Αμανίτα Μουσκάρια

Οι εκδόσεις Γνώση μας ενημερώνουν για την κυκλοφορία του νέου graphic novel των Θανάση Πέτρου και Παύλου Μεθενίτη. Μάθετε λεπτομέρειες στο σχετικό Δελτίο Τύπου.

Αμανίτα ΜουσκάριαΑΜΑΝΙΤΑ MOYΣΚΑΡΙΑ
Graphic novel
Σχέδιο: Θανάσης Πέτρου
Σενάριο: Παύλος Μεθενίτης
Εκδόσεις: Γνώση
Σχήμα: 17Χ24
Σελ.: 128

Ο Ηλίας Πανταζής είναι ένας σαραντάρης δημοσιογράφος -γευσιγνώστης και βγάζει το ψωμί του οργώνοντας την Ελλάδα με τη μοτοσικλέτα του. Έχει μια στήλη σε ταξιδιωτικό περιοδικό, αλλά θα ήθελε πολύ να ήταν συγγραφέας. Aνύπαντρος και αντιρρησίας, απογοητεύει τον πατέρα του, που έχει χάσει τον άλλο γιο του από τα ναρκωτικά.

Σ’ ένα ταξίδι του στο Πάικο, γνωρίζει τον Ντρούγκαρο, έναν ιδιόρρυθμο ογδοντάρη ιδιοκτήτη ξενώνα. Μετά από αρκετή πίεση, μπόλικα τσίπουρα, ένα τρίφυλλο κι ένα πιάτο με φρεσκοκομμένες αμανίτες, ο γέρος του διηγείται μιαν απίστευτη, αλλά τρομακτικά αληθινή ιστορία.

Το 1943, μια διμοιρία 20 ανταρτών, άντρες και γυναίκες, κρύβεται στο Πάικο περιμένοντας διαταγές και τρόφιμα. Οι προμήθειές τους έχουν τελειώσει, κι οι αντάρτες αρχίζουν να λιμοκτονούν. Η πειθαρχία χαλαρώνει. Προσπαθούν να τραφούν από τους άγριους καρπούς του δάσους, αλλά η πείνα τους θεριεύει. Τότε βρίσκουν αυτά τα μανιτάρια, και απελπισμένοι από την πείνα, αποφασίζουν να τα φάνε. Οι συνέπειες είναι ολέθριες.

Μια on the road ιστορία για το Χρέος και τα Πάθη, για τις ουσίες και για τους ανθρώπους που μαθαίνουν, πάντα σκληρά, πως λαχτάρα σημαίνει επιθυμία, αλλά και τρόμος.

*Αμανίτα Μουσκάρια: το παραισθησιογόνο μανιτάρι που ξεκλειδώνει τις πύλες της ψυχής, επιτρέποντας στους αγγέλους και τους δαίμονες που κρύβονται εκεί, να βγουν στο φως του συνειδητού. Είναι ο ιερός μύκητας που μασουλούσαν οι αρχαίοι σαμάνοι για να μπουν στον κόσμο των πνευμάτων.

*H αληθινή ιστορία των ανταρτών υπάρχει στην αυτοβιογραφία του Στέφανου Χουζούρη «Γιατρός σε τρεις πολέμους».

*Το σενάριο του graphic novel βασίζεται στο μυθιστόρημα του Παύλου Μεθενίτη «Αμανίτα Μουσκάρια» (εκδ. Καστανιώτης, 2007).

*Το graphic novel είναι αφιερωμένο στον Άγγελο Μαστοράκη, τον φύλακα άγγελο των κόμικς στην Ελλάδα, που έφυγε πρόωρα, το 2016.

amanita_1-min

Οι δημιουργοί

Θανάσης Πέτρου
Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1971. Έχει σπουδάσει γαλλική φιλολογία, κοινωνιογλωσσολογία και κόμικς. Από το 2005 μέχρι το 2011 εργαζόταν στο περιοδικό κόμικς «9» της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία». Από το 2012 διδάσκει στο κολέγιο ΑΚΤΟ. Από το 2008 μέχρι το 2016 έχουν κυκλοφορήσει 9 βιβλία του με κόμικς στην Ελλάδα και ένα στη Γαλλία από διάφορους εκδότες (Τόπος, Jemma Press, Πατάκης, Cartoonark, Steinkis).

Παύλος Μεθενίτης
Δημοσιογράφος, συγγραφέας, σεναριογράφος. Αρθογραφεί στο “Documento” και το enetpress.gr. Από τον Οκτώβρη του 2015 παρουσιάζει την εκπομπή «Από πού κρατά η σκούφια μας», στον 105,5 Στο Κόκκινο. Μέχρι το 2014 εργαζόταν στην «Ελευθεροτυπία». Το 2012 συνυπέγραψε με τον σκηνοθέτη Κώστα Γεραμπίνη το βραβευμένο σενάριο της ταινίας μικρού μήκους «Παγόβουνο». Aπό τις εκδόσεις Καστανιώτη κυκλοφορούν τέσσερα βιβλία του: «Η συνέντευξη» (2010), «Η Μαμά» (2008), «Aμανίτα Μουσκάρια» (2007) και «Ο άλλος» (2005), ενώ διηγήματά του έχουν δημοσιευτεί σε συλλογικές εκδόσεις.