Οι Συγκάτοικοι

Η αυτοεκδοτική έκπληξη της χρονιάς!
Snapshot Reviews: Σύντομα reviews για πρόσφατα comics που τράβηξαν την προσοχή μας. Πρώτα τεύχη, σειρές που βρίσκονται σε εξέλιξη, αλλά και λιγότερο προβεβλημένες δουλειές που αξίζει να προσέξετε.

Οι Συγκάτοικοι

WriterΠαύλος ΔαμιανίδηςArtistΠερικλής ΚουλιφέτηςPublisherΑυτοέκδοση

Την εβδομάδα του Πάσχα, αψηφώντας την απεργία τρένων, αποφάσισα να επισκεφθώ για πρώτη φορά το The Comic Con της Θεσσαλονίκης. Πραγματικά, οι προσδοκίες μου μετά από τόσα conventions εντός και εκτός χώρας δεν ήταν υψηλές, πόσο μάλλον στο τι θα συναντούσα στα αυτοεκδοτικά, από την στιγμή που η πλειοψηφία είχε ήδη κυκλοφορήσει στο CCA. Παρόλα αυτά, ανεβαίνοντας στον πάνω όροφο της Αποθήκης Γ’, έπεσε το μάτι μου σε ένα φαινομενικά χορταστικό comic. Και ευτυχώς το τίμησα.

Το ΟΙ ΣΥΓΚΑΤΟΙΚΟΙ είναι, κατά την άποψή μου, ένα νέο MANIFESTO, όπως και το MANIFESTO ήταν ο επίγονος του Η ΤΣΙΓΓΑΝΙΚΗ ΟΡΧΗΣΤΡΑ στο μυαλό μου. Πρόκειται για την περιπέτεια δύο συγκατοίκων στα Ιωάννινα, του Νίκου και του Γεράσιμου, πρωτοετών στη σχολή Μαθηματικών και Προγραμματισμού αντίστοιχα, στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Μέσα από 50 χορταστικές σελίδες, αφηγείται εύστοχα και λεπτομερώς τις περιπέτειές τους καθ’ όλη τη διάρκεια του πρώτου έτους, με ίση δόση μπόλικου χιούμορ και ρεαλισμού, περιγράφοντας άψογα τον σουρεαλισμό της φοιτητικής ζωής αλλά και της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στη χώρα μας.

Το σχέδιο είναι λιτό και καρτουνίστικο, παραπέμποντας σε Sergio Aragonés και γελοιογραφική σκηνή, και η έκδοση είναι πλήρως έγχρωμη και πολύ καλοφτιαγμένη, σε γαλλοβελγικό format που αρμόζει στο αρχικό format με το οποίο ανέβαιναν τα installments στο διαδίκτυο. Επίσης, αξίζει ειδική μνεία στους δημιουργούς που, ενώ προέρχονται από Αθήνα και Κόρινθο, ανέβηκαν στη Θεσσαλονίκη για το αυτοεκδοτικό ντεμπούτο τους μέσα στο χαμό από τις απεργίες.

Είναι η πιο ολοκληρωμένη αυτοεκδοτική προσπάθεια της χρονιάς μέχρι στιγμής, η οποία αξίζει σίγουρα την προσοχή σας.