Doctor Strange

Όταν οι superhero ταινίες παντρεύονται με τη μαγεία!

Συζητώντας τις προηγούμενες μέρες με έναν φίλο μου που κατάφερε να δει πρώτος την ταινία DOCTOR STRANGE στην Αγγλία, μου ανέφερε πως οι ταινίες της Marvel χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες. Η πρώτη είναι οι κακές ταινίες, που είναι ελάχιστες. Η δεύτερη περιλαμβάνει τα αριστουργήματα, που είναι επίσης ελάχιστα. Η τρίτη κατηγορία, στην οποία ανήκει και η πλειοψηφία των ταινιών αυτών, είναι οι απλώς καλές. Ο ίδιος τοποθέτησε το DOCTOR STRANGE στη τελευταία κατηγορία. Δε σας κρύβω πως παραξενεύτηκα. Αφενός, διότι το DOCTOR STRANGE με έκανε να περιμένω ταινία της Marvel μετά από πολύ καιρό (θα έλεγα και χρόνια) και αφετέρου, διότι δεν γίνεται ταινία που έχει μέσα τον Benedict Cumberbatch να είναι απλώς καλή, σωστά;

Ο Doctor Strange μου είναι αρκετά αρεστός σαν χαρακτήρας. Οτιδήποτε έχει να κάνει με υπερφυσικό μου διεγείρει το ενδιαφέρον. Από τα trailers και γενικότερα όλη την προώθηση της ταινίας, περίμενα να δω εξωπραγματικά πράγματα στη μεγάλη οθόνη μιας και, όσο να πεις, υπάρχει μια εμπιστοσύνη στη Marvel Studios.

Έχουμε, λοιπόν, τον Doctor Stephen Strange (Benedict Cumberbatch), διάσημο νευροχειρουργό, ο οποίος ζει μια ονειρεμένη ζωή. Λιγάκι εθισμένος στην πολυτέλεια, λιγάκι αλαζόνας, ο Strange έχει ό,τι θα μπορούσε να ονειρεύεται κάποιος. Όλα αυτά όμως αλλάζουν δραματικά. όταν, λόγω ενός απρόσμενου αυτοκινητιστικού ατυχήματος, καθίσταται ανίκανος να ελέγξει και να χρησιμοποιήσει αποτελεσματικά τα χέρια του (αυτό θα πει ατυχία!). Αναζητώντας θεραπεία, ο Strange θα καταλήξει στο Kamar-Taj και υπό την καθοδήγηση της Ancient One (Tilda Swinton), θα ανοίξει την πόρτα του μυαλού του, αλλά και τον μυστικιστικών τεχνών. Και ενώ συμβαίνουν αυτά, ένας μοχθηρός sorcerer, ο Kaecilius (Mads Mikkelsen) επιδιώκει να αλλάξει για πάντα την ισορροπία του κόσμου.

Ας ξεκινήσουμε από το δυνατό κομμάτι της ταινίας, τα οπτικά εφέ. Η λέξη οφθαλμόλουτρο είναι επαρκής για να περιγράψει το πόσο όμορφα και προσεγμένα είναι σχεδόν όλα τα visuals της ταινίας. Και λέω “σχεδόν”, διότι, όπως ήταν αναμενόμενο σε μια ταινία όπου το 85% είναι ειδικά εφέ, θα είχαμε και κάποιες μικρές απογοητεύσεις. Είναι όμως ελάχιστες και σε καμία περίπτωση δεν αφαιρούν από την συνολική εμπειρία. Ειλικρινά, δε μπορώ να καταλάβω πώς έγιναν συγκρίσεις με το INCEPTION. Είναι τελείως άτοπες για πολλούς και διάφορους λόγους που δεν σκοπεύω να αναλύσω εδώ. Ένα άλλο ισχυρό χαρτί της ταινίας είναι το cast. Benedict Cumberbatch, Mads Mikkelsen και Benedict Wong σε μια ταινία; Ουάου! Τρεις από τους κορυφαίους ηθοποιούς που υπάρχουν αυτή τη στιγμή δίνουν ρέστα! Η ερμηνείες τους είναι άψογες και δεν βρίσκεις το παραμικρό ψεγάδι σε αυτές! Όλο το υπόλοιπο cast κινείται σε μέτρια προς καλά επίπεδα με ευχάριστη έκπληξη την Τilda Swinton, που έκανε απίστευτη δουλειά σαν Ancient One! Τόσο απίστευτη που ακόμα κι αν απλά την έβλεπες στην οθόνη χωρίς να μιλάει, θα ήσουν αρκετά ευχαριστημένος! Στα θετικά μπαίνει και η ατμόσφαιρα που προσπαθεί (επιτέλους!) να μας παρουσιάσει ένα πιο σκοτεινό κόσμο της Marvel, αλλά και τα εντυπωσιακά κοστούμια που πιάνουν επακριβώς το μυστικιστικό τόνο της ταινίας.

Από την άλλη, όμως, κάποια αναπόφευκτα προβλήματα συγκρατούν την ταινία από το να μεταβεί στην κατηγορία “αριστουργήματα της Marvel”, όπως ανέφερε και ο φίλος μου. Όπως προείπα, η ταινία έχει τόσους ταλαντούχους ηθοποιούς που δυστυχώς δεν τους αξιοποιεί στο έπακρο. Αυτό συμβαίνει, διότι η πλοκή είναι μέτρια και αδυνατεί να στηρίξει τις ικανότητές τους. Μην παρεξηγηθούμε, δεν λέω πως είναι κακή. Απλά θα μπορούσε να είναι καλύτερη, καθώς δεν ξεφεύγει από τα τετριμμένα των ταινιών του είδους, ενώ θα ήταν δυνατόν, μιας και είχε το κατάλληλο υλικό. Στο τέλος, ένιωσα πως όλος αυτός ο συνδυασμός αστέρων έμεινε αναξιοποίητος. Ακόμα, ο θεατής δεν συμπάσχει για τους χαρακτήρες. Αυτό συμβαίνει, διότι δεν έχει δοθεί το απαραίτητο βάθος σε αυτούς, με αποτέλεσμα να μη σε νοιάζει πραγματικά τι θα τους συμβεί. O ρυθμός που εξελίσσονται γεγονότα και καταστάσεις είναι αρκετά γρήγορος και ίσως γι’ αυτό να μην είχαμε επαρκές character development. Αλλά αυτό, λόγω του είδους της ταινίας, μπορούμε να το προσπεράσουμε. Επίσης, δεν έχω καμία μνήμη της μουσικής επένδυσης. Μου κάνει περίεργο, μιας και την είδα πολύ πρόσφατα. Θυμάμαι, πάντως, πως παρατήρησα την αδυναμία της μουσικής, που δεν υποστήριξε όπως έπρεπε τα οπτικά εφέ, άσχετα αν τα δεύτερα έλαμπαν από μόνα τους.

Eιδική αναφορά θέλω να κάνω στον τομέα “χιούμορ” που υπάρχει στις ταινίες της Marvel και δυστυχώς το DOCTOR STRANGE δεν κατάφερε να ξεφύγει από αυτό. Καταλαβαίνω πως η Disney –  εχμ… η Marvel θέλει να κάνει τις ταινίες της προσιτές σε μικρότερες ηλικίες, αλλά για ποιο λόγο μου “καταστρέφεις” σημαντικά μια ταινία, η οποία δεν χρειάζεται ανά δύο λεπτά ένα “cool” αστείο; Σοβαρά, η ταινία δεν το είχε ανάγκη. Δε λέω να υπάρχει η απόλυτη μαυρίλα, όπως στο BATMAN V SUPERMAN, αλλά ειλικρινά εδώ δεν υπήρχε λόγος για τόσο χιούμορ. Μάλιστα, αυτό λειτουργεί και ανασταλτικά, καθώς όταν πετάς μέσα δέκα αστεία, ακόμα και τρία να είναι πολύ καλά, αυτομάτως χαντακώνονται. Δείτε το trailer που παραθέτω από κάτω. Μια χαρά επική και ενδιαφέρουσα δεν φαίνεται η ταινία από μόνη της;

Τώρα εσύ που διαβάζεις θα αναρωτιέσαι μετά από τόσο μπλα-μπλα, αν αξίζει να δεις την ταινία. Φυσικά και αξίζει! Είναι μια αρκετά καλή ταινία για το είδος της, παρά τα όποια προβληματάκια παρουσιάζονται. Περνάν ευχάριστα δύο ώρες και σίγουρα δεν θα κλάψετε τα λεφτά σας. Θυμηθείτε, όμως, τι πάτε να δείτε και μην έχετε τα στάνταρ σας πολύ υψηλά. Αν περιμένετε να δείτε ένα αριστούργημα, θα απογοητευτείτε. Αν θέλετε να δείτε μια “απλώς καλή” ταινία της Marvel και να περάστε ευχάριστα, τότε, μετά από την ανάγνωση αυτών των γραμμών, κλείστε αμέσως τα εισιτήρια σας!