My True Story

Ανακαλύψτε έναν πατριάρχη του αμερικανικού underground

Ιστορία

Αυτή η συλλογή ιστοριών χωρίζεται σε δύο κεφάλαια και το πρώτο, με τίτλο “Memory’ αποτελείται από μια σειρά αυτοβιογραφικών ιστοριών. Ενδεικτικά:

Στο “The Discovery of Rock’N’Roll”, βλέπουμε τη γέννηση του μουσικού είδους που άλλαξε, όχι μόνο τη μουσική, αλλά και συνολικά την έκφραση στον Δυτικό Κόσμο, όπως ακριβώς τη βίωσε ο δημιουργός. Στο “Dessert” εξακολουθούμε να βρισκόμαστε στα 1950s, όπου ο Spain και οι φίλοι του, στερημένοι από sex, εκτονώνονται σε έναν ομοφυλόφιλο άντρα και στη συνέχεια τον κακοποιούν, όταν ανακαλύπτουν ότι δεν έχει να τους δώσει χρήματα. Στο “Hard-Ass Friday Nite”, ο Spain, ως μέλος της διαβόητης συμμορίας μοτοσικλετιστών Road Vultures, ταξιδεύει μαζί τους και επισκέπτεται διάφορα μπαρ, ψάχνοντας για μπελάδες. Στο “Chicago ’68”, ο Spain βρίσκεται στο επίκεντρο των ταραχών της εποχής, ως απεσταλμένος της underground εφημερίδας EAST VILLAGE OTHER. Εκεί, κατά τη διάρκεια του Democratic National Convention, θα βιώσει την αστυνομική βία στη χειρότερη μορφή της. Το “My True Story,” τέλος, είναι μία σύντομη ιστορία, αλά Robert Crumb, στην οποία ο δημιουργός καταγράφει τον τρόπο με τον οποίο έβλεπε τότε τις γυναίκες της ζωής του, αλλά και πώς τον έβλεπαν εκείνες.

Στο δεύτερο κεφάλαιο με τίτλο “History”, η ιστορία “1871” μας ταξιδεύει στον Γαλλοπρωσικό Πόλεμο, στο “Durruti” μαθαίνουμε για τον αναρχικό και μαχητή της ελευθερίας κατά του φασισμού, Buenaventura Durruti, ενώ στο “The Blue Boot”, ένας γέρος στο πολιορκημένο Leningrad κάνει μια φρικτή ανακάλυψη που σχετίζεται με την εξαφανισμένη κόρη του. Το “Stalin”, όπως υπόσχεται και ο τίτλος του, είναι μία σύντομη βιογραφία του δικτάτορα, ενώ το “Gotterdamerung” διηγείται τις τελευταίες μέρες του Τρίτου Ράιχ.

Εκτός των δύο κεφαλαίων, η τελευταία ιστορία “Mexico and Me” είναι μία συμπυκνωμένη αυτοβιογραφία του Spain και τις εξερεύνησης της ισπανικής καταγωγής του.

spain-my-true-story-1

Τι Μας Άρεσε

Αντισυμβατικός, ως προς τη θεματολογία του και την ωμότητα με την οποία την παρουσιάζει, ο Rodriguez αποτελούσε την απόδειξη ότι τα αυτοβιογραφικά comics μπορούν να ξεφύγουν από την μετριότητα και την κοινοτοπία, όταν ο δημιουργός έχει μία πραγματικά έντονη, ταραχώδη και εν τέλει ενδιαφέρουσα ζωή, την οποία και αξίζει να μοιραστεί (υπάρχει, βεβαίως, πάντα και το λαμπρό αντιπαράδειγμα δημιουργών όπως ο Harvey Pekar, οι οποίοι με την αφηγηματική τους δεινότητα κατόρθωσαν να καταρρίψουν τον ως άνω κανόνα).

Όμως ο Rodriguez δεν είχε απλώς ένα καλό πρωτογενές υλικό. Η αφηγηματική του δεινότητα ξετυλίγεται σε κάθε σελίδα, σε κάθε panel. Παρότι η σύνθεσή του δεν δρέπει – πάντα – δάφνες πρωτοτυπίας ή καινοτομίας, ο ρεαλισμός, η αμεσότητα των διαλόγων του και ο αριστοτεχνικός ρυθμός του ξεπερνούν το δισδιάστατο του Μέσου, δίνουν σάρκα και οστά στους χαρακτήρες και μια αίσθηση πραγματικότητας, που ανάλογα με τη θεματική, είτε θα σε εμπλέξει είτε, στα πιο σκληρά σημεία της, θα σου αφήσει την ίδια αίσθηση, όπως ένα σφίξιμο στο στομάχι. Κι αυτά ισχύουν τόσο όταν αυτοβιογραφείται, όσο και όταν παρουσιάζει ιστορικά γεγονότα.

Παράλληλα, το σχέδιό του, με τα πλούσια μοτίβα, την εντυπωσιακή λεπτομέρεια, και τη συγκλονιστική ευστοχία του, αποτελεί την απόδειξη του γιατί θεωρείται διαμορφωτής των underground αμερικανικών comics και στον τομέα της εικονογράφησης, πέραν της θεματικής του τόλμης.

Τι Μας Ενόχλησε

Ως ιστορικός, ο Spain Rodriguez ήταν αναμφίβολα θετικά διακείμενος απέναντι σε κάθε είδους επαναστατικό κίνημα και δεν ενδιαφερόταν στο ελάχιστο να πάρει ίσες αποστάσεις από τα γεγονότα που κατέγραφε. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να γνωρίζεις πριν έρθεις σε επαφή με το προπαγανδιστικό, ριζοσπαστικό έργο του, ώστε να βάλεις στην άκρη τις όποιες ιδεολογικές διαφωνίες μπορεί να έχεις μαζί του και να επικεντρωθείς στην ανάγνωση των εξαιρετικών βινιετών του. Το ίδιο ισχύει και για την ομοφοβική βία που παρουσιάζει, αναπολογητικά, στην ιστορία του “Dessert”. Ή θα επιλέξεις να τη δεις στο πλαίσιο μιας νοοτροπίας δρόμου που αντιμετωπίζει επιλεκτικά τον ανθρωπισμό ή μπορεί και να χαλαστείς. Αυτή είναι η προσέγγιση του Rodriguez: Take it or leave it. Δε θα σου χρυσώσει ποτέ το χάπι.

Συνολική Εκτίμηση

Ο ιδρυτής του United Cartoon Workers of America ήταν ένας σπουδαίος undergound καλλιτέχνης, ιδιοσυγκρασιακός και επιδραστικός όσο λίγοι. Η παρούσα έκδοση από τη Fantagraphics αποτελεί την ιδανική εισαγωγή στο έργο του και μια ανεκτίμητης αξίας προσθήκη στη βιβλιοθήκη κάθε αναγνώστη που επιθυμεί να εξερευνήσει τις δυνατότητες του Μέσου και τις λιγότερο προβεβλημένες, αλλά εξαιρετικά καινοτόμες στιγμές  της ιστορίας του. Το MY TRUE STORY είναι τόσο ειλικρινές και αφτιασίδωτο, που – αν είναι πραγματικά αυτό που αποζητάς – αποκλείεται να σε απογοητεύσει.

spain-my-true-story-2

Παράλληλες Προτάσεις

Αν σου άρεσε το MY TRUE STORY, τότε αναμφίβολα αξίζει να διαβάσεις το CHE: A GRAPHIC BIOGRAPHY, ένα εξαιρετικό graphic novel για τη ζωή και τα πεπραγμένα του Che Guevara. Κυκλοφόρησε τρία χρόνια πριν τον θάνατο του Spain και έχει χαρακτηριστεί από τον Art Spiegelman ως “μια εξαιρετική και ριζοσπαστική ματιά στον Che” (κυκλοφορεί και στα ελληνικά από τις εκδόσεις ΚΨΜ).

Επίσης, συστήνεται το CRUISING WITH THE HOUND (μέρος του θα βρείτε και στη συγκεκριμένη έκδοση), επίσης αυτοβιογραφικό, και παράλληλα ένα ξεχωριστό πορτρέτο της εργατικής τάξης στη μεταβιομηχανική Αμερική, και φυσικά το ερωτικό SHE: ANTHOLOGY OF BIG BITCH, σε συνεργασία με την Susie Bright. Κι αν θέλετε να το ψάξετε λίγο περισσότερο (λόγω σπανιότητας), προτείνω το THE COLLECTED TRASHMAN του 1969, το οποίο συγκεντρώνει τις ιστορίες του ομώνυμου underground και κοινωνικού επαναστάτη υπερήρωα.