Jackpot # 1

Κι αν κάτσει;

H AfterShock Comics είναι μια εταιρεία που μετρά μόλις ένα χρόνο ζωής και που, όπως η ίδια ισχυρίζεται, συνδυάζει τη δημιουργικότητα των ανεξάρτητων παραγωγών με την εμπειρία και τη δυναμική μιας παραδοσιακής υπερδύναμης του χώρου. Μέχρι στιγμής, η νεοσύστατη εκδοτική με τις ενδιαφέρουσες σειρές έχει λάβει πολύ καλές κριτικές και πράγματι δείχνει ότι θα καταφέρει να “μπει σφήνα” ανάμεσα στις αντίστοιχες εταιρείες. Το JACKPOT είναι μια από τις πρόσφατες νέες κυκλοφορίες της AfterShock και έχει αφήσει θετικές εντυπώσεις στο κοινό.

Όπως σε κάθε πρώτο τεύχος σειράς, έτσι κι εδώ, η ιστορία αρχίζει με συστάσεις! Πάνω σε μια θαλαμηγό στα διεθνή ύδατα, οι ήρωές μας, μια ομάδα κορυφαίων στο είδος τους κακοποιών, επιχειρούν μια εξαιρετικού ρίσκου επιχείρηση. Μεταξύ άλλων, τα βασικά σημεία της επιχείρησης περιλαμβάνουν ένα όχι τόσο νόμιμο παιχνίδι πόκερ με τον αρχιμαφιόζο-ιδιοκτήτη της θαλαμηγού και μια παράλληλη υψηλής ακρίβειας διάρρηξη και κλοπή. Εκεί, όμως, που όλα θυμίζουν κάτι από την κινηματογραφική συμμορία των 11, η τελευταία σελίδα μας ανατρέπει αυτήν την καχυποψία, καθώς μας επιφυλάσσει μια έκπληξη για την εξέλιξη της ιστορίας, η οποία – από ό,τι φαίνεται – αρχίζει στην πραγματικότητα σε εκείνο το σημείο. Βέβαια, το γεγονός αυτό από μόνο του είναι κάπως προβληματικό, καθώς τελικά το πρώτο τεύχος δεν καταφέρνει να μας εισαγάγει στην ουσία της ιστορίας και να μας δώσει τις απαραίτητες πληροφορίες για το έργο, κινδυνεύοντας να καταντήσει, όπως συχνά συμβαίνει, μια χάρτινη σαπουνόπερα.

Jackpot 001-007

Η δουλειά του Ray Fawkes στο σενάριο δεν είναι άσχημη. Από το πρώτο τεύχος, βέβαια, δεν φάνηκε να υφέρπει κάποια εξαιρετικά πρωτότυπη ιδέα, αλλά η έως τώρα απόδοση είναι ενδιαφέρουσα και προσωπικά θα του έδινα μια ευκαιρία, έτσι για να δω πού το πάει, βρε αδερφέ! Άλλωστε, η ροή είναι καλή, χωρίς να πλατειάζει. Οι διάλογοι είναι άμεσοι και υπάρχει χιούμορ και δράση – ό,τι δηλαδή χρειάζεται μια αξιοπρεπής περιπέτεια. Οι χαρακτήρες με την πρώτη ματιά φαίνονται ενδιαφέροντες. Εννοείται, βέβαια, ότι τα κλισέ ζουν και βασιλεύουν κι έτσι στην ιστορία βλέπουμε τον καλοζωισμένο κιτς αρχιμαφιόζο, τη διάνοια, τον επηρμένο τζογαδόρο, τον χαβαλετζή της συμμορίας και άλλα τέτοια χαριτωμένα. Παρά ταύτα, όπως προαναφέρθηκε, η προσεκτική δουλειά του Fawkes τους προσδίδει ευχάριστο τόνο και δεν ενοχλούν ούτε κουράζουν.

Το σχέδιο του Marco Failla ταιριάζει γάντι στην ιστορία. Ανάλαφρο και καθαρό, αποδίδει το κλ;iμα του χαλαρού crime σεναρίου με την απαραίτητη, όμως, ένταση στις στιγμές δράσης. Αντίστοιχα, τα κωμικά σημεία έχουν το σχεδιασμό που τα αναδεικνύει όσο χρειάζεται. Καλή δουλειά έχει γίνει και στις χρωματικές επιλογές που τονίζουν ότι ο αναγνώστης ξεφυλλίζει ένα τεύχος μιας ανάλαφρης pop περιπέτειας.

Jackpot 001-017

Εν κατακλείδι, το πρώτο τεύχος του JACKPOT διαθέτει πολλά καλά στοιχεία και αποτελεί ευχάριστο ανάγνωσμα, πλην όμως, δεν παρουσίασε κάποιο ιδιαίτερο χαρακτηριστικό, ώστε να κάνει τον αναγνώστη δέσμιό του. Το τρικ της ανατροπής της τελευταίας σελίδας ήταν καλό, αλλά δεν αρκεί για να υποκύψει κανείς σε μια μέχρι στιγμής πολυπαιγμένη ιστορία. Επειδή, όμως, το τεύχος είναι εισαγωγικό, μάλλον αξίζει να περιμένουμε και το δεύτερο για να δούμε την πραγματική ιστορία να ξεδιπλώνεται. Άλλωστε, ο ίδιος ο τίτλος παραπέμπει στο ρίσκο της επιλογής του τζόγου.