Imperium Vol. 4: Stormbreak

Το απότομο τέλος της σειράς αφήνει μια πικρή γεύση

Ο Toyo Harada, μετά τις αποκαλύψεις σχετικά με την πραγματική φύση των επιχειρήσεών του και με τις τηλεπαθητικές και τηλεκινητικές του ικανότητες (αυτά έγιναν στο τέλος της σειράς HARBINGER), είναι αποφασισμένος να φέρει παγκόσμια ειρήνη και ευημερία με κάθε κόστος, ακόμα και αν αυτό τον οδηγήσει σε πόλεμο με τις κυβερνήσεις του πλανήτη. Αυτές τις προσπάθειες του Harada βλέπουμε στη σειρά IMPERIUM.

Ο τέταρτος και τελευταίος τόμος της σειράς, με τίτλο STORMBREAK, επικεντρώνεται στη σύγκρουση του Toyo με την Amanda McKee, γνωστή και ως Livewire, που ήταν δεξί χέρι του Harada στο παρελθόν, αλλά τον πρόδωσε όταν συνειδητοποίησε ότι ο μέντοράς της δρούσε ανεξέλεγκτος. Σε αυτή της την προσπάθεια, η Livewire συνεργάζεται με την ομάδα H.A.R.D. Corps, που αποτελείται από στρατιώτες που έχουν εμφυτεύματα στον εγκέφαλό τους, που τους δίνουν ικανότητες παρόμοιες με του Harada.

Η πλοκή σε αυτό τον τόμο κυλά αργά, όπως και στους προηγούμενους της σειράς, καθώς και στο σύνολο του HARBINGER, που είναι επίσης γραμμένο από τον ίδιο συγγραφέα. Ο Joshua Dysart συνήθως ξεπληρώνει το πέρασμα της πλοκής σε δεύτερη μοίρα, με εξαιρετική ανάπτυξη χαρακτήρων και εμβάθυνση στην ανάλυση των καταστάσεων, που ουσιαστικά αποτελούν ένα σχόλιο του συγγραφέα στην σημερινή πολιτική και οικονομική κατάσταση του πλανήτη. Τέτοια στοιχεία διαφαίνονται και εδώ, όμως όχι στην έκταση που μας έχει “κακομάθει” o Dysart και όχι τόσο καλογραμμένα όσο στο παρελθόν. Πιθανώς, αυτή η πτώση της ποιότητας να οφείλεται στο ξαφνικό κόψιμο της σειράς, όπως είχε πει και ο Μαρίνος Λούρος. Kαι θα συμφωνήσω μαζί του, λέγοντας πώς σίγουρα αυτός ο τελευταίος τόμος δεν αποτελεί ικανοποιητικό κλείσιμο για τη σειρά. Τα παραπάνω δεν σημαίνουν πως το STORMBREAK δε μου άρεσε, απλώς ο Dysart μας είχε συνηθίσει σε καλύτερες δουλειές και το απότομο τέλος του IMPERIUM αφήνει μια πικρή γεύση.

imperium-digital-exclusives-edition-015-003-min-min

Το σχέδιο του STORMBREAK είναι από τον Khari Evans, ο οποίος είχε συνεργαστεί με τον Dysart και στο HARBINGER. Οι σκηνές μάχης του Evans είναι δυναμικές και η δουλειά του, όσον αφορά στους χαρακτήρες, είναι καλή, όπως και στο παρελθόν, με τους ήρωές του να έχουν την απαραίτητη γκάμα εκφράσεων. Όμως, το σχέδιό του συνολικά παίρνει αρνητική βαθμολογία, λόγω του υποβάθρου. Στο μεγαλύτερο μέρος του τόμου, το υπόβαθρο μοιάζει να προέρχεται από φιλτραρισμένες φωτογραφίες, με τα σκίτσα των χαρακτήρων να μοιάζουν ξένα, σα να έχουν μπει από πάνω σαν αυτοκόλλητα, με αποτέλεσμα η τελική εικόνα να μην έχει ομοιογένεια. Δεν ξέρω αν αυτή η επιλογή ήταν κάποιος πειραματισμός του σχεδιαστή, αλλά μου έβγαζε βιασύνη και προχειρότητα.

Ο τελευταίος τόμος του IMPERIUM, όπως και η υπόλοιπη σειρά, δεν είναι κακός. Είναι σίγουρα καλύτερος από τα περισσότερα υπερηρωικά comics που κυκλοφορούν. Απλά δεν συνάδει με την ποιότητα που έχουμε συνηθίσει από τους τίτλους της Valiant και οι συντελεστές του μας έχουν δώσει σχετικά πρόσφατα αρκετά καλύτερες δουλειές. Τα αρνητικά σημεία του STORMBREAK εντείνονται και από το γεγονός ότι δεν είναι ένας άρτιος επίλογος για το IMPERIUM, αν και είναι η τελευταία ιστορία της σειράς.