Batman #1

Μια πολύ ικανοποιητική εισαγωγή

Ένα από τα βασικότερα, αν όχι το πιο βασικό στοιχείο στον μύθο του Batman, είναι η Gotham City. Πολύ περισσότερο από την Metropolis, ή οποιαδήποτε άλλη φανταστική πόλη του DC Universe, η Gotham είναι ένας ζωντανός οργανισμός, που λειτουργεί περισσότερο ως χαρακτήρας των ιστοριών, παρά ως φόντο. Είναι φυσικό, λοιπόν, ένα από τα αγαπημένα “παιχνίδια” των δημιουργών που καταπιάνονται με τον Σκοτεινό Ιππότη, να είναι το να ταράζουν τα νερά της γοτθικής μεγαλούπολης, προσθέτοντας νέους χαρακτήρες και εξερευνώντας το πώς αυτή η προσθήκη θα αλλάξει την ισορροπία των δυνάμεων που κινούν τα νήματα της πόλης.

Κάτι ανάλογο φαίνεται πως θα επιχειρήσει και ο Tom King, στη συγκεκριμένη σειρά. Το reveal των νέων χαρακτήρων, βέβαια, γίνεται στην τελευταία σελίδα, αλλά ο Gotham και η Gotham Girl ποζάρουν επιδεικτικά στο εξώφυλλο, οπότε η αναφορά μας στην υπαρξή τους δεν αποτελεί spoiler. Φυσικά, μένει να δούμε με ποιον ακριβώς τρόπο θα επηρεάσουν την πόλη, αλλά το design τους και μόνο (μοιάζουν σαν τον Superman και την Supergirl, αν ήταν μέλη αδελφότητας σε κάποιο πολύ ακριβό κολλέγιο) αρκεί για να τραβήξει το ενδιαφέρον του αναγνώση για το πού πάει αυτή η ιστορία.

Ο King, τον οποίο έχουμε ξαναδεί στο GRAYSON, αλλά και στο εξαιρετικό VISION, έχει αποδείξει επανειλημμένα ότι ξέρει πολύ καλά να προσεγγίζει χαρακτήρες από νέα οπτική γωνία, χωρίς παράλληλα να τους αλλοιώνει. Σε αυτό το τεύχος, όμως, ορισμένοι διαλόγοι μοιάζουν λίγο off. Δεν πρόκειται για κάτι εξωπραγματικά κακό, ούτε και επηρεάζει την ιστορία στο σύνολο της, αλλά το μισό δευτερόλεπτο που χρειάζεσαι για να αναρωτηθείς “μα, γιατί αυτός ο χαρακτήρας να μιλάει έτσι;”, είναι αρκετό για να σε βγάλει από το κλίμα.

Batman_page

Η εικονογράφηση του David Finch μοιάζει, στα μάτια μου, μια ικανοποιητική, αρκετά ομαλή μετάβαση από το ιδιαίτερο look που είχε καθιερώσει για τον Batman και την πόλη του, ο Greg Capullo. Για να πω την αλήθεια, βέβαια, το artwork του καινούργιου τίτλου μοιάζει να επιλέγει ένα ύφος λίγο πιο “generic action movie” (ή λίγο πιο Nolan, θα μπορούσαμε να πουμε), χωρίς αυτό να λειτουργεί υπέρ ή κατά της ιστορίας, τουλάχιστον μέχρι στιγμής.

Ο καινούργιος τίτλος BATMAN καλείται να ακολουθήσει ένα run πολύ αγαπητό στο κοινό. Προς τιμήν τους, οι δημιουργοί δεν μοιάζουν να προσπαθούν να μιμηθούν τους προκατόχους τους, αλλά απλά να αφηγηθούν μια καλή ιστορία, χρησιμοποιώντας τις δικές τους δυνατότητες. Φυσικά, το αν θα τα καταφέρουν θα φανεί στο μέλλον (τα BATMAN comics έχουν ένα ιδιαίτερο “ταλέντο” να μας τα χαλάνε στο τρίτο act), αλλά, για την ώρα, φαίνεται να έχουμε να κάνουμε με μια πολύ ικανοποιητική εισαγωγή.