Η Τσαλακωμένη Ουρά

Ταξίδια στο χρόνο, έρωτες και αλεπούδες

Πιάνοντας στα χέρια σου ένα comic με την υπογραφή του Σταύρου Κιουτσούκη, ομολογουμένως δεν ξέρεις ακριβώς τι να περιμένεις, ξέρεις απλά πως ό,τι και να είναι θα σου αρέσει. Σίγουρα, πάντως, δεν περιμένεις το Η ΤΣΑΛΑΚΩΜΕΝΗ ΟΥΡΑ, δεν περιμένεις να δεις τη δουλειά της Έφης Θεοδωροπούλου και δεν περιμένεις την υπόγεια συγκίνηση και την διάχυτη ομορφιά της ιστορίας τους, για τον απλό λόγο ότι ένας συνδυασμός τέτοιος και μία δουλειά τόσο ξεχωριστή είναι τεράστια χαρά και σπάνια τύχη για τον αναγνώστη.

Η Ρω περνάει τα καλοκαίρια της στις παραλίες της Χαλκιδικής από παιδί, ψάχνοντας για θησαυρούς, μέχρι που στις 5 Αυγούστου κάποιου καλοκαιριού βρίσκει τον μεγαλύτερο θησαυρό από όλους – ένα παμπάλαιο ημερολόγιο θαμμένο στην άμμο. Το ημερολόγιο ανήκει σε μία παλιά κυρία και έχει μια τελευταία, ατελή, εγγραφή με ημερομηνία: 5 Αυγούστου. Η Ρω παθιάζεται με την ιστορία της γυναίκας, του σοφέρ της, του Ωγκύστ, και των αλεπούδων της και παρασέρνεται (και παρασέρνει και τον φίλο της) σε μια περιπέτεια στον εγγύς χώρο και στο μακρινό παρελθόν, για να ανακαλύψουν τα κρυμμένα μυστικά του ημερολογίου.

tsalakomeni-oura-1

Από το γλυκόπικρο και καυστικό YELLOW BOY στην απολαυστική ΝΙΚΟΛΕΤ, ο Σταύρος Κιουτσούκης έχει επιδείξει μεγάλο εύρος δυνατοτήτων και, με το Η ΤΣΑΛΑΚΩΜΕΝΗ ΟΥΡΑ, επιβεβαιώνει την πίστη μας στην ικανότητα του να φτιάξει όλο και πιο περίπλοκες (στην απλότητά τους) ιστορίες και να δοκιμαστεί σε διαφορετικά είδη αφήγησης. Η ιστορία της Ρω δεν είναι καθ’ αυτή ιδιαίτερα μπερδεμένη, αλλά βάζει τον αναγνώστη να κάνει κάποια άλματα λογικής (μια πέτρα-χρονομηχανή, μια αγέλη κατοικίδιων αλεπούδων), εισάγοντας τον έτσι στον κόσμο της. Οι χαρακτήρες κινούνται με γνώμονα τον έρωτα και την παιχνιδιάρικη περιέργεια (αυτές είναι οι δύο βασικές κινητήριες δυνάμεις στον κόσμο που έφτιαξαν ο Κιουτσούκης και η Θεοδωροπούλου) και αυτές ακόμη οι δυνάμεις κινούνται χωρίς εξάρσεις, με μία ελαφρότητα και με μια απλότητα σχεδόν παιδική.

Η ΤΣΑΛΑΚΩΜΕΝΗ ΟΥΡΑ είναι το πρώτο μεγάλου μήκους comic της Έφης Θεοδωροπούλου και μια από τις πρώτες φορές που ήρθα σε επαφή με την δουλειά της, αλλά είτε ήταν η πρώτη ή η χιλιοστή φορά δεν θα άλλαζε σε τίποτα το πόσο εκθαμβωτικά όμορφο βρήκα το σχέδιό της και πόσο θαύμασα την ιδιαιτερότητα της γραμμής της. Το μόνο σίγουρο για την δουλειά της Θεοδωροπούλου (πέρα από το ότι δημιούργησε, με αυτό το comic, κοινό με προσδοκίες) είναι πως ξέρει να αφηγείται μία ιστορία, όσο παράδοξες και απροσδόκητες και να είναι οι τροπές της.

Νομίζω πως περισσεύει κάπως, σε αυτή την περίπτωση, η καταληκτική παράγραφος που είναι φτιαγμένη για να λέει αν πρέπει να διαβάσετε αυτό το comic. Να το διαβάσετε! Να το διαβάσετε και χωρίς καθυστέρηση, μάλιστα! Και, όσο υπερβολικά ενθουσιώδες και να φαίνεται αυτό το review, το Η ΤΣΑΛΑΚΩΜΕΝΗ ΟΥΡΑ θα πείσει και σας, πέραν πάσης αμφιβολίας, για τα παραπάνω λεγόμενα.