Scott Pilgrim

Σχέσεις με geeky overtones

Ιστορία

Στο Toronto του Καναδά, σε ένα μικροσκοπικό διαμέρισμα, ζει ο Scott Pilgrim. Ο Scott είναι εικοσι-τριών ετών, είναι πολύ λιγότερο έξυπνος απ’ όσο θα ήθελε, πολύ λιγότερο cool απ’ όσο νομίζει ότι είναι, και βρίσκεται “ανάμεσα σε δουλειές”. Παίζει μπάσο σε μια μάλλον κακή μπάντα, έχει μια ιδιόρρυθμη love/hate σχέση με τον γκέι συγκάτοικο του και δεν έχει την παραμικρή ιδέα του τι κάνει με την ζωή του.

Τα πάντα, όμως, αλλάζουν όταν γνωρίζει τη Ramona Flowers, η οποία μόλις μετακόμισε από τη Νέα Υόρκη, βάφει τα μαλλιά της σε έντονα χρώματα και χρησιμοποιεί την παράλληλη διάσταση του “Subspace”, στη δουλειά της ως delivery girl. Η Ramona, όμως, έχει ένα παρελθόν που την ακολουθεί, και, για να συνεχίσει να βγαίνει μαζί της, ο Scott θα πρέπει να παλέψει μέχρι θανάτου με τους Εφτά Κακούς Πρώην της!

Τι Μας Άρεσε

Ο τρόπος που ο δημιουργός του comic, Bryan Lee O’Malley, χρησιμοποιεί σουρεαλιστικές καταστάσεις για να μιλήσει για, κατά τα άλλα, κοινότοπες ιστορίες. Στον κόσμο του SCOTT PILGRIM, οι παλιές σχέσεις μετατρέπονται σε επικές αφηγήσεις, ενώ οι συναντήσεις με όχι και τόσο αγαπητά πρόσωπα από το παρελθόν, οδηγούν συνήθως σε μάχες.

Έτσι, το ψηφιδωτό ανθρώπων, καταστάσεων και παλιών ιστοριών, που πλαισιώνουν τον Scott και τους φίλους του, παίρνει την μορφή αυστηρών γονιών-ninja, που παρακολουθούν τις κόρες τους, vegans με υπερδυνάμεις (επειδή είναι σαφώς καλύτεροι από τους υπόλοιπους ανθρώπους) και, φυσικά, του πανταχού παρόντος League of Evil Exes, η δράση του οποίου καθορίζει το μέλλον της ζωής της Ramona.

Οι εμφανείς επιρροές από shōnen manga, μουσική, video games και RPGs, μετατρέπουν τις σελίδες του SCOTT PILGRIM σε έναν millenial, pop αχταρμά από αναφορές, που θα είναι σίγουρα αρκετά γνώριμος στις γενιές που μεγάλωσαν από τα 80s και μετά.

scott_pilgrim_1

Τι Μας Ενόχλησε

Ο O’Malley απολαμβάνει τον “εναλλακτισμό” του comic του και δεν προσπαθεί να το κρύψει. Αν το ελαφρώς χιπστεράδικο ύφος και τα ατσούμπαλα meta αστεία του SCOTT PILGRIM σας χαλάνε την αναγνωστική εμπειρία, τότε μπορείτε κάλλιστα να το προσπεράσετε και να αποφύγετε τον εκνευρισμό.

Συνολική Εκτίμηση

Το ταξίδι του SCOTT PILGRIM, που ξεκινά με έναν, ομολογουμένως, ανώριμο τύπο, ο οποίος προσπαθεί να ρίξει την (φαινομενικά) τέλεια κοπέλα, εξελίσεται σταδιακά σε μια επική ιστορία ενηλικίωσης, με έναν πρωταγωνιστή που μαθαίνει να αναλαμβάνει τις ευθύνες του και να αναγνωρίζει τις συνέπειες των επιλογών του.

Κοινώς, έχει κάτι σημαντικό να πει σε όσους αναγνώστες βρίσκονται στην ίδια ηλικία με τους πρωταγωνιστές του και, αν διανύεις τα 20s σου, τότε αναπόφευκτα θα βρεις σημεία ταύτισης με τους χαρακτήρες του.

scott_pilgrim_2

Παράλληλες Προτάσεις

Η κινηματογραφική μεταφορά του comic, με τίτλο SCOTT PILGRIM VS. THE WORLD, σε σκηνοθεσία του εξαιρετικού Edgar Wright, μας δίνει έναν ελαφρώς πιο νευρωτικό Scott, στο πρόσωπο του Michael Cera, ενώ παράλληλα διατηρεί αναλοίωτο το ύφος και το χιούμορ του comic.

Αν απολαμβάνετε την παρουσίαση μιας ρομαντικής πλοκής μέσα από το πρίσμα παράξενων, σουρεαλιστικών καταστάσεων, τότε πρέπει οπωσδήποτε να δείτε την τηλεοπτική σειρά MAN SEEKING WOMAN του FXX.

Στα comics, τώρα, τα LOST AT SEA και SNOTGIRL θα σας δώσουν μια καλή ιδέα για την δουλειά του O’Malley, πριν και μετά τον SCOTT PILGRIM αντίστοιχα, ενώ το θέμα “σχέσεις με geeky overtones”, έχει καλυφθεί πολύ ικανοποιητικά εν Ελλάδι από τον Ηλία Κυριαζή, με comics όπως τα ΜΑΝΙΦΕΣΤΟ και FALLING FOR LIONHEART.