Ether #1

Παραμύθι μυστηρίου για απόδραση από την πραγματικότητα

Πόσες φορές ονειρευτήκατε ή φανταστήκατε έναν κόσμο, όπου οι νόμοι της φύσης δεν ίσχυαν; Έναν κόσμο όπου παράξενα πλάσματα και παράδοξα φαινόμενα ήταν καθημερινότητα και η Μαγεία ήταν συνεχώς παρούσα ενώ ο πεζός ορθολογισμός απουσίαζε;

Ε, λοιπόν, αυτός ο κόσμος υπάρχει και είναι το βασίλειο της Ether! Εκεί επικρατούν μαγικές δυνάμεις και κάθε λογής περίεργο πλάσμα κυκλοφορεί ελεύθερο και εντυπωσιάζει τους λιγοστούς επισκέπτες από τον δικό μας κόσμο.

Ένας από αυτούς τους επισκέπτες είναι ο πρωταγωνιστής, Dias Boone, ένας επιστήμονας, που πιστεύει μόνο ό,τι μπορεί να εξηγήσει και πολεμά τις αόριστες και αντεπιστημονικές έννοιες όπως η “μαγεία”. Ο Boone συνομιλεί με τα παράξενα πλάσματα της Ether και λύνει τα μυστήρια του κόσμου τους, προσπαθώντας να εξηγήσει επιστημονικά την παράξενη φύση του βασιλείου. Με τον καιρό, έχει αποκτήσει τη φήμη σπουδαίου και ικανού ντετέκτιβ, με αποτέλεσμα ακόμη και ο δήμαρχος της Agartha, πρωτεύουσας της Ether, να τον καλεί να διαλευκάνει έναν μυστηριώδη θάνατο. Απ’ ότι φαίνεται, εχθρός του στις περιπέτειες θα είναι ο Lord Lubel, βιβλιοθηκάριος της πόλης, ο οποίος κατέχει όλη την υποστατή γνώση και είναι ο μόνος που μπορεί να γνωρίζει περισσότερα πράγματα από τον Dias. Η ζωή, όμως, του ήρωα έξω από τον κόσμο της Ether και πίσω στη δική μας, απαραίτητη για αυτόν, πραγματικότητα, δεν έχει καμία σχέση με τον ενδιαφέροντα βίο της μαγεμένης πολιτείας.

rco006_1479369674
Οι Matt Kindt και David Rubin μας χαρίζουν ένα γεμάτο πρώτο τεύχος. Η αφήγηση κινείται σε διαφορετικά επίπεδα, σε άλλους τόπους και χρόνους, καθώς παράλληλα με την ιστορία στον κόσμο της Ether, εκτυλίσσεται και η ζωή του Dias Boone στη Γη, με ταυτόχρονα flashbacks. Την ίδια στιγμή, ενώ το σενάριο ξεδιπλώνεται με καλό ρυθμό και χωρίς να πλατειάζει, γεννώνται συνεχώς ερωτήματα, στο μυαλό του αναγνώστη, που ερεθίζουν την περιέργεια.

Το σχέδιο του Rubin θυμίζει εικονογράφηση παραμυθιού, γεγονός που ταιριάζει απόλυτα με το περιεχόμενο του σεναρίου του Kindt. Το artwork ακολουθεί την ιδιαίτερη ροή του σεναρίου, καθώς, όπου η πλοκή περνά από το πιο ανάλαφρο σημείο της φαντασίας στο σκοτεινό μέρος της μουντής πραγματικότητας, το σχέδιο ευθυγραμμίζεται αμέσως, αποδίδοντας το συναισθηματικό υπόβαθρο. Σε γενικές γραμμές, η συνεργασία των δυο δημιουργών αποτυπώνεται εντυπωσιακά στις σελίδες του τεύχους.

Όμως, το εξαιρετικά ενδιαφέρον στο εν λόγω comic, είναι ότι καταφέρνει να ξυπνήσει στον ενήλικο αναγνώστη ο,τι η ιστορία του Peter Pan σε ένα παιδί. Αυτή τη φορά, η Neverland ονομάζεται Ether, όμως ο χρόνος είναι ξανά στο επίκεντρο, σαν εχθρός ή και σύμμαχος. Για τον Dias Boone, έναν υλιστή επιστήμονα, ο χρόνος που πέρασε φαίνεται να πήρε μαζί του πολλά απ’ όσα αγάπησε, του χάρισε, όμως, και την εμπειρία να διαχειρίζεται τις καταστάσεις και να μη δέχεται τα πάντα όπως του παρουσιάζονται.

rco021_w_1479369674

Το ETHER είναι ένα εντυπωσιακό σύγχρονο παραμύθι για ενήλικες. Ακόμη και αν γνωρίζουμε ότι τα πάντα εξηγούνται και πως αυτό που ονομάζουμε μαγεία, δεν είναι παρά οι ανεξιχνίαστες πτυχές της φύσης, θέλουμε να ξεφεύγουμε σε παράξενους κόσμους, τόσο φανταστικούς όσο η πραγματικότητα και τόσο πραγματικούς όσο η φαντασία. Το βασίλειο της Ether μπορεί να μην υπάρχει και ο Boone να τα έχει χάσει. Μπορεί, πάλι, όλα να συμβαίνουν πράγματι και ο πρωταγωνιστής να καταφέρει να τα εξηγήσει.

Πολλά μπορεί να συμβαίνουν στο ETHER, αλλά αυτό που με βεβαιότητα μπορεί κανείς να διαπιστώσει, είναι ότι ίσως μιλάμε για ένα από τα καλύτερα comics του 2016.