Comicdom Files: Xenozoic Tales

Ένα ημιτελές post-apocalyptic αριστούργημα!

Ιστορία

Σε ένα post-apocalyptic μέλλον, η Γη έχει ρημαχτεί από φυσικές καταστροφές και από τη μόλυνση που οφείλεται στον ανθρώπινο παράγοντα. Οι άνθρωποι, μακριά από την τεχνολογία και οποιαδήποτε άνεση, ζούσαν για περίπου 600 χρόνια σε υπόγειες πόλεις, έως ότου κατορθώσουν να ξαναβγούν στην επιφάνεια του πλανήτη με ασφάλεια.

Ασφάλεια, είπα; Το φως του ήλιου αποκάλυψε αρκετές εκπλήξεις στους ανθρώπους που επέστρεψαν στην επιφάνεια – μεταξύ άλλων, διαπίστωσαν ότι κάποια είδη που είχαν εκλείψει εδώ και εκατομμύρια χρόνια ξεκινούν πάλι την αλυσίδα της εξέλιξης. Με άλλα λόγια, ο κόσμος είναι γεμάτος ξανά με δεινόσαυρους!

Σε αυτόν τον κόσμο, τα αυτοκίνητα αποτελούν σπάνιο θέαμα, αφού δεν κινούνται με βενζίνη, αλλά με… επεξεργασμένο guano δεινοσαύρου! Εξίσου σπάνιο θέαμα αποτελούν και οι μηχανικοί (όπως ο πρωταγωνιστής Jack Tenrec), αλλά και οι επιστήμονες (όπως η συμπρωταγωνίστριά του, Hanna Dundee). Με λίγα λόγια, λοιπόν, αυτό που μας κάνει εντύπωση στον συγκεκριμένο κόσμο δεν είναι οι δεινόσαυροι, αλλά οι Cadillacs και όσοι μπορούν να τις οδηγήσουν και να τις επισκευάσουν!

xeno8

Τι Μας Άρεσε

Το βασικό selling point του XENOZOIC TALES δεν είναι άλλο από το προφανές: δεινόσαυροι κυνηγούν γρήγορα αυτοκίνητα στην έρημο! Είναι όσο εντυπωσιακό ακούγεται, αλλά αποτελεί μόνο τη βάση μιας πιο περίπλοκης ιστορίας, η οποία περιλαμβάνει όλα όσα περιμένεις από έναν post-apocalyptic κόσμο: διεφθαρμένους πολιτικούς, προδοσίες, απρόσμενους συμμάχους, μυστηριώδεις φυλές και… εξημερωμένα κατοικίδια!

Όλα τα παραπάνω, όμως, περνούν σε δεύτερη μοίρα, κάθε φορά που ανοίγεις μια τυχαία σελίδα και μαγνητίζεσαι από το εξαιρετικό σχέδιο του Mark Schultz! Σαφώς επηρεασμένο από τα pulp comics και strips προηγούμενων δεκαετιών, με τις λεπτομέρειες και τον ρεαλισμό να κυριαρχούν ανάμεσα στο λευκό και τα μαύρα μελάνια, το σχέδιο είναι πραγματικά ανεπανάληπτο! Και, εκτός από το να παίζει τον ρόλο του eye candy, κατορθώνει να δώσει με φυσικό τρόπο σάρκα και οστά σε έναν κόσμο παράδοξο, άγνωστο και συνάμα γοητευτικό.

Τι Μας Ενόχλησε

Η αρχική κυκλοφορία των τευχών από την Kitchen Press το μακρινό 1987 ήταν τόσο σποραδική, που χρειάστηκαν σχεδόν 10 χρόνια, έως ότου η σειρά φτάσει στο 14ο και τελευταίο τεύχος της. Ακόμη και αυτό το τεύχος, όμως, δεν προσέφερε κάποιο οριστικό τέλος στην ιστορία του Mark Schultz.

Συνολική Εκτίμηση

Τα 14 τεύχη του XENOZOIC TALES συνδυάζουν κάποια από τα αγαπημένα μου στοιχεία σε κάθε comic: ρεαλιστική αποτύπωση με εξαιρετικό σχέδιο, post-apocalyptic μέλλον, συνομωσίες και προδοσίες και αρκετές ιδιαιτερότητες. Οι αναγνώσεις του, άλλωστε, μπορούν να επικεντρώνονται κάθε φορά σε διαφορετικές πτυχές του: στα γρήγορα αυτοκίνητα, στους απειλητικούς δεινόσαυρους, στην κατάντια του ανθρώπινου είδους και στις πιθανότητες ειρηνικής συμβίωσης με τους “άλλους” – είτε αυτοί είναι άμυαλα ερπετά είτε “απολίτιστοι” άγριοι.

Όσο καλή κι αν είναι η ιστορία, πάντως, το XENOZOIC TALES δε θα ήταν τίποτε χωρίς το εκπληκτικό σχέδιο του Schultz. Πραγματικά, ό,τι κι αν προσθέσω για το σχέδιό του, δε μπορώ παρά να καταλήξω σε μία και μόνο φράση: δεν τα κάνουν σήμερα όπως τότε!

xeno4

Παράλληλες Προτάσεις

Το XENOZOIC TALES έχει γίνει περισσότερο γνωστό ως CADILLACS AND DINOSAURS. Ο τίτλος αυτός έχει χρησιμοποιηθεί στις περισσότερες επανεκτυπώσεις του έργου του Schultz, αλλά και σε παρεμφερή έργα, όπως η animated σειρά του CBS και εκείνο το videogame που μου χρωστάει μια περιουσία σε εικοσάρικα, πενηντάρικα και κατοστάρικα…

Ο Mark Schultz, από την άλλη, έχει συμμετάσχει σε πολλά projects από τότε, με το πλέον σημαντικό να είναι αυτό του σεναρίου του θρυλικού comic strip PRINCE VALIANT. Ωστόσο, τη δουλειά του μπορείτε να τη βρείτε και σε άλλους καθιερωμένους χαρακτήρες, όπως ο Conan – ακόμη και ο Batman και ο Superman.

Αν, τέλος, αυτό που σας ενδιαφέρει είναι το δυστοπικό μέλλον, οι παράλληλες προτάσεις είναι δεκάδες: από την έντονη πολιτική σάτιρα του Warren Ellis στο TRANSMETROPOLITAN έως τον κατά το ήμισυ μειωμένο πληθυσμό του κόσμου του Y: THE LAST MAN, κάτι θα βρείτε να σας ενδιαφέρει. Αν, τέλος, σας γοητεύουν οι ανορθόδοξοι συνδυασμοί (όπως τα αυτοκίνητα με τους δεινόσαυρους), μπορείτε να ρίξετε μια ματιά και στο COWBOYS AND ALIENS, το οποίο έχει μεταφερθεί και στον κινηματογράφο.