Grimgar Of Fantasy And Ash

Ένα ξεχωριστό και ιδιαίτερο anime φαντασίας

Πλάνο 1ο: Ανοίγουμε τα μάτια μας και βρισκόμαστε σε ένα μέρος που δεν έχουμε ξαναδεί ποτέ. Δεν θυμόμαστε τίποτα για τον εαυτό μας, ούτε πώς βρεθήκαμε εδώ. Γύρω μας, άγνωστοι άνδρες και γυναίκες, έχουν την ίδια απορία ζωγραφισμένη στα πρόσωπά τους. Μέσα στο μυαλό όλων, τα πάντα είναι θολά και αβέβαια. Κάπως έτσι ξεκινάει το anime, μόνο που αντί για τα δικά μας βιώματα, βλέπουμε τον Haruhiro, ο οποίος ξυπνά μέσα σε ένα σκοτεινό δωμάτιο. Δεν αργεί να συνειδητοποιήσει εκείνος και οι υπόλοιποι, ότι έχουν μεταφερθεί σε έναν φανταστικό κόσμο, που ονομάζεται Grimgar, στον οποίο κυριαρχούν δαίμονες και μάγοι.

Το anime είναι μια παραγωγή της A-1 Pictures και αποτελείται από 12 επεισόδια. Υπεύθυνος για τη σκηνοθεσία είναι ο Ryosuke Nakamura, ο οποίος, έχοντας στο ενεργητικό του αρκετά “slice of life” anime, δηλαδή anime που πραγματεύονται την καθημερινότητα των πρωταγωνιστών, προσεγγίζει μια ιστορία φαντασίας με μοναδικό τρόπο. Κατ’ αρχάς, χτίζει σταδιακά τις σχέσεις των ηρώων, για τους οποίους δεν γνωρίζουμε ούτε και εμείς το παρελθόν τους. Τους βλέπουμε να έρχονται πιο κοντά, να αγωνίζονται να βρουν τροφή και να παλέψουν το κακό που απειλεί τη ζωή τους. Ενώ δεν είχαν κάποια ιδιαίτερη δεξιότητα, προσπαθούν να εξασκηθούν, ώστε να πολεμήσουν τα μαγικά πλάσματα που συναντούν. Τα συναισθήματα είναι πιο έντονα από τις σκηνές δράσεις, οι ανθρώπινες σχέσεις είναι πιο δυνατές από τις μαγικές δυνάμεις, ενώ κάποιες μικρές φιλοσοφικές ιδέες, όπως το ότι οι δαίμονες είναι μεταμορφωμένοι σε κοινούς θνητούς, προσθέτουν μια ωραία εναλλακτική στην ιστορία.

Grimgar

Θα έλεγα ότι δεν είναι ένα τυπικό anime φαντασίας, μια και ό,τι βλέπουμε φιλτράρεται μέσα από το βλέμμα ενός σκηνοθέτη που ειδικεύεται σε ρεαλιστικές, καθημερινές ιστορίες. Ο ρυθμός είναι αργός μεν, αλλά είναι όμορφο η φαντασία να παντρεύεται με τον ρεαλισμό, γιατί το αποτέλεσμα δείχνει λεπτοδουλεμένο και ξεχωριστό. Το animation είναι εντυπωσιακό, με ωραία χρώματα και προσεγμένο σχέδιο, τόσο στα πρόσωπα όσο και στο εξωτερικό περιβάλλον. Η μουσική είναι πλούσια και κυριαρχεί μέσα σε όλο το anime, σε αντιστοιχία με την εκάστοτε σκηνή, ή την ψυχολογική κατάσταση των πρωταγωνιστών.

Εν ολίγοις, το GRIMGAR OF FANTASY AND ASH είναι ένα ιδιαίτερο anime, το οποίο έχει αρκετά καλά στοιχεία σε σύγκριση με άλλα anime της φετινής χρονιάς. Απευθύνεται κυρίως σε όσους θέλουν να εμβαθύνουν περισσότερο στις ανθρώπινες σχέσεις των πρωταγωνιστών, παρά στη δράση αυτή καθαυτή, αν και η φαντασία είναι διάχυτη. Θα αρέσει σε όσους αγαπούν τα game-related anime, όπως το SWORD ART ONLINE ή το LOG HORIZON, αλλά πιστεύω το συγκεκριμένο είναι πιο ωραίο από αυτά.