Cyborg: Rebirth #1

Τυπικό entry issue

Αν κάποιος ρωτούσε ένα δωμάτιο γεμάτο αναγνώστες της DC ποιος είναι ο αγαπημένος τους χαρακτήρας της Justice League, εκτιμώ πως ο Cyborg θα μάζευε τις λιγότερες ψήφους. Νομίζω πως ο κύριος λόγος, πέρα από τη χρόνια παρουσία του και σύνδεσή του με τους Teen Titans, είναι ότι Cyborg δεν έχει καταφέρει να πείσει το αναγνωστικό κοινό ότι κινείται στα ίδια επίπεδα με τους υπόλοιπους “συμπαίχτες” του. Το reboot του, με αφορμή το FLASHPOINT, είχε αρκετό ενδιαφέρον, μα η συνέχεια – για εμένα τουλάχιστον – εξελίχθηκε σε άλλη μία χαμένη ευκαιρία του New 52.

Στο CYBORG: REBIRTH #1, λοιπόν, ο Victor Stone έρχεται αντιμέτωπος με ένα τεχνολογικό τέρας, τον Malware, που προσπαθεί να εισβάλει στα S.T.A.R. Labs. Παράλληλα, μέσα από την αφήγηση ενός μυστηριώδη παρατηρητή, ο αναγνώστης έρχεται σε επαφή με το παρελθόν του Cyborg και του δίνεται η ευκαιρία να μάθει μερικά πράγματα για τον χαρακτήρα. Πρόκειται για ένα έξυπνο τέχνασμα, το οποίο λειτουργεί άψογα αφηγηματικά, ώστε να μας δώσει τις απαραίτητες πληροφορίες, χωρίς να κουράσει με πολλές πληροφορίες, μέσα από μια γραμμική αφήγηση. Ανάμεσα σε αυτά τα flashbacks και τις σκηνές μάχης, βλέπουμε τι συμβαίνει και μέσα στα S.T.A.R. Labs και έχουμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε το υπόλοιπο cast της σειράς.

Βέβαια, το πιο ενδιαφέρον κομμάτι του τεύχους βρίσκεται στην τελευταία σελίδα, όπου βλέπουμε τον αφηγητή της ιστορίας. Πρόκειται για μια έξυπνη επιλογή, η οποία προσθέτει μυστήριο στην πλοκή και ένα καλό λόγο για να διαβάσει κανείς τη συνέχεια. Αν θεωρήσουμε πως οι καλύτεροι χαρακτήρες είναι αυτοί που έχουν την καλύτερη γκάμα αντιπάλων, τότε γίνεται φανερό πως εκεί ο Cyborg υστερεί, καθώς ακόμη δεν έχει καταφέρει να αποκτήσει μερικούς δικούς του ενδιαφέροντες villains, ώστε να βρει τον βηματισμό του ως ένας αυτόνομος ήρωας. Μακάρι το REBIRTH της DC να καταφέρει να το αλλάξει αυτό.

cyborg-rebirth-1-dc-comics-rebirth-46

Το σχέδιο μου άρεσε, αν και σίγουρα προτιμώ το post flashpoint look του Cyborg από αυτό της τελευταίας περιόδου, αλλά και πάλι αυτό είναι περισσότερο θέμα γούστου. Πάντως, αν και ο Paul Pelletier σε γενικές γραμμές κάνει καλή και σε κάποια σημεία εξαιρετικά λεπτομερή δουλειά, αισθάνομαι ότι στις σκηνές μάχης και ειδικά στα πιο μακρινά πλάνα υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης.

Σε γενικές γραμμές, αν ψάχνετε ένα jumping point για να ασχοληθείτε με τον χαρακτήρα, το συγκεκριμένο τεύχος αποτελεί μια πολύ καλή ευκαιρία, καθώς πετυχαίνει να ενσωματώσει όλα τα στοιχεία που θα περίμενε κανείς από ένα REBIRTH τεύχος. Αν επίσης ακολουθείτε τις περιπέτειες του Cyborg, το πιο πιθανό είναι πως δεν θα απογοητευτείτε, καθώς στο συγκεκριμένο τεύχος δίνεται ένα καλό background του χαρακτήρα και υπάρχουν όλα αυτά τα στοιχεία που τον κάνουν ενδιαφέρoντα, όπως η εσωτερική του μάχη μεταξύ μηχανής και ανθρώπου ή η σχέση με τον πατέρα του.

Αν, από την άλλη, ψάχνετε για ένα comic που θα θυμάστε στο μέλλον, μπορείτε να το προσπεράσετε, καθώς πέρα από ιστορικά αναμασήματα και έναν κάπως αδιάφορο villain, δε θα βρείτε κάτι εδώ για να σας κρατήσει, παρά μόνο την υπόσχεση ότι κάτι καλό έρχεται στο μέλλον. Αν ξέρετε τον χαρακτήρα και θέλετε να διαβάσετε τις ιστορίες του, καλύτερα ξεκινήστε με το επόμενο πρώτο τεύχος της σειράς, καθώς με βάση τα στοιχεία που παίρνουμε σε αυτό το REBIRTH τεύχος, οι επόμενοι μήνες μάλλον θα είναι αρκετά πιο ενδιαφέροντες για τον χαρακτήρα.