Thunderbolts #1

Ένας τίτλος δίχως λόγο ύπαρξης

Το πιο πρόσφατο event της Marvel, το AVENGERS STANDOFF, χρησιμοποιήθηκε από την εταιρεία για να θέσει τα θεμέλια για την κυκλοφορία πολλών νέων σειρών, στις οποίες συμπεριλαμβάνεται και η επαναφορά στην κυκλοφορία ενός fan-favorite τίτλου στα ράφια των καταστημάτων, του THUNDERBOLTS. Αν και το βασικό concept του τίτλου έχει μεταβληθεί αρκετές φορές από την πρώτη τους εμφάνιση στα τέλη των 90s, εντούτοις αποτελούσε πάντοτε μια ομάδα η οποία χρησιμοποιούσε λιγότερο δημοφιλείς στους υπερήρωες μεθόδους, προκειμένου να πετύχει τους σκοπούς της.

H νέα αυτή σειρά των Thunderbolts αποτελεί μια back to the roots προσέγγιση στο original concept του τίτλου, που περιγράφει τις περιπέτειες μιας ομάδας πρώην villains, οι οποίοι προβαίνουν σε ηρωικές πράξεις, κάτω από την καθοδήγηση του Winter Soldier, με αφορμή τα γεγονότα που έλαβαν χώρα στο AVENGERS STANDOFF.

Το πρώτο τεύχος, όμως, δεν καταφέρνει να αντεπεξέλθει στις προσδοκίες του τίτλου. Η πλοκή περιγράφει ένα χιλιοπαιγμένο έργο. Το τεύχος ανοίγει με την νικηφόρα επίθεση της ομάδας σε μία βάση μιας μυστικής οργάνωσης, καθώς παράλληλα παρακολουθούμε τις αλληλεπιδράσεις των μελών κατά τη διάρκεια της μάχης. Η πλοκή είναι τόσο γενική, που απλά καταλήγει αδιάφορη, με την πορεία της μάχης να είναι προδιαγεγραμμένη, ενώ και το υπόλοιπο τεύχος κυλάει στον ίδιο ρυθμό, με επαναλαμβανόμενες κλισέ σκηνές και έλλειψη συνοχής και στοιχείων που θα κεντρίσουν το ενδιαφέρον του αναγνώστη.

Ο Bucky Barnes αποτελεί τον κεντρικό χαρακτήρα του τίτλου και από το δικό του POV παρακολουθούμε την ιστορία, ενώ βετεράνοι της αρχικής ομάδας (Fixer, Moonstone, Atlas, Mach-X)  επιστρέφουν στον τίτλο. Επιπλέον, στο roster του τίτλου προστίθεται και η Kobik, ο χαρακτήρας που πρωταγωνίστησε στο πρόσφατο event της Marvel, με τo creative team όμως να εισάγει μια πολύ πιο καρτουνίστικη εκδοχή του χαρακτήρα. Παρότι ο τίτλος αποτελεί ένα team book, ουσιαστικά η σειρά ακολουθεί τον πρωταγωνιστικό χαρακτήρα του τίτλου και κάθε σκηνή που περιέχεται σε αυτό τον έχει τελικό αποδέκτη. Με εξαίρεση τον Fixer, οι υπόλοιποι Thunderbolts μοιάζουν σαν guest stars στον ίδιο τους τον τίτλο.

Thunderbolts (2016-) 001-006

Παράλληλα, η απεικόνιση των μελών της ομάδας είναι άστοχη. Ο συγγραφέας φαίνεται πως θέλει οι Thunderbolts να αποτελούν μια ομάδα που απαρτίζεται από losers, σαν το SUPERIOR FOES OF SPIDERMAN, όμως το continuity και ο πρότερος βίος των χαρακτήρων δεν δικαιολογούν κάτι τέτοιο. Επιπλέον, ο συγγραφέας δεν καταφέρνει να πιάσει ούτε τον παλμό της ψυχοσύνθεσης του κεντρικού χαρακτήρα, μένοντας σε μια επιδερμική σκιαγράφηση του Winter Soldier.

Ένα από τα πιο συχνά υπαρξιακά μου ερωτήματα αφορά στα κριτήρια με τα οποία οι editors εγκρίνουν ιδέες στα mainstream comics. Πώς ιστορίες και plot points που ολόκληρο το αναγνωστικό κοινό επιδοκιμάζει κατάφερναν και έφταναν ως το τυπογραφείο; Κάπως έτσι ένιωσα και για το cliffhanger στο τέλος του πρώτου τεύχους. Ένα cliffhanger αχρείαστο, μια σκηνή χωρίς καμία σύνδεση με το concept αυτού του τίτλου και απόρροια της αδυναμίας του σεναρίου να καταφέρει να σκιαγραφήσει κατάλληλα τους χαρακτήρες του.

To artwork του τίτλου αναλαμβάνει ο Jon Malin. Σε ένα κακογραμμένο τεύχος σαν και αυτό, δυστυχώς το σχέδιο δεν καταφέρνει να αποτελέσει τη σωσίβια λέμβο. Ο σχεδιαστής αποτελεί μέλος της Rob Liefeld “σχολής” και αυτό φανερώνει πολλά για τις ικανότητες του. Όμως, παρά τις πολλές ατέλειες στον σχεδιασμό των σωμάτων και των προσώπων, αναμφισβήτητα το σχέδιο ταιριάζει στον τίτλο που έχει σκοπό να θυμίσει την Kurt Busiek-era των THUNDERBOLTS.

Το παράξενο με το THUNDERBOLTS είναι ότι πλέον αποτελεί το δεύτερο τίτλο της Marvel αυτή τη στιγμή, μετά το ILLUMINATI, στο οποίο εξιστορούνται οι περιπέτειες μιας υπερομάδας εγκληματιών. Και οι δύο τίτλοι περιέχουν c-lister villains, οι οποίοι ταλανίζονται από ηθικά διλήμματα, ενώ το ύφος και στους δυο τίτλους το ύφος είναι παρόμοιο. Όντας και εγώ fan των Thunderbolts (ιδίως του run του Ellis), αναρωτιέμαι ποιος είναι ο λόγος που η Marvel προχώρησε στην κυκλοφορία μιας νέας σειράς, από τη στιγμή που και οι ίδιοι οι χαρακτήρες λειτουργούν ως κομπάρσοι στον ίδιο τους τον τίτλο;