Green Lanterns: Rebirth #1

Ένα tie-in που μπορείτε άνετα να αγνοήσετε

Προσωπικά, έχω χάσει λίγο το μέτρημα, όσον αφορά στους γήινους Green Lanterns. Αν δεν κάνω λάθος, έχουμε πλέον έξι (συν τον Alan Scott), αλλά το GREEN LANTERNS: REBIRTH #1 διευκολύνει κάπως την κατάσταση, επικεντρώνοντας την προσοχή του στους δύο “καινούργιους” του New52: Τον Simon Baz και την Jessica Cruz.

Αυτό που φαίνεται πως θα ακολουθήσει, είναι μια ιστορία με αέρα buddy cop movie, με τον σχετικά πιο έμπειρο Simon να πρέπει να συνεργαστεί με την καινούργια και αγχώδη Jessica, επειδή… reasons. Ο τρόπος που στήνεται η συγκεκριμένη ιστορία είναι ένας από τους πιο πρόχειρους που έχω δει σε comic τον τελευταίο καιρό: Ο Hal Jordan μαζεύει τους δύο rookies και, μετά από μία “δοκιμασία”, που θα ήταν απλοϊκά ηλίθια ακόμη και με τα δεδομένα ενός video game, τους ανακοινώνει ότι πρέπει να δουλέψουν μαζί. Στη συνέχεια (επειδή τόσο οι Guardians όσο και οι Green Lantern Corps έχουν αποδειχθεί επανειλημμένα άχρηστοι), αφήνει τους δύο ήρωές μας υπό την επίβλεψη της Justice League και εξαφανίζεται, γιατί έχει να πρωταγωνιστήσει και σ’ ένα δικό του REBIRTH comic.

Πέρα απ’ το γεγονός ότι όσα συμβαίνουν σ’ αυτό το τεύχος δεν έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, πρέπει επίσης να σχολιάσουμε ότι δεν συμβαίνουν και πάρα πολλά. Η ιστορία προχωράει αργά, με στόχο, υποθέτω, να απλωθεί αρκετά ώστε να γεμίσει ένα trade paperback.

Green Lanterns - Rebirth (2016) 001-011

Η εικονογράφηση στερείται των εντυπωσιακών “wow moments”, που θα ταίριαζαν στην superhero space opera που ουσιαστικά είναι το GREEN LANTERN και περιορίζεται στο να κάνει την δουλειά της επαρκώς.

Το τεύχος κλείνει με την, κλισέ πια, αφηγηματική τεχνική, όπου ο αφηγητής του τεύχους αποκαλύπτεται στην τελευταία σελίδα, αφήνοντας μας με την εντύπωση ότι αυτή είναι μια ιστορία που κανείς από τους δημιουργούς της δεν είχε πραγματικά όρεξη να αφηγηθεί. Δεν έχει κάτι ενδιαφέρον να δείξει, ούτε από άποψη πλοκής, ούτε ως προς την ποιότητα της γραφής της, ούτε ως προς την αισθητική της.

Το γεγονός, δε, ότι το DC Universe οδεύει προς ένα reboot, καθιστά τις όποιες αλλαγές που είναι πιθανό να υποστούν οι χαρακτήρες του (καθώς και το μεταξύ τους bonding, που φαίνεται ότι θα παίξει κεντρικό ρόλο στην ιστορία) περιττές, κάνοντας το GREEN LANTERN: REBIRTH #1, ένα tie-in που μπορείτε άνετα να αγνοήσετε.