Nathalie

Μια ταξιδιώτρια αλλιώτικη από τις άλλες!

Ιστορία

Η Nathalie είναι ένα κορίτσι που όνειρό της είναι να φύγει από το σπίτι της και να ταξιδέψει σε ολόκληρο τον πλανήτη. Ζει μαζί με τους γονείς της και τον μικρό της αδερφό, σε ένα διαμέρισμα, στο οποίο προσπαθεί να προσομοιώσει, με διάφορους τρόπους, τα ταξίδια που επιθυμεί να κάνει ανά την υφήλιο. Στην προσπάθεια της να βιώσει τις πολυπόθητες εξορμήσεις στα εξωτικά μέρη της γης, εκμεταλλεύεται τον αδερφό της, ο οποίος έχει, συνήθως, το ρόλο του αποδιοπομπαίου τράγου.

Τι Μας Άρεσε

Το σκίτσο και το χιούμορ του Sergio Salma, που προκαλεί ατέλειωτες στιγμές γέλιου, απεικονίζοντας τα “βασανιστήρια” του μικρού αδερφού, καθώς και οι σουρεαλιστικές περιπέτειες στις οποίες εμπλέκεται καθημερινά η πρωταγωνίστρια.

Αντίστοιχα, το κοινωνικό σχόλιο που εμφανίζεται συχνά μέσα στις ιστορίες, παρ’ ότι το comic απευθύνεται κυρίως στο παιδικό κοινό. Για παράδειγμα, δεν είναι λίγες οι φορές που θα παρατηρήσετε να κάνουν την εμφάνισή τους θέματα που αφορούν φυλετικές διακρίσεις, άλλα και άλλες καταστάσεις που δεν συνηθίζονται σε παιδικές ιστορίες. Η κατάθλιψη που μαστίζει, συνήθως, τη μητέρα της Nathalie, είναι ένα από αυτά τα παραδείγματα. Ωστόσο, να μην ξεχάσουμε να διευκρινίσουμε πως τα θέματα αυτά “σερβίρονται” πάντα με τη χιουμοριστική λεζάντα.

Επιπροσθέτως, αξίζει να αναφερθεί πως η παλέτα χρωμάτων του Salma, έχει πάντα ευχάριστους τόνους και θα έλεγα πως αποτελεί ένα booster θετικής διάθεσης. Αυτό, σε συνδυασμό με το χιούμορ του comic, δίνει μια μοναδική ταυτότητα, που το κάνει να ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα του είδους.

Τέλος, οι mini ιστορίες που εξελίσσονται στο background, σε διάφορα panels, δίνουν την αφορμή για να διαβάσει κάποιος το comic με μία πιο παρατηρητική ματιά – σαν να ψάχνει Easter eggs μέσα στα panels – μιας και με τη γρήγορη ανάγνωση δεν γίνονται πάντα εύκολα αντιληπτές.

nathalie1

Τι Μας Ενόχλησε

Η επαναληψιμότητα της θεματολογίας των ιστοριών, ίσως κουράσει ορισμένους αναγνώστες, κυρίως αυτούς που έχουν συνηθίσει το σενάριο να προχωράει σε νέα μονοπάτια. Επίσης, οι ιστορίες, ως επί το πλείστον, τελειώνουν σε μία σελίδα, οπότε όσοι περιμένουν μεγάλα storylines, καλό θα ήταν να τα αναζητήσουν αλλού. Παρ’ όλ’ αυτα, το συγκεκριμένο μοτίβο ενδέχεται να περάσει απαρατήρητο από πολλούς, καθώς το πιθανότερο είναι πως οι περισσότεροι αναγνώστες που θα ασχοληθούν μαζί του, θα το κάνουν κυρίως για τις αστείες περιπέτειες της Nathalie και της οικογένειάς της.

Συνολική Εκτίμηση

Το NATHALIE του Sergio Salma αποπνέει την αισθητική του γαλλικού-βελγικού comic και αυτό φαίνεται σε όλα του τα στοιχεία. Είναι ένα ξεκαρδιστικό ταξίδι στην αθωότητα. Τότε που ο παιδικός μας εαυτός ήταν ελεύθερος να μετατρέψει το δωμάτιό του σε μέρη εξωτικά και να βιώσει μια περιπέτεια σαν εκείνες που φανταζόταν. Κάπως έτσι είναι και η Nathalie, και αν διαβάσετε το comic, ίσως και να ταυτιστείτε (εσείς ή ο μικρότερός σας εαυτός) με εκείνη, τα όνειρά της και τις σκανταλιές της. Παρ’ όλο που η κάθε ιστορία έχει έκταση μόνο μια σελίδας, το γέλιο που προσφέρει είναι ανεκτίμητο και μπορεί, ορισμένες φορές, να σας αφήσει έκπληκτους με τις έξυπνες ατάκες των πρωταγωνιστών.

Παράλληλες Προτάσεις

Το comic διατηρεί ομοιότητες, σε έναν βαθμό, με άλλα γνωστά γαλλόφωνα comics, όπως το ASTERIX και το TINTIN. Ωστόσο, αντίστοιχα σε ύφος και στιλ θα μπορούσαν να θεωρηθούν το SAC À PUCES του Falzar, το LUDO του  Denis Lapière, το animation LE PETIT NICOLAS, αλλά και το ALEXANDRINE, που διατηρει την ίδια αισθητική.