Stranger Things And X-Men #134

Ένα reference που αξίζει να συζητήθεί!

Φαντάζομαι πως οι περισσότεροι από εσάς γνωρίζετε ήδη την τηλεοπτική σειρά STRANGER THINGS, η οποία κυκλοφόρησε τον περασμένο Ιούλιο και έκανε πάταγο με την εμφάνισή της. Επειδή, όμως, ενδέχεται να υπάρχουν και κάποιοι που δεν την γνωρίζουν (και καλά θα κάνουν να τη δουν σύντομα!), αναφέρομαι σε μια σειρά, δημιούργημα των αδερφών Duffer, η οποία εμπεριέχει στοιχεία μυστηρίου, τρόμου και επιστημονικής φαντασίας, ενώ ταυτόχρονα αποτίει φόρο τιμής στις ταινίες-ορόσημο της δεκαετίας του ’80.

Το STRANGER THINGS, λοιπόν, πέρα από τους “καλοχτισμένους” χαρακτήρες και την προσεγμένη σκηνοθεσία, περιλαμβάνει αρκετές αναφορές σε διάφορα προϊόντα, comics, ταινίες κ.λπ., που μεσουρανούσαν την εποχή που η μουσική του Michael Jackson κυριαρχούσε στον πλανήτη. Μία από αυτές τις αναφορές ήταν και το τεύχος X-MEN #134, το οποίο αναφέρει ο Dustin στον Will, κατά το ξεκίνημα του πρώτου επεισοδίου, με τίτλο “The Vanishing of Will Byers” (ωραίος τίτλος, ε;). Όσοι έχετε δει την σειρά, θα γνωρίζετε πως το συγκεκριμένο comic, γίνεται το έπαθλο για τον νικητή του αγώνα ποδηλασίας μεταξύ των δύο φίλων, τον οποίο θέτουν λίγο μετά την αναχώρηση τους από το σπίτι του Mike Wheeler.

Schwinners and Losers: The cast of Netflix's Stranger Things.

Το ερώτημα είναι, όμως, για ποιο λόγο οι δημιουργοί επέλεξαν να χρησιμοποιήσουν την αναφορά του συγκεκριμένου τεύχους των μεταλλαγμένων μέσα στην σειρά;

Θα μπορούσε να ισχυριστεί κανείς, πως ίσως να το επέλεξαν τυχαία, επειδή ήταν ένα πολύ γνωστό τεύχος εκείνης της εποχής, το οποίο τώρα θεωρείται συλλεκτικό. Παρ’ όλα αυτά, η επιλογή του X-MEN #134 δεν αποτελεί ένα τυχαίο γεγονός, για τους λόγους που θα αναφερθούν παρακάτω.

Προειδοποίηση, οι επόμενες γραμμές εμπεριέχουν σημαντικά spoilers για την σειρά.

Στην ουσία, το συγκεκριμένο τεύχος λειτουργεί ως προπομπός της ιστορίας της El, με τον ίδιο τρόπο με τον οποίο η αρπαγή του Will από το τέρας αντικατοπτρίζεται στην αρπαγή του από τον Demogorgon, κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού D&D στο σπίτι του Mike.

To Χ-MΕΝ #134 σηματοδοτεί την ουσιαστική έναρξη του “Dark Phoenix Saga”, αφού κάνει για πρώτη φορά την εμφάνισή της στον κόσμο των μεταλλαγμένων η Dark Phoenix. Αυτό το saga αποτελεί μια από τις πιο διάσημες ιστορίες των X-Men, στην οποία η Jean Grey έρχεται σε επικοινωνία με την κοσμική δύναμη Phoenix, και καταφέρνει να αποκτήσει δυνάμεις πέρα από κάθε φαντασία. Στη συνέχεια, οι κακοί της υπόθεσης ανήκουν σε μια οργάνωση που είναι γνωστή ως Hellfire Club, απαγάγουν την Jean, ενώ ο Mastermind (ένα μέλος του club που έχει την δυνατότητα να δημιουργεί ψευδαισθήσεις) προσπαθεί να την χρησιμοποιήσει ως όπλο. (Σας θυμίζει κάτι όλο αυτό;)

dark-phoenix

Μέσα σε αυτό το τεύχος, η ηρωίδα απελευθερώνεται από τον έλεγχο του Mastermind, αλλά είναι πια πολύ αργά, αφού έχει ξυπνήσει πλέον την Dark Phoenix. Αντίστοιχα, στο STRANGER THINGS, ο Brenner πιέζει την Eleven να ξυπνήσει το τέρας στο “Ανάποδα” και αυτή από ατύχημα ανοίγει την πόρτα μεταξύ των δύο διαστάσεων, φέρνοντας το τέρας στον κόσμο μας. Επιπρόσθετα, στο comic υπάρχει μια σκήνη όπου η Jean χρησιμοποιεί τις τηλεπαθητικές της ιδιότητες, προκειμένου να ακινητοποιήσει τον Mastermind στον τοίχο και να τον βάλει σε κώμα προκειμένου να μην μπορεί να κάνει πια κακό σε κανέναν, όπως και η El ενέργησε με αντίστοιχο τρόπο απέναντι στο τέρας, μέσα στην αίθουσα του σχολείου, στο τέλος της σειράς.

Mε την αναφορά του συγκεκριμένου comic, οι αδερφοί Duffer κατάφεραν να κάνουν ένα “foreshadowing” της υπόθεσης της σειράς τους, και να τονίσουν ένα από τα πιο σημαντικά storylines του Charles Xavier και των μαθητών του. Το συγκεκριμένο γεγονός, εκτός από ότι αποτελεί ένα ενδιαφέρον easter egg, που κλείνει το μάτι στους αναγνώστες των περιπετειών των μεταλλαγμένων, μπορεί να εξάψει την περιέργεια ακόμη και σε θεατές που δεν είχαν κάποια σχέση με τον κόσμο των X-Men και να τους βάλει να “ψαχτούν”.

Ενδεχομένως, μπορεί και να ανοίξει τον δρόμο για περισσότερες αναφορές και εμφανίσεις comics σε mainstream ταινίες και σειρές. Ίσως.