Previews Picks

April 2016 (DC Rebirth Special)

Όσοι διαβάσατε το PREVIEWS PICKS που έγραψαν η Ερατώ Κονδύλη και η Βασιλεία Βαξεβάνη πριν από λίγες βδομάδες, μάλλον παρατηρήσατε μια κραυγαλά απουσία: δεν υπήρχαν επιλογές από DC! Αυτό συνέβη γιατί τα listings της DC για αυτό το μήνα δημοσιεύθηκαν κάποιες μέρες αργότερα, σε έναν ξεχωριστό κατάλογο, ο οποίος έχει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για το event/project που ονομάζεται DC REBIRTH.

Αυτόν ακριβώς τον κατάλογο ξεφύλλισε προσεκτικά ο Νίκος Λάμπρης, και μας παρουσιάζει τις επιλογές του, μαζί με κάμποσα σχόλια και μια γενικότερη εκτίμηση της κατάστασης…

Blue Pages

Η ανθρωπότητα ανέκαθεν βασανίζονταν από σημαντικά υπαρξιακά διλήμματα: Coke ή Pepsi… Lakers ή Celtics, New 52 ή Post Crisis DCU… Οι σωστές απαντήσεις, φυσικά, είναι Coke, Celtics, Post Crisis DCU.

Όταν η DC αποφάσιζε το Σεπτέμβριο του 2011 να κάνει reboot το DC Universe δεν νομίζω ότι ιθύνοντες είχαν αυτό το αποτέλεσμα κατά νου. Το σκεπτικό ήταν να κάνουν το DCU πιο προσβάσιμο και να προσελκύσουν νέους αναγνώστες. Αυτό που κατάφεραν ήταν να διώξουν περισσότερους από όσους προσέλκυσαν, και κυρίως να αποξενώσουν τους παλαιότερους hardcore fans.

Οι διαφωνίες μας για το New 52 με τον έναν εκ των δύο αρχισυντακτών του site, Θωμά Παπαδημητρόπουλο, είναι επικές (και θα μπορούσαν να γίνουν ξεχωριστό post), αλλά για την ώρα θα αρκεστώ στην παρατήρηση ότι πέρα από το acclaimed run των Snyder/Capullo στο BATMAN, το GREEN LANTERN, και το εντελώς underrated AQUAMAN (of all titles!) κατά την ταπεινή μου άποψη, το New 52 δεν δικαιολόγησε, μέχρι στιγμής, τον ντόρο που έγινε πριν από 5 χρόνια.

Το ακόμα πιο θλιβερό είναι το γεγονός ότι, πριν από 10-12 χρόνια, το ίδιο creative force των Dan DiDio & Geoff Johns μας έδωσε το INFINITE CRISIS. Δεν θα εξετάσω εδώ το αν ήταν καλό ή όχι, αλλά δεν μπορώ να παραβλέψω ότι το build-up που οδήγησε στο INFINITE CRISIS, ήταν ένα από τα καλύτερα orchestrations που έγιναν ποτέ από mainstream publisher. Τα φαινομενικά άσχετα μεταξύ τους hints, σε πολυάριθμους τίτλους, και το editorial co-ordination αποτελούν case study για το οποίο η DC θα πρέπει να είναι υπερήφανη.

Μετά από αυτή τη μικρή εισαγωγή και πριν αρχίσετε να αναρωτιέστε πού κολλάνε όλα αυτά με το PREVIEWS PICKS, θα αναφέρω ότι η DC, έστω και καθυστερημένα, συνειδητοποίησε ότι κάτι δεν πάει καλά με το New 52 και αποφάσισε να ταρακουνήσει λίγο τα πράγματα, πριν χάσει εντελώς το παιχνίδι, με το event που θα ονομάζεται “DC Universe: Rebirth”. Θα σας παρουσιάσω, λοιπόν, τους τίτλους του “Rebirth” που θεωρώ τους πιο ενδιαφέροντες, με κριτήριο το creative team ή τον πρωταγωνιστικό χαρακτήρα. Με δεδομένο ότι αρκετοί τίτλοι θα είναι bi-weekly, με κόστος $2.99 το τεύχος, καλό θα ήταν να είμαστε επιλεκτικοί. Αρκεί να αναλογιστούμε ότι από την εποχή που τα comics κόστιζαν $1.00, η αύξηση είναι “μόνο” 199%. Choose wisely, λοιπόν, γιατί αν αποφασίσετε να πάρετε όλα τα Rebirth-related titles, μάλλον θα πρέπει να πάρετε δάνειο!

Αλλά κάπου εδώ καλύτερα να ξεκινήσουμε με τα Picks, πριν ο editor αρχίσει να απελπίζεται…

DC Universe: Rebirth #1

$2.99 page DC33 DC Comics

Όπως εξήγησε ο Geoff Johns στην εισαγωγή του στο panel στο Wonder Con, όπου ανακοινώθηκαν τα νέα creative teams, αυτό που έλειπε από το New 52 ήταν το legacy, και αυτό θα προσπαθήσει να επαναφέρει με το DC UNIVERSE: REBIRTH.

Αν πρέπει να δοκιμάσετε έναν μόνο τίτλο από το “Rebirth”, this is it. 80 σελίδες για $2.99 δεν είναι κακό deal. Από την άλλη, το “Rebirth” θα γίνει στα πλαίσια του New 52, οπότε προσωπικά είμαι λίγο επιφυλακτικός… Δηλαδή, τι λίγο, αυτή είναι μάλλον η τελευταία ευκαιρία που δίνω στη DC to get its act together! (Τη Marvel την έχω εγκαταλείψει εδώ και χρόνια – δεν σώζεται η περίπτωσή της, όπως θα καταλάβατε και από το σχετικό panel στο Comicdom Con που μόλις μας πέρασε.)

Wonder Woman: Rebirth #1

$2.99 page DC50 DC Comics

Βασικά, εδώ θα έπρεπε να αναφέρω μαζί και τα SUPERMAN: REBIRTH #1 (DC34, $2.99) και BATMAN: REBIRTH #1 (DC38, $2.99), καθώς πρόκειται για τους τρεις icon characters της DC, και αν θέλετε να σχηματίσετε μια αρκετά καλή άποψη για την κατεύθυνση που θα ακολουθήσει το “Rebirth”, αυτοί είναι οι πιο αντιπροσωπευτικοί τίτλοι. Και είναι καλύτερα να δοκιμάσετε τα “Rebirth” one-shots πρώτα, πριν δεσμευθείτε να παρακολουθήσετε twice-monthly τίτλους.

Θα τονίσω ότι ο Greg Rucka επιστρέφει στο Wonder Woman, γεγονός που αποτέλεσε ευχάριστη έκπληξη , αφού είχε ένα πολύ καλό run λίγο πριν το INFINITE CRISIS. Ελπίζω μόνο να μη σταματήσει το creator-owned LAZARUS (ένα από τα καλύτερα mainstream comics αυτή τη στιγμή), ενώ και το artwork του Liam Sharp είναι απίστευτο.

Action Comics #957-958

$2.99 page DC36-37 DC Comics

To original numbering επανέρχεται στους longest-running τίτλους στα αμερικάνικα comics. Η DC αποφάσισε να εγκαταλείψει τα ηλίθια marketing tricks (a.k.a. renumbering) στους δύο βασικότερους τίτλους της, και αυτό είναι καλό σημάδι.

Ο Dan Jurgens έχει αποδείξει ότι “κατέχει” τον Superman, ενώ το γεγονός ότι πλαισιώνεται στο artwork από τον Patrick Zircher, είναι ιδιαίτερα ευχάριστο. Ο Zircher είναι εξαιρετικός penciller (δείτε τη δουλειά του στο MYSTERY MEN) και ήταν πραγματικά καιρός να αναλάβει έναν high-profile τίτλο, γιατί το αξίζει.

Detective Comics #934-935

$2.99 page DC40-41 DC Comics

Όλα όσα έγραψα παραπάνω περί renumbering και επιστροφής στην αρχική αρίθμηση, προφανώς ισχύουν και εδώ, για τον παλιότερο τίτλο της εκδοτικής, το πρώτο τεύχος του οποίου κυκλοφόρησε το 1937!

Ο Tom King στο Detective θεωρείται ο ανερχόμενος super-star writer, και αυτό που μένει να αποδειχθεί είναι αν θα είναι άξιος διάδοχος του Scott Snyder στους bat-titles.

Batman #1

$2.99 page DC39 DC Comics

Όπως καταλάβατε από την τελευταία φράση του προηγούμενου Pick, Ο Tom King αναλαμβάνει και το BATMAN, σε συνεργασία με τον fan-favorite David Finch.

Το premise του νέου τίτλου φαίνεται πολύ ενδιαφέρον και ελπίζω να είναι πραγματικά καλό, γιατί οι καλές ιστορίες Batman είναι πάντα απαραίτητες.

The Flash: Rebirth #1

$2.99 page DC44 DC Comics

O Flash, παρά το γεγονός ότι δεν ανήκει στους “Big 3” του DC Universe, είναι ο ακρογωνιαίος χαρακτήρας στα σημαντικότερα events: CRISIS ON INFINITE EARTHS, INFINITE CRISIS, FLASHPOINT…

Μακάρι να είναι καλό, γιατί θεωρώ πως το FLASH είναι από τους τίτλους με τα longest successful runs, από το post-Crisis #1 του 1987 μέχρι το New 52, και προσωπικός favorite τίτλος.

Green Lanterns: Rebirth #1

$2.99 page DC46 DC Comics

To “Rebirth” έχει μεγάλη σημασία για τον Johns, αφού με το GREEN LANTERN: REBIRTH (το 2004) εδραίωσε τη φήμη του ως ένας από τους ικανότερους συγγραφείς που δούλευαν την εποχή εκείνη στη DC.

Η βαθιά γνώση της ιστορίας του DC Universe, σε συνδυασμό με την ικανότητα να γράφει εξαιρετικές ιστορίες εντός του continuity (κάτι καθόλου εύκολο), τον εκτόξευσαν στην κορυφή της ιεραρχίας στη DC ως Chief Creative Officer.

To GREEN LANTERN: REBIRTH είναι ο μοναδικός τίτλος που γράφει εκτός του DC UNIVERSE: REBIRTH, καθώς τα νέα του καθήκοντα περιλαμβάνουν την επίβλεψη του Cinematic/TV DC Universe. Προσωπικά, θεωρώ ειρωνεία το γεγονός ότι αναλώνει το χρόνο του σε κάτι τέτοιο, αντί να γράφει comics, ενώ η Warner εμπιστεύεται ένα multi-billion dollar franchise στον Zack Snyder…

Green Lanterns #1

$2.99 page DC47 DC Comics

Μετά το FLASH, το GREEN LANTERN είναι ο άλλος τίτλος της DC με σταθερά καλή ποιότητα από το 2004 και μετά (και από τις ελάχιστες εξαιρέσεις που ήταν καλές και στο New 52).

Οι πιθανότητες να συνεχίσει σε υψηλό επίπεδο είναι με το μέρος μας…

Titans: Rebirth #1

$2.99 page DC52 DC Comics

Κλείνουμε με TEEN TITANS, έναν ακόμη τίτλο που, κατά καιρούς, είχε καλά runs, ειδικά το all-time classic των Marv Wolfman & George Perez στα 80s, που ήταν και ο μοναδικός τίτλος της DC, τότε, που αντιστεκόταν στον οδοστρωτήρα των X-Men όσον αφορά στις πωλήσεις.

H επιστροφή των original Titans, όπως ο Nightwing και η Donna Troy, είναι ευπρόσδεκτη και δείγμα διάθεσης για “back to basics”.