Comicdom Files: Civil War

Ήρωες εναντίον ηρώων!

Ιστορία

Το 2006 η Marvel τάραξε τα νερά των υπερηρωικών comics με μια αληθινά πρωτότυπη ιδέα: Καλοί εναντίον Καλών!

Η ιστορία ξεκινά, όταν μια ομάδα νεαρών υπερηρώων γίνεται αιτία, για χάρη της τηλεθέασης, να σκοτωθούν παιδιά. Η κοινωνία αντιδρά και περνάει νόμος που απαιτεί από όλους τους υπερανθρώπους να καταγράφονται και να εκπαιδεύονται από το κράτος. Πρωτοστάτης σε αυτό είναι ο Iron Man. Πολλοί, φυσικά, αντέδρασαν και πρώτος από αυτούς ο Captain America. Έτσι αρχίζει ένας πόλεμος που συντάραξε ολόκληρο το Marvel Universe!

Τι Μας Άρεσε

Το CIVIL WAR είναι ένα έπος με τα όλα του! Ήρωες εναντίον ηρώων, φίλοι που γίνονται εχθροί και το ανάποδο και όλοι να έχουν το δίκιο τους. Μαζικές μάχες, προδοσίες και θάνατοι! Ήρωες να βγαίνουν στην παρανομία και villains να εφαρμόζουν το νόμο! Και όλα αυτά με το εκπληκτικό σχέδιο του Steve McNiven.

Χαρακτηριστική είναι η στάση των πρωταγωνιστών της ιστορίας. Ο Iron Man στηρίζει την τάξη και το νόμο, αλλά δε μπορεί να κρύψει τις προσωπικές του φιλοδοξίες και την ανταγωνιστικότητά του. Ο Captain America καταφέρνει να βάλει την ηθική και τα ανθρώπινα δικαιώματα πάνω από όλα, κάνοντας την “αμερικανιά” συμπαθητικότερη από ποτέ. Το poster boy της Marvel, ο Spider Man, καταφέρνει να τα καλύψει όλα. Στην αρχή πάει με το νόμο, υποκύπτοντας στην από χρόνια ανάγκη του για αναγνώριση. Όταν βλέπει πόσο σάπιο είναι το σύστημα, πάει με τους αντιφρονούντες.

Πάντως, προσωπικός αγαπημένος είναι ο Mr. Fantastic. Παρασύρεται σαν μικρό παιδί από το καινούργιο του project τόσο, που ξεχνά την οικογένειά του.

Civil War-Spidey

Τι Μας Ενόχλησε

Αν το CIVIL WAR έχει κάτι αρνητικό, αυτό οφείλεται στη νοοτροπία της Marvel γενικά και όχι στην ίδια την ιστορία. Πρώτον, για να παρακολουθήσεις την ιστορία στο σύνολό της, έπρεπε να έχεις όχι μόνο το βασικό mini-series, αλλά και την πληθώρα των tie-ins.
Το δεύτερο αρνητικό, στο οποίο μας έχει συνηθίσει η εταιρεία, είναι ότι καμιά μεγάλη αλλαγή δεν είναι, εν τέλει, μόνιμη. Ο νόμος που πέρασε καταργήθηκε. Ο Captain America που δολοφονήθηκε μετά τη σύλληψή του, τελικά ζει (μην ρωτήσετε πώς και γιατί, δεν έψαξα να μάθω) και η πραγματική ταυτότητα του Spider-Man ξεχάστηκε. Δεν ξέρω αν έχουν ζωντανέψει και τον Goliath…

Συνολική Εκτίμηση

Το CIVIL WAR έχει πάμπολλα χαρακτηριστικά που το κάνουν μεγαλειώδες και κλασικό. Το σημαντικότερο που έχει να προσφέρει είναι το άπλετο γκρίζο της αφήγησής του. Κανένας δεν έχει το απόλυτο σωστό και κανένας δεν είναι τελείως λάθος. Ο αλτρουισμός μπλέκεται με προσωπικά συμφέροντα, ο σκοπός χρησιμοποιεί απάνθρωπα μέσα και η συμφωνία μεταξύ “νόμιμου” και “ηθικού” γίνεται περισσότερο θολή από ποτέ.

Civil War-IronMan-Cap

Παράλληλες Προτάσεις

Φυσικά, το πρώτο που έρχεται στο νου είναι το επερχόμενο (αν και μάλλον κατώτερο) CIVIL WAR II. Επίσης, σχετικά αναγνώσματα είναι ιστορίες που δείχνουν την επίδραση που έχουν οι πράξεις των υπερηρώων στην ανθρώπινη κοινωνία. Εδώ θα προτείνω το WATCHMEN, το οποίο φαίνεται πως το ταιριάζω με τα πάντα.

Επίσης, αν θέλετε να δείτε villains να εφαρμόζουν το νόμο υπάρχει το THUNDERBOLTS και το SUICIDE SQUAD, ενώ για μια ακόμα δόση Marvelικού “Καλός εναντίον Καλού” είναι το AVENGERS vs X-ΜΕΝ.