She Wolf #1

Ιστορία με λυκανθρώπους, αλλά και σαφές statement

Δεν είχα ιδιαίτερη επαφή με την δουλειά του Rich Tommaso πριν το SHE WOLF. Μετά από ένα σύντομο research, κατέληξα στο ότι έχουμε να κάνουμε με έναν κατεξοχήν indie καλλιτέχνη, για τα δεδομένα του οποίου μια horror ιστορία με λυκανθρώπους μοιάζει λίγο αταίριαστη και genre-oriented. Για του λόγου το αληθές, η ιστορία του SHE WOLF έχει ως εξής: Η Gabby ευθύνεται για την μεταμόρφωση του αγοριού της, του Brian, σε λυκάνθρωπο. Ο Brian δαγκώνει και την ίδια, όποτε η πρωταγωνίστριά μας πρέπει τώρα  να συμβιβαστεί με το γεγονός ότι  μεταμορφώνεται σταδιακά σε τέρας. Κλισέ, σωστά; Όχι ακριβώς.

Στα χέρια του Tomasso, οι απανταχού ιστορίες με λύκους (από τους λυκανθρώπους, μέχρι την Κοκκινοσκουφίτσα) μετατρέπονται σε μεταφορές για την βία και το πώς φέρνει στην επιφάνεια σκοτεινές πτυχές τόσο του θύτη, όσο και του θύματος, με μερικές αρκετά εμφανείς αναφορές στο victim blaming. Θα μπορούσε κανείς να πει ότι οι συμβολισμοί του Tommaso δεν είναι ιδιαίτερα καλά καμουφλαρισμένοι, αλλά δε φαίνεται να είναι αυτός ο στόχος του comic. Αντίθετα, φαίνεται να προσπαθεί να γίνει όσο πιο blunt και σαφές γίνεται.

she wolf

Η ιστορία παρουσιάζεται μη γραμμικά (γεγονός που επιβάλλει μερικά μπρος-πίσω κατά την ανάγνωση) και, με εξαίρεση το – κατά τη γνώμη μου – κάπως αδικημένο φινάλε του τεύχους (που ίσως να χρειαζόταν περισσότερες σελίδες για να αναπτυχθεί σωστά), η ροή της γραφής του Tomasso είναι ιδανική για την ιστορία που θέλει να αφηγηθεί.

Η εικονογράφηση έχει όλα τα χαρακτηριστικά που στο μυαλό μου είναι καταχωρημένα ως “indie”. Κοινώς, είμαι σίγουρος ότι έχει το κατάλληλο κοινό εκεί έξω, αλλά προσωπικά βρήκα ότι της λείπει ο δυναμισμός που θα χρειαζόταν μια ιστορία σαν το SHE WOLF για να ειπωθεί σωστά. Το απαλό, αφαιρετικό coloring, από την άλλη, μου φάνηκε ιδιαίτερα ταιριαστό και καλαίσθητο.

Συνολικά, το SHE WOLF φαίνεται πως θα λειτουργήσει αρκετά καλά, τόσο ως ιστορία, όσο και ως statement. Ο Tommaso φαίνεται έχει τόσο μια πολύ σαφή ιδέα για το τι θέλει κάνει όσο και την ικανότητα να μεταφέρει αυτήν την ιδέα στο χαρτί. Δε μένει παρά να περιμένουμε τα επόμενα τεύχη, για να δούμε κι εμείς προς ποια ακριβώς κατεύθυνση σκοπεύει να μας πάει.