The Death Of Captain Marvel

Η πορεία ενός superhero προς το αναπόφευκτο

Ιστορία

Έχοντας πλέον αποφασίσει να αποσυρθεί από επιλογή, ο Mar-Vell βρίσκεται στον Titan, το φεγγάρι του Κρόνου, όπου καταγράφει τα απομνημονεύματά του, βιώνοντας μια ειρηνική περίοδο της ζωής του. Σύντομα, οι φόβοι του ότι η υγεία του είναι κλονισμένη, θα επιβεβαιωθούν. Εξαιτίας μιας παλαιότερης αψιμαχίας και της έκθεσης του σε τοξικό αέριο, πάσχει από καρκίνο, με την πρόγνωση να μην του δίνει ελπίδες ζωής. Έχοντας λίγο χρόνο πλέον, προσπαθεί να αποχαιρετίσει τους οικείους του, οδεύοντας προς έναν αξιοπρεπή θάνατο.

Τι Μας Άρεσε

Οι αναγνώστες superhero comics, έχουν συνηθίσει σε θανάτους ηρώων, συνήθως ως αποτέλεσμα κάποιας επικής σύγκρουσης, ως κορύφωση του ηρωικού ιδεώδους της αυτοθυσίας. Θάνατοι, που, τις περισσότερες φορές, είναι προσωρινοί, μέχρι να αποφασίσει κάποιος δημιουργός ότι έφτασε η στιγμή για τον χαρακτήρα να κάνει την επιστροφή του.

Ο Jim Starlin ακολουθεί μια άλλη, πιο ανθρώπινη οδό. Επηρεασμένος από τον θάνατο του ίδιου του πατέρα του από καρκίνο, παρουσιάζει τον Captain Marvel, ως έναν άνθρωπο, που έρχεται αντιμέτωπος με την θνησιμότητα του και τις επιπτώσεις που έχει αυτή στον περίγυρό του. Σύμμαχοι αλλά και εχθροί, έρχονται να αποχαιρετίσουν τον πολεμιστή Captain Marvel, με τον καθένα να διαχειρίζεται διαφορετικά την επερχόμενη απώλειά του. Από τον θυμό του Rick Jones, μέχρι το επιτηδευμένα ανάλαφρο πνεύμα του Thing, που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το σοκ που έχει υποστεί ο Spider-Man.

Η πορεία προς το αναπόφευκτο τέλος είναι αργή και λίγο πριν αυτό έρθει, ο Captain Marvel έρχεται ξανά αντιμέτωπος με τον ορκισμένο του εχθρό, Thanos, σε μια εντυπωσιακή μεταφυσική μάχη, που δεν μπορεί να την κερδίσει. Ο θάνατος είναι η μοναδική του επιλογή και διέξοδος, και όταν αυτός έρχεται, είναι παγωμένος, οριστικός και μη αναστρέψιμος.

docm_1

Τι Μας Ενόχλησε

Έχοντας κυκλοφορήσει με μια περίοδο όπου τα superhero comics όδευαν προς μια ωρίμανση, κάποια από τα στοιχεία του, χτυπάνε λίγο άσχημα σήμερα. Η κριτική πάνω στις δυνατότητες ανθρώπων με υπερφυσικές δυνάμεις, και το πώς τις διαχειρίζονται, ορθώς ή όχι, είναι κάπως βεβιασμένη, όπως και η παρέλαση των σημαντικότερων χαρακτήρων της Marvel, με πλήρη υπερηρωική ένδυση, που έρχεται σε αντίθεση με τον δραματικό τόνο της ιστορίας και τη σοβαρότητα της προσέγγισης. Παρομοίως, το εξώφυλλο, με ξεκάθαρη επιρροή από την “Αποκαθήλωση” του Μιχαήλ Άγγελου, χάνει λίγη από τη δυναμική του, με το αχνό κολάζ των superheroes ως φόντο, επιλογή που διορθώθηκε σε επόμενα printings.

Συνολική Εκτίμηση

Ένα από τα θέματα με τα οποία έχει καταπιαστεί πολλές φορές ο Jim Starlin, είναι ο θάνατος, και στο συγκεκριμένο graphic novel, το πρώτο της εκδοτικής, αποχαιρετά έναν χαρακτήρα, τον οποίον ο ίδιος είχε αναδείξει. Προσφέρει ανθρωπισμό, όπως μας έχει συνηθίσει, αποφεύγοντας, όσο είναι δυνατόν, κάποιες από τις υπερβολές που χαρακτηρίζουν το συγκεκριμένο genre, χρησιμοποιώντας έναν φιλοσοφημένο, χαμηλό τόνο, και προσεγγίζοντας το θέμα δίχως μελοδραματισμούς.

Ο θάνατος του Captain Marvel δεν έχει κάτι το μεγαλειώδες, όπως συνηθίζεται στα superhero comics. Η δύναμη του ήρωα κρύβεται στην αποδοχή του πεπρωμένου του, και τη μάχη του για ζωή, μέχρι σχεδόν την τελευταία στιγμή. Ένας θάνατος, που πέρα από καθαρά ανθρώπινος, είναι και μόνιμος, με τον χαρακτήρα να μην έχει αναστηθεί, τουλάχιστον μέχρι στιγμής.

docm_2

Παράλληλες Προτάσεις

Αν θέλετε να δείτε τον Captain Marvel σε σαφέστατα πιο ηρωικές στιγμές, αναζητήστε το run του Jim Starlin στα CAPTAIN MARVEL #25-34, για εξαιρετική superhero space opera. Αντιστοίχως, τα πιο φιλοσοφημένα WARLOCK #9-15 αξίζουν της προσοχής σας, όπως και το run του Starlin στα SILVER SURFER Vol. 2 #34-48, 50, καθώς και τη φυσική συνέχεια αυτών των τευχών, που δεν είναι άλλη από το INFINITY GAUNTLET.

Η βιβλιογραφία του συγκεκριμένου δημιουργού είναι πλούσια και σίγουρα αξίζει να την εξερευνήσετε, τουλάχιστον μέχρι τα μέσα των 90s, τόσο στις δουλειές που έκανε ως writer, όσο και ως artist, αλλά και, φυσικά, στις περιπτώσεις που αναλάμβανε και τους δυο ρόλους.