A Month In Covers

July 2016

Συνήθως οι πρόλογοι σε άρθρα που ανεβαίνουν τον Αύγουστο, μιλούν λίγο για τη θάλασσα, λίγο για τις επερχόμενες διακοπές και τα συναφή. Αποφεύγοντας, τουλάχιστον για φέτος, κάτι τέτοιο και πρίν περάσουμε στην δεκάδα του μήνα, σκέφτηκα να σας παρουσιάσω μια άλλη στήλη σε ένα έταιρο site του εξωτερικού, το γνωστό CBR (Comic Book Resources), η οποία έχει άμεση σχέση με τα εξώφυλλα.

Εκεί, λοιπόν, υπάρχει μια στήλη ονόματι “The Great Comic Book Cover Homage Streak” και ο τίτλος είναι απόλυτα περιγραφικός. Πρόκειται για ένα πείραμα του αρθρογράφου Brian Cronin, ο οποίος παρατήρησε ότι πολλά εξώφυλλα των comics αποτελούν φόρο τιμής σε κάτι άλλο και μάλιστα ότι αυτό το φαινόμενο είναι τόσο συχνό, ώστε θα προσπαθούσε να ποστάρει ένα εξώφυλλο την εβδομάδα μέχρι να σπάσει το σερί. Περιττό να σας πω ότι έχει φτάσει την 202η εβδομάδα, σχεδόν 4 χρόνια μετά, και ακόμα δεν έχει σπάσει η διαδοχή. Προβλέπω, βλέποντας τόσα εξώφυλλα, ότι η στήλη αυτή θα κρατήσει για πολλά, πολλά χρόνια ακόμα, καθώς τα homage covers είναι πολυάριθμα κάθε μήνα. Πάμε τώρα στα δικά μας δέκα (non-homage) εξώφυλλα για τον μήνα Ιούλιο.

Conan The Slayer #1

Artist Lee Bermejo Publisher Dark Horse Comics

Εντάξει, είναι οφθαλμοφανές ότι πρόκειται για ένα καλοσχεδιασμένο εξώφυλλο, από έναν καλλιτέχνη που ξέρει πολύ καλά το παιχνίδι των σκιών, του κάδρου, της έντασης και του χρώματος. Η επιτυχία του συγκεκριμένου έργου όμως δεν είναι τίποτα από τα παραπάνω. Είναι η προσδοκία!

Γεννά την προσδοκία για το περιεχόμενο και ένας λόγος είναι επειδή απεικονίζει τον Conan όπως θα ήθελες να είναι, ή όπως “πρέπει” να είναι. Και αν, τελικά, το περιεχόμενο δεν ανταποκρίνεται στην αρχική προσδοκία, λίγη σημασία έχει. Το εξώφυλλο εκτέλεσε το καθήκον του.

Dark Tower: The Drawing Of The Three - Bitter Medicine #4

Artist Nimit Malavia Publisher Marvel Comics

Η σειρά DARK TOWER κάνει συχνές εμφανίσεις στη στήλη αυτή, και δικαιολογημένα, καθώς φιλοξενεί τον υπέροχο Καναδό καλλιτέχνη Nimit Malavia.

Ο υπερκορεσμός των χρωμάτων κάνειν την όμορφη γυναικεία φιγούρα να μοιάζει μπρούτζινη, σαν να έχουμε πάρει και εμείς τα χάπια που πέφτουν βροχή. Στο παιχνίδισμα με το μεταλλικό της δέρμα, έρχεται να προστεθεί η αντανάκλαση ενός άντρα που κραδαίνει όπλο.

Deadpool V Gambit #2

Artist Kevin Wada Publisher Marvel Comics

Ο ανιψιός μου, που κρυφοκοίταγε την ώρα που έγραφα αυτές τις γραμμές, αναφώνησε: “μα που πήγαν τα κεφάλια τους;” Φυσικά, από τους δύο ήρωες αναγνώρισε μόνο τον Deadpool, αλλά νομίζω στον κόσμο που απευθύνεται η σειρά (και σε πολλούς ακόμα) είναι ολοφάνερο μόνο από τα πόδια ποιοί είναι οι πρωταγωνιστές, ακόμη και αν σβήσεις το τεράστιο logo.

Ο πρώην fashion designer Kevin Wada, δίνει το βάρος, πού αλλού, στα παπούτσια και το ντύσιμο-σήμα κατατεθέν των ηρώων, με μια γοητευτική χρήση της νερομπογιάς.

House Of Penance #4

Artist Ian Bertram Publisher

Δυνατό και επιβλητικό, το συγκεκριμένο εξώφυλλο ασκεί ιδιαίτερη γοητεία στον θεατή, και όχι τυχαία, καθώς παίζει με την εικόνα ενός πασίγνωστου συμβόλου με πολλές παραλλαγές. Το Μάτι-στο-Χέρι ή Hamsa, ή το μάτι της Μύριαμ/Φατιμά, συμβολίζοντας το “βλέπω” και το “πράττω”, την παντογνωσία με την παντοδυναμία αντίστοιχα.

Συνδυάζοντας ένα αντρικο με ένα γυναικείο χέρι και το μάτι που σκίζει και τα δυό για να φανερωθεί, ο Ian Bertram διαστρεβλώνει τρομακτικά το γνωστό σύμβολο.

New Suicide Squad #22

Artist Juan Ferreyra Publisher DC Comics

Σαν ένα διάγραμμα της εξέλιξης του ανθρώπου, ένα μικρό κορίτσι μεγαλώνει και, περνώντας διάφορα στάδια, καταλήγει στη γνωστή μας Harley Quinn. Ως χαρακτήρας-κλόουν, που κανονικά θα κρατούσε ένα slapstick σφυρί, εδώ ο horror illustrator Juan Ferreyra το μετατρέπει σε φρικαλέο εργαλείο, αν σκεφτεί κανείς ποιο είναι το πρώτο στάδιο που κάνει ΣΠΛΑΤ!

Η επαναλαμβανόμενη αυτή ακολουθία πλαισιώνεται από τους ρόμβους-σύμβολα της “ηρωίδας”.

Ninjak #17

Alternate Cover Cover BArtist Diego Latorre Publisher Valiant

Τον Diego Latorre τον είχαμε ξανασυναντήσει, αν θυμάστε, με εκείνο το επικό Batman εξώφυλλο, όπου δεκάδες πύργοι του Άιφελ σχημάτιζαν τη φιγούρα του.

Αυτή τη φορά, το κλωνοποιημένο αντικείμενο που δημιουργεί την τελική σύνθεση είναι ένα σπαθί katana. Όπως ένα καρφωμένο στο έδαφος σπαθί, υποδηλώνει μια ήττα, ομοίως και το σκυμμένο κεφάλι γεμάτο θλίψη και υποταγή, συναίσθημα που αμβλύνει το καμένο πορτοκαλί.

Spider-Woman #9

Artist Javier Rodriguez Publisher Marvel Comics

Το “βγάζω μάτι” εξώφυλλο του μήνα ανήκει με διαφορά στο SPIDER-WOMAN #9, που κερδίζει με ευκολία τη “Μάχη του Ραφιού”. Μπλε το χρώμα της Captain Marvel, κίτρινο το χρώμα του Iron Man και κόκκινο το κοινό χρώμα και των δύο, που συναντιέται και εκρήγνυται στο κέντρο του έργου, πάνω στην ομόχρωμη μπλούζα της Spider-Woman.

Έξοχα εκτελεσμένη ιδέα, με (σχεδόν) μαθηματική ισορροπία, με κάθετη αλλά και χιαστί διχοτόμηση του θέματος.

The Cloud

Artist Vincenzo Balzano Publisher Archaia Entertainment

Ένα εξώφυλλο που το βλέπεις και ξέρεις τι πρόκειται να διαβάσεις: Περιπέτεια, μαγεία και φαντασία.

Τo original graphic novel THE CLOUD, σε σενάριο Κ.Ι. Ζαχόπουλου (ΜΙΖΕΡΗ ΠΟΛΗ, MISTER UNIVERSE) και σχέδιο Vincenzo Balzano (REVENGE: THE SECRET ORIGIN OF EMILY THORNE OGN), κοσμείται από τα θεαματικά φτερά του λύκου, που αγκαλιάζουν το θέμα και δίνουν το χρωματικό στίγμα της συλλογής. Συνδυάζει μια παιχνιδιάρικη, σχεδόν παιδική, διάθεση με μια επιθετική, άγρια ομορφιά.

Velvet #15

Artist Steve Epting Publisher Image Comics

Με ύφος και στάση “δεν μασάω τίποτα”, η 43χρονη Velvet Templeton είναι η κατάσκοπος που αγαπήσαμε! Το χρώμα του υπόβαθρου και ο φωτισμός του έργου, παραπέμπουν σε πορτραίτο τζακιού-σαλονιού, αν, φυσικά, απουσίαζε το ψυχροπολεμικής περιόδου όπλο.

Με την αισθητική λαδιού σε καμβά, ο Steve Epting μας δίνει το κυριολεκτικό, αλλά και ψυχολογικό, προφίλ της ηρωίδας.

Wrath Of The Eternal Warrior #9

Artist Raúl Allén Publisher Valiant

Ένα εξώφυλλο που κάνει φανταστική  χρήση του negative space για να αποδώσει την εικόνα. Τόσο που θα μπορούσαν να λείπουν εξ’ ολοκλήρου οι λεπτομέρειες της στολής, ακόμη και του προσώπου, και θα εξακολουθούσε να είναι σαφές τι βλέπουμε.

Η αποπνικτική μπορντούρα (την οποία έσπαγα το κεφάλι μου να βρω που την έχω ξαναδεί σαν μοτίβο, αλλά φευ!) δίνει υπόσταση στον τίτλο “Labyrinth” και συμπιέζει τον ζαλιστικό συνδυασμό χρωμάτων του Raul Allen, φετινού υποψήφιυ για καλύτερο cover artist στα Harvey Awards.