Madman Comics

O indie superhero που λείπει από τη ζωή σας!

Iστορία

Ένας τύπος με μυστήριο παρελθόν, γνωστός ως Frank Einstein, δε θυμάται τίποτα από τη ζωή του πριν πεθάνει. Πριν πεθάνει;;;; Ζωντανός ξανά, χάρη στη βοήθεια δύο ημίτρελων επιστημόνων, ο Frank έχει μεταμορφωθεί στον Madman, έναν εξαιρετικά ευλύγιστο υπερήρωα με ιδιαίτερες δυνάμεις, όπως η ενσυναίσθηση και η ψυχομετρία.

Το MADMAN είναι πνευματικό παιδί του Mike Allred, ο οποίος συνδύασε την αγάπη του για την pop κουλτούρα, το χιούμορ και τον σουρεαλισμό στις σελίδες μιας σειράς από mini series σε ανεξάρτητες εκδοτικές. Ο πρώτος ongoing τίτλος, το MADMAN COMICS, κυκλοφόρησε από την Dark Horse και ολοκληρώθηκε μετά από 20 τεύχη. Σε αυτά, ο Madman ξεπέρασε τα πρώτα awkward βήματά του, αποδέχθηκε τον εαυτό του και τις υποχρεώσεις του και συνέχισε να αναζητά πληροφορίες για το παρελθόν του – όσο δεν τον αποσπούσαν εξωγήινοι φανατικοί εργένηδες, φονικά ρομπότ που τον είχαν ερωτευτεί, δολοφονικά μυστήρια στο τσίρκο, αποστολές για τη σωτηρία του κόσμου και ένα πλήθος guest stars από άλλα ανεξάρτητα comics – χαρακτήρων, αλλά και δημιουργών.

Τι Μας Άρεσε

Στη σημερινή εποχή, κατά την οποία το χιούμορ στα superhero comics εξαντλείται στα ευφυολογήματα των superstar του κινηματογράφου πρωταγωνιστών τους, το MADMAN είναι ακόμη σε θέση να αποτελέσει μια απαραίτητη ανάσα σουρεαλισμού και – στα όρια του αφελούς – χιούμορ. Οι περιπέτειες του πρωταγωνιστή μοιάζουν αρχικά γελοίες, αλλά ο τρόπος που τις αντιμετωπίζει σε πείθουν για τη σοβαρότητά τους. Και σε αυτό το πλαίσιο, το MADMAN COMICS είναι άκρως διασκεδαστικό – όχι επειδή οι χαρακτήρες του λένε εξυπνάδες, αλλά επειδή ολόκληρη η ιστορία είναι ένα τεράστιο punchline.

Επίσης, σε κάθε comic που φέρει την υπογραφή του Mike Allred γνωρίζεις πως το σχέδιο θα είναι τουλάχιστον εκπληκτικό! Ειδικά όταν ο ταλαντούχος σχεδιαστής έχει αναλάβει και το σενάριο (με αποτέλεσμα να έχει την ελευθερία να γεμίσει τα panels του με οτιδήποτε θέλει), κάθε panel αποτελεί μια ευκαιρία για διάλειμμα, για να χαζέψεις εκφράσεις, κινήσεις και background.

Τέλος, η αγάπη του Allred για την pop culture βρίσκει στο MADMAN COMICS τη δεύτερη καλύτερη διέξοδό της (η πρώτη είναι το RED ROCKET 7). Διακριτικά και μη δάνεια από κάθε έκφανση της κουλτούρας – από την αστραπή στη στολή του Madman που παραπέμπει στον David Bowie έως το όνομα του πρωταγωνιστή του, που αποτελεί σύντμηση του Frankenstein – κάνουν την εμφάνισή τους σε ολόκληρο το run του MADMAN COMICS.

madman-comics-2

Τι Μας Ενόχλησε

Σα να μην ήταν αρκετά ενοχλητικό το γεγονός ότι η σειρά ξεκίνησε ως διμηνιαία, στα μέσα της δεκαετίας του ’90, το εκδοτικό της πρόγραμμα έπεσε στη συνηθισμένη παγίδα και στα προβλήματα που αντιμετώπιζαν τα indie comics εκείνη την εποχή και σύντομα οι αναγνώστες έπρεπε να περιμένουν μερικούς μήνες για το επόμενο τεύχος.

Επίσης, όσο κι αν θεωρώ τον Mike Allred εξαιρετικό σχεδιαστή, δε μπορώ να μιλήσω τόσο γενναιόδωρα και για τις συγγραφικές του ικανότητες. Οι περισσότερες ιστορίες είναι αυτοτελείς και κρύβουν τις αδυναμίες του – όσο, όμως, απλώνονται κάποιες σε δύο ή περισσότερα τεύχη, το συγγραφικό αποτέλεσμα είναι κατώτερο.

Συνολική Εκτίμηση

Το MADMAN COMICS είναι κάτι περισσότερο από μία καλή superhero σειρά. Είναι μια διαφορετική καλή superhero σειρά. Το χιούμορ, ο σουρεαλισμός και το εξαιρετικό σχέδιο μπορούν να αποτελέσουν απλά τα δολώματα που θα παρασύρουν τον αναγνώστη σε έναν κόσμο τόσο παράλογο που δεν έχει πολλές πιθανότητες να γίνει πειστικός. Οι ίδιοι οι χαρακτήρες, όμως, πιστεύουν σε αυτόν τον κόσμο και στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, με αποτέλεσμα να πείθουν και τον ίδιο τον αναγνώστη να κρατήσει την ανάσα του, έως ότου λυθούν!

Και μιας και ανέφερα τους χαρακτήρες, δύσκολα θα πετύχετε αλλού ένα τόσο σουρεαλιστικό σύνολο δευτεραγωνιστών. Από τον Dr. Boiffard, ο οποίος κατέληξε να είναι ένας τεράστιος εγκέφαλος, μετά από πειράματα στον εαυτό του, έως την Gale, η οποία ξεκίνησε μια πειραματική θεραπεία, προκειμένου να κάνει αόρατα τα τατουάζ της, αλλά κατέληξε αόρατη η ίδια, το supporting cast του MADMAN COMICS είναι ιδανικό για τον χαρακτήρα του.

madman-comics-3

Παράλληλες προτάσεις

Το RED ROCKET 7 του Mike Allred που ανέφερα και παραπάνω, είναι ένα ιδανικό επόμενο βήμα, για όσους εκτιμούν τις αναφορές στην pop culture. Από την άλλη, αν θέλετε κάτι παρόμοιο με έντονο το superhero στοιχείο, δεν έχετε παρά να αναζητήσετε το άκρως σουρεαλιστικό X-STATIX των Peter Milligan και Mike Allred.

Και μιας και μιλάμε για διαφορετικούς superheroes, ο κατάλογος των ανεξάρτητων και μη εκδόσεων που διέφεραν από τα συνηθισμένα (μιλάω για τον πλούτο παραγωγής των Marvel και DC) ήταν τεράστιος στα 80s και στα 90s. Πάρτε για παράδειγμα το CONCRETE του Paul Chadwick, το ANIMAL MAN του Grant Morrison και το SHADE, THE CHANGING MAN του Peter Milligan. Στην ίδια κατηγορία ανήκει και το προαναφερθέν X-STATIX, αλλά και το ακόμη πιο πειραματικό run του Morrison στο DOOM PATROL.

Όσον αφορά στον ίδιο τον Madman, τέλος, οι περιπέτειές του δεν ξεκινούν και δεν τελειώνουν στα 20 τεύχη του MADMAN COMICS. Προηγήθηκαν τα MADMAN (#1-3) και MADMAN ADVENTURES (#1-3) και ακολούθησαν τα MADMAN ATOMIC COMICS (#1-17), THE ATOMICS (#1-15) και κάποια one-shots.