Wanted

Ένα ανελέητο και διασκεδαστικό supervillain comic

Ιστορία

Ο Wesley Gibson είναι ένας συνηθισμένος loser, που ζει την αδιέξοδη ζωή του, όντας θύμα κακομεταχείρισης από τους πάντες γύρω του· την κοπέλα του, που τον απατά, το αφεντικό του, τη συμμορία της γειτονιάς, ακόμη και τον “καλύτερο” φίλο του. Όλα αυτά αλλάζουν, όταν μπαίνει στη ζωή του η Fox (μια δολοφονική έκδοση της Catwoman), και τον ενημερώνει ότι ο πατέρας του, που τον εγκατέλειψε, ήταν ένας από τους σημαντικότερους supervillains όλων των εποχών, γνωστός ως The Killer, και μόλις το προηγούμενο βράδυ δολοφονήθηκε.

Τώρα, ο Wesley καλείται να ενταχθεί σε μια ομάδα supervillains, ονόματι The Fraternity, και να εκπαιδευτεί μέχρι να γίνει όσο αναίσθητος και θανατηφόρος ήταν ο Killer, προκειμένου να κληρονομήσει την περιουσία που του άφησε. Στην πορεία, όμως, o Wesley προσπαθεί να ανακαλύψει τον δολοφόνο του πατέρα του, μαθαίνει για την μεγαλύτερη συνομωσία του κόσμου και παίρνει μέρος σε ένα turf war επικών διαστάσεων.

wanted-1-of-6-2003-page-19-min

Τι Μας Άρεσε

Το σενάριο του Millar είναι εξαιρετικό και σε αιχμαλωτίζει από την πρώτη σελίδα. Από τη μία, το κομμάτι του wish fulfillment, με τον νεαρό, που διαβάζει comics, να παίρνει τη δύναμη που πάντοτε ήθελε, και από την άλλη, η ανατροπή, ότι ουσιαστικά πρόκειται για supervillain tale. Οι ίντριγκες, οι διαμάχες, οι κοινωνικές αναφορές και η σύγκρουση φανταστικού και πραγματικού κόσμου, συγκεράζονται για να δημιουργήσουν ένα βίαιο, χυδαίο, και άκρως καυστικό story, με θέμα την αυτοπεποίθηση εναντίον της μεμψιμοιρίας.

Ο Wesley είναι ένας διφορούμενος χαρακτήρας, ταυτίσιμος αλλά και αντιπαθητικός, και παράλληλα, όπως όλοι οι χαρακτήρες του WANTED, άμεσα επηρεασμένος από τους heroes και τους villains άλλων εταιριών. Ο Mister Rictus είναι ίδιος με τον Red Skull, o Fuckwit με τον Bizarro, και άλλοι πολλοί χαρακτήρες με διάφορους άλλους περισσότερο ή λιγότερο γνωστούς, γεγονός το οποίο λειτουργεί, τις περισσότερες φορές, ως comic relief.

Ο J.G. Jones έχει “κρυστάλλινο” σχέδιο στις πλαστικές απεικονίσεις των προσώπων και συγχρόνως επιστρατεύει περίτεχνα τις σκιές, για να απεικονίσει τον δυστοπικό υπόκοσμο που περιβάλλει το comic. Με στοιχεία κινηματογραφικά και noir, ο Jones σου δίνει την εντύπωση ότι το artwork του “ράφτηκε” για το WANTED, ειδικά σε σκηνές flashback.

Τι Μας Ενόχλησε

Ίσως το μόνο μελανό σημείο που μπορεί να σκεφτώ, είναι ότι το WANTED είναι ένα mini series έξι τευχών. Υπήρχε ευκαιρία, και εφόσον το story αφόρά έναν καινούργιο και άγνωστο κόσμο, το creative team να επεκταθεί παραπάνω και να παρουσιάσει περισσότερη εμβάθυνση, πριν αποφασίσει να γράψει το ιδιαίτερα ταιριαστό finale.

wanted-6-of-6-2005-page-18-min

Συνολική Εκτίμηση

Το WANTED είναι, για μένα, ένα από τα “must” comics των 00s, ταυτόχρονα οικείο αλλά και εντελώς διαφορετικό από αυτό που περιμένεις, με σενάριο έξω από τις κλασικές υπερηρωικές νόρμες, αν και επηρεασμένο από αυτές. Ειδικά όσοι έχετε ακόμη και την απειροελάχιστη επαφή με comics, θα διαβάσετε κάτι πολύ ζωντανό και διασκεδαστικό, ενώ θα μπείτε στη διαδικασία να δείτε τον κόσμο των villains, από άλλη οπτική γωνία. Και σίγουρα μην αφήσετε την ταινία του 2008 να σας προϊδεάσει αρνητικά!

Παράλληλες Προτάσεις

Αν σας άρεσε το WANTED, υπάρχουν πολλοί τίτλοι του Mark Millar με εξίσου τολμηρές ιδέες, με πρώτο και καλύτερο το SUPERMAN: RED SON. Από τον ίδιο συγγραφέα, επίσης, σαν αντίποδας στο WANTED, υπάρχουν το SUPERIOR και το KICK-ASS, που και αυτά έχουν superheroes στον πυρήνα τους.

Το run του Μillar στα AUTHORITY, WOLVERINE, και ULTIMATES, καθώς και το επικό CIVIL WAR, είναι σίγουρα προτεινόμενα, κυρίως για όσους έχουν και κάπως πιο κλασικά γούστα.