The Warp

''King Kirby'': Ο Βασιλιάς Στο Θέατρο!

Το 2014, ο Jack Kirby κατέκτησε και τον χώρο του θεάτρου με το KING KIRBY, μια παράσταση βασισμένη στη ζωή και το έργο του αγαπημένου μας “King”. Συγγραφείς ήταν ο Fred Van Lente – γνωστός μας από το ACTION PHILOSOPHERS και το COMIC BOOK COMICS (Evil Twin Comics) και co-creator του COWBOYS AND ALIENS (Platinum Studios) – και η σύζυγός του και βραβευμένη θεατρική συγγραφέας Crystal Skillman (συγγραφέας μεταξύ άλλων και του GEEK!, ενός θεατρικού έργου που αναφέρεται στο cosplay). Η παράσταση ανέβηκε για πρώτη φορά στο θέατρο Brick στις 30 Ιουνίου 2014, στo πλαίσιo του Comic Book Theatre, σε σκηνοθεσία John Hurley, με πρωταγωνιστή στον ομώνυμο ρόλο τον Steven Rattazzi.

Η παράσταση ακολουθεί την ζωή του Kirby από τα σκληρά παιδικά χρόνια στο lower East Side, την ενασχόλησή του με το σχέδιο και τη συνεργασία του με τον Joe Simon και τη δημιουργία του Captain America. Ύστερα επικεντρώνεται στα χρόνια του στην Ευρώπη, ως μέλους του αμερικανικού στρατού, στη γνωριμία με την μετέπειτα σύζυγο του, Roz, την επιστροφή στα comics και στην εποχή του Fredric Wertham και του Comics Code Authority και τη συνεργασία του με τη Marvel. Μέσα σε όλες αυτές τις καταστάσεις, παρουσιάζεται η πορεία του Kirby που, αν και πραγματική ιδιοφυΐα, δεν πίεσε ποτέ για να διεκδικήσει όσα πραγματικά του ανήκαν.

Στην αρχή, ο Simon – και αργότερα ο Stan Lee – προσέγγισαν και εκμεταλλεύτηκαν τον Kirby και τις δημιουργίες του. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, πως το KING KIRBY ανοίγει με μια σκηνή σε έναν οίκο δημοπρασιών, όπου διεξάγεται μια δημοπρασία με έργα του Kirby, αξίας πολλών δεκάδων χιλιάδων δολαρίων. Στο βάθος, το φάντασμα του Kirby παρακολουθεί αηδιασμένο. Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στη συνεργασία του Kirby με τον Stan Lee, τις δεκαετίες του ’60 και του ’70. Σε μια σκηνή του έργου, μάλιστα, ο Kirby, έχοντας απηυδήσει με τις υψηλές αμοιβές του Lee, ενώ ο ίδιος πληρώνεται με ένα απλό page rate, ουρλιάζει σχεδόν παραδομένος: “Why does everyone worship the bosses?”

Steven-Rattazzi

Η παράσταση ολοκληρώνεται με ένα μοντάζ από τις γνωστότερες δημιουργίες του να προβάλλονται σε μια οθόνη: X-Men, Iron Man, Hulk, Silver Surfer, Fantastic Four. Όπως σημειώνει και ο ίδιος ο Van Lente: ”Από παιδί ξεκίνησα να διαβάζω επανεκδόσεις της δουλειάς του στη Marvel και αργότερα στο κολέγιο πρωτοδιάβασα το NEW GODS και ξετρελάθηκα. Τα comics του επηρέασαν σε μεγάλο βαθμό τη δουλειά μου. Ο κόσμος με γνωρίζει σαν δημιουργό ‘fun’ comics. Αυτό είναι κάτι που αμφιβάλλω πως θα είχα καταφέρει χωρίς την επιρροή του Kirby”. Οι παραστάσεις σημείωσαν μεγάλη επιτυχία και το έργο ξανανέβηκε, με πιο πρόσφατες παραστάσεις αυτές που δόθηκαν τον Ιανουάριο του 2016, με πρωταγωνιστή αυτή τη φορά τον Rick Espaillat, γνωστό μας και στην Ελλάδα από την τηλεοπτική σειρά GRIMM.

Rick Espaillat, center, as Jack Kirby, and the ensemble in “King Kirby,” being staged by Ghostlight Theatricals

Η παράσταση ανέβηκε και στον Καναδά τον Απρίλιο του 2016, στο θέατρο Pumphouse, με πρωταγωνιστή τον Robert Klein, έναν από τους δημοφιλέστερους stand up comedians της χώρας.

cam-ascroft-as-martin-and-robert-klein-as-jack-kirby-in-king

Σε κάποιο φανταστικό σύμπαν, βέβαια, ελπίζουμε πως κάποια στιγμή θα παρακολουθήσουμε την παράσταση και στην Ελλάδα.