Έφυγε Από Τη Ζωή Ο Ted Benoit

Στα 69 του χρόνια

Λυπηρότατο, πλην αιφνίδιο νέο, αποτελεί το γεγονός ότι ο Ted Benoit δε βρίσκεται πια ανάμεσά μας. Σύμφωνα με το επίσημο twitter των εκδόσεων Dargaud, ο Ted έφυγε από τη ζωή χθες, στα 69 του.

Γεννημένος στις 25 Ιουλίου 1947, στη Niort της Δυτικής Γαλλίας, ο Thierry “Ted” Benoit σπούδασε κινηματογραφία και η πρώτη του δουλειά ήταν σε Γαλλικό τηλεοπτικό κανάλι. Το 1971, ξεκίνησε τη συνεργασία του με το εναλλακτικό περιοδικό ACTUEL, στο οποίο ξεκίνησε να δημοσιεύει comics και σκίτσα του. Ακολούθησαν οι συμμετοχές του στα L’ECHO DES SAVANES, GERANONYMO, METAL HURLANT, LIBERATION και À SUIVRE.

Η πρώτη του αυτοτελής δουλειά ήρθε το 1979, τιτλοφορούμενη HOPITAL, από τις εκδόσεις Les Humanoïdes Associés. Εκεί, φάνηκε πως παρά τις εμφανείς επιρροές από τα underground comics, άρχισε να τείνει προς την παραδοσιακή καθαρή γραμμή των Herge και E.P. Jacobs. Έγινε μέλος της Σχολής Pigalle, μαζί με άλλους οπαδούς του εν λόγω σχεδιαστικού στυλ και το 1981 εκδόθηκε η ανθολογία μικρών ιστοριών του, VERS LA LIGNE CLAIRE. Σε αυτήν έκανε και την εμφάνισή του ο χαρακτήρας του, Ray Banana, που είχε αρχικά εμφανιστεί το 1977 στις σελίδες του L’ECHO DES SAVANES. Ένας playboy με Ray-Ban γυαλιά ηλίου, που σατιρίζει τα πάντα. Ακολούθησαν albums με πρωταγωνιστή τον αντιήρωά του, Ray.

Στην αυγή της δεκαετίας του ’90, ήταν βετεράνος χρήστης της “καθαρής γραμμής”. Έχοντας ως σεναριογράφο τον Jean Van Hamme, επανέφερε επάξια το κλασικό δίδυμο BLAKE & MORTIMER, του Edgar P. Jacobs, ο οποίος είχε φύγει από τη ζωή το 1987. Εικονογράφησε τα BLAKE ET MORTIMER #13:  L’ AFFAIRE FRANCIS BLAKE (1996) και BLAKE ET MORTIMER #15: L’ ETRANGE RENDEZ-VOUS (2001), τα οποία έχουν κυκλοφορήσει και στη χώρα μας από τη Μαμούθ Comix, ως ΥΠΟΘΕΣΗ ΦΡΑΝΣΙΣ ΜΠΛΕΪΚ και ΑΛΛΟΚΟΤΗ ΕΠΑΦΗ, αντίστοιχα. Κατόπιν, αποχώρησε από το project των επιγόνων, πειραματιζόμενος με νέες τεχνικές, αλλά και τη συγγραφή. Το 2004 κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Denoël Graphic, τη μεταφορά σε comic της ταινίας PLAYBACK, του Raymond Chandler, σε σχέδιο François Ayroles.

Φέτος τον Απρίλιο, είχαμε την τιμή να τον έχουμε καλεσμένο, στο πλαίσιο του Comicdom Con Athens.

Ας είναι ελαφρύ το χώμα που τον σκεπάζει.