντίστοιχη original παιδική σειρά, αλλά είναι πιο ώριμο – όχι, όμως, τόσο σκοτεινό και ρεαλιστικό όσο η fan-made ταινία που κυκλοφόρησε πέρσι. Τo σχέδιο του Hendry Prasetya είναι ιδαίτερα έντονο και, παρά την αδυναμία στο σχεδιασμό των προσώπων, ο σχεδιαστής απεικονίζει όλα τα στοιχεία που αφορούν στα υπερφυσικά στοιχεία του τίτλου (όπως οι στολές, τα Zords και οι διάφοροι villains) αρκετά ρεαλιστικά.

Επιπλέον, ο τίτλος περιέχει και ένα ongoing δισέλιδο back-up story, στο οποίο πρωταγωνιστούν τα δύο comic reliefs του franchise, ο Bulk και ο Skull, σε μια αδιάφορη για την κύρια πλοκή της σειράς περιπέτεια (τουλάχιστον έτσι νομίζω. Tο story το παράβλεψα και προσπάθησα να βγάλω το γενικό νόημα από τις εικόνες – μα είναι δυνατόν ο Βlue Ranger σε όλο το τεύχος να έχει μια γραμμή και οι γκαφατζήδες αυτοί ολόκληρο δισέλιδο;).

Γενικότερα, το creative team προσπαθεί να κάνει τον τίτλο προσιτό και σε νέους αναγνώστες, πέρα από τους ήδη υπάρχοντες fans του franchise, και για αυτό προσπαθεί να μην επιβαρύνει τους αναγνώστες με περιττές πληροφορίες. Παράλληλα, η εκδοτική εταιρεία προωθεί με όλα τα μέσα τον τίτλο αυτό, τυπώνοντας συνολικά 27 variants για να στηρίξουν το νέο της αυτό εγχείρημα. Όλη αυτή η συντονισμένη δουλειά, όμως, φαίνεται πως προς το παρόν αποδίδει, με τον τίτλο να είναι ιδανικό για τους ενήλικες fans, που μεγάλωσαν παρακολουθώντας την σειρά αυτή και που πλέον νοσταλγούν τους ήρωες, που τους συντρόφευσαν στα νεανικά τους χρόνια.