Wonder Woman: Amazonia

Η Diana σε μία steampunk, Βικτωριανή Αγγλία

Ιστορία

Βρισκόμαστε σε έναν κόσμο όπου η ροή της Ιστορίας άλλαξε το 1888, όταν μια μυστηριώδης έκρηξη σκότωσε τη Βασίλισσα Victoria και ολόκληρη την άμεση οικογένειά της. Μοναδικός επιζών, ο Δούκας Eddy του Clarence, ο οποίος, όμως, δεν είναι σε θέση να ανέβει στο θρόνο, εξαιτίας της εγκεφαλικής βλάβης που του άφησε η έκρηξη. Ένας μυστηριώδης Αμερικανός, ονόματι Jack Planters, εμφανίζεται ξαφνικά, ισχυριζόμενος ότι είναι μακρινός συγγενής της βασιλικής οικογένειας. Λίγοι υποψιάζονται ότι εκείνος κρύβεται πίσω από τη δολοφονία, με αποτέλεσμα να στεφθεί γρήγορα βασιλιάς. Κατά τη διάρκεια της βασιλείας του, η Βρετανική Αυτοκρατορία γίνεται ολοένα και πιο μιλιταριστική, κηρύττει αναίτια τον πόλεμο στη Γαλλία και σε άλλες χώρες, ενώ στο εσωτερικό, αναστέλλει τα δικαιώματα των γυναικών, θεσπίζοντας ένα καθεστώς σκληρής πατριαρχίας.

Η αμαζόνα Diana απάγεται από το Paradise Island, από μια μοίρα του Βασιλικού Ναυτικού, της οποίας ηγείται ο Steven Trevor (ο οποίος εδώ διαδραματίζει ρόλο villain, σε αντίθεση με τον ανιδιοτελή ήρωα του DC Universe). Η Diana εξαναγκάζεται να παντρευτεί τον Trevor, και κάνει καριέρα ως ηθοποιός, σε ένα λονδρέζικο θέατρο που ανεβάζει παραστάσεις βασισμένες στη Βίβλο. Σύντομα, θα υιοθετήσει την ηρωική περσόνα της Wonder Woman, οργανώνοντας την αντίσταση ενάντια στο απάνθρωπο καθεστώς του βασιλιά Jack. Στην πορεία, θα μάθει ότι ο γιος του βασιλιά, πρίγκιπας Κάρολος, είναι δίκαιος και καλοκάγαθος, σε αντίθεση με τον τύραννο πατέρα του, θα τον ερωτευτεί, και μαζί θα δώσουν τη μάχη της ανατροπής του Jack.

amazonia-graphic-novel-pg2

Τι Μας Άρεσε

Παρότι δεν υπάρχει κάτι συγκλονιστικά ανατρεπτικό, ή πρωτότυπο, στην ιστορία του William Messner-Loebs, η τοποθέτηση της Wonder Woman (και των στοιχείων που συνιστούν της μυθολογία της) σε μια Βικτωριανή Αγγλία με steampunk μπολιάσματα, δίνει ένα αναπάντεχα ενδιαφέρον αποτέλεσμα. Την παράσταση, όμως, κλέβει το υπέροχα λεπτομερές σχέδιο του Phil Winslade, με τα εντυπωσιακά μοτίβα του, σχέδιο που σε καθηλώνει σχεδόν σε κάθε panel, δημιουργώντας ένα πανέμορφο comic, που ενσωματώνει λειτουργικά την τέχνη της γκραβούρας, στην 9η Τέχνη. Οι χρωματισμοί της Patricia Mulvihill δένουν αρμονικά με το σχέδιο του Winslade, χάρη στην επιλογή της να κινηθεί αποκλειστικά σε μια παλέτα γήινων χρωμάτων (με εξαίρεση το λαμπερό κόκκινο στη στολή της ηρωίδας). Τέλος, ιδιαίτερη μνεία αξίζει να γίνει στο υποδειγματικό publication design της Nancy Ogami, το οποίο είναι απόλυτα συμβατό με την εικονογράφηση, ενοποιώντας την αισθητική ταυτότητα της έκδοσης.

Τι Μας Ενόχλησε

Αν και το WONDER WOMAN: AMAZONIA είναι υπέροχο από σχεδιαστικής άποψης, σεναριακά δεν αισθάνεσαι ότι θα σου έλειπε κάτι αν δεν το είχες διαβάσει ποτέ. Είναι ένα αξιοπρεπές ανάγνωσμα ως προς την εκτέλεσή του, ενδιαφέρον ως προς τη σύλληψή του, διασκεδαστικό σε αρκετά σημεία του, αλλά τίποτε παραπάνω.

amazonia-graphic-novel-pg6

Συνολική Εκτίμηση

Μία πανέμορφη έκδοση, που αξίζει να έχει στην κατοχή του, κάθε φίλος των DC Elseworlds, αλλά και του steampunk, το WONDER WOMAN: AMAZONIA αποτελεί μία ακόμη περίτρανη απόδειξη της σοβαρότητας με την οποία προσέγγιζε η DC το συγκεκριμένο line, σε αντίθεση με τη Marvel και τα αντίστοιχα WHAT IF, τα οποία διαχρονικά υστερούν σε επίπεδο πρωτογενών ιδεών, δημιουργικών ομάδων, αισθητικής προσέγγισης και εκδοτικών προδιαγραφών.

Παράλληλες Προτάσεις

Αν σας εντυπωσίασε το σχέδιο του Winslade, μια ματιά στη βιβλιογραφία του θα σας οδηγήσει να ανακαλύψετε δουλειές που μπορεί να σας ενδιαφέρουν και σεναριακά. Προφανώς, θα πρότεινα το συγκεκριμένο comic στους φίλους του steampunk, αλλά και σε εκείνους που, ενώ δεν τρελαίνονται, βλέπουν με συμπάθεια το genre, καθώς το AMAZONIA κάνει διακριτική χρήση των steampunk aesthetics. Τέλος, προτείνω το έτερο Wonder Woman Elseworlds, WONDER WOMAN: THE BLUE AMAZON του 2003.