The CW Crossover

Ένα τρίωρο τηλεοπτικό event που ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες
Snapshot Reviews: Για να μη χάνετε τις εξελίξεις των comic-related και animated τηλεοπτικών σειρών, φροντίζουμε να σας κρατάμε ενήμερους με σύντομα reviews κατά τη διάρκεια της σεζόν.

Supergirl

Season/EpisodeS02E08: Medusa WritersGreg Berlanti, Ali Adler, Andrew Kreisberg, Jessica Queller, Derek Simon DirectorStefan Pleszczynski CastMelissa Benoist, Mehcad Brooks, David Harewood, Chris Wood, Chyler Leigh, Jeremy Jordan, Floriana Lima NetworkThe CW

Η Cadmus έχει αποκτήσει πρόσβαση στο Fortress of Solitude, στο οποίο ο Superman φυλάει διάφορα πράγματα Κρυπτονιανής φύσεως. Ωστόσο, το Οχυρό περιέχει και επικίνδυνα όπλα, όπως έναν ιό που μπορεί να αφανίσει όλους τους εξωγήινους. Όλα αυτά, ενώ η οικογένεια Danvers γιορτάζει το Thanksgiving, γιορτή που διακόπτεται από την ξαφνική εμφάνιση μιας διαστατικής πύλης.

Η δεύτερη σεζόν της σειράς έχει περισσότερες επιτυχίες παρά αποτυχίες. Η ιστορία του Cyborg Superman, όμως, δεν είναι μία από αυτές. Ναι, ο David Harewood διαφοροποιεί αρκετά τους δύο χαρακτήρες που ερμηνεύει (Henshaw και J’onn), αλλά η εμφάνισή του στο προηγούμενο επεισόδιο ήταν τόσο ξαφνική, που δεν είχε τον αντίκτυπο που θα μπορούσε να έχει. Και έχουμε και το θέμα του ονόματος, καθώς, σε αυτή την εκδοχή, δεν στέκει πολύ το όνομα που έχει στα comics.

Αν εξαιρέσουμε αυτό το ατόπημα (που πιο πολύ έχει να κάνει με την σειρά γενικά και όχι με το συγκεκριμένο επεισόδιο), το mid-season finale ήταν ένα γεμάτο επεισόδιο, που έκλεισε αρκετά ικανοποιητικά τα περισσότερα από τα μέτωπα που έχουν ανοιχτεί στα προηγούμενα.

Κατά την διάρκεια του επεισοδίου, η πύλη που προανέφερα κάνει την εμφάνιση της δύο φορές, ώσπου φτάνουμε στο τελευταίο λεπτό του επεισοδίου και βλέπουμε τον Barry Allen (a.k.a. Flash) και τον Cisco Ramon, να πηδούν με επιτυχία στο σύμπαν της Supergirl και να ζητούν την βοήθεια της.

The Flash

Season/EpisodeS03E08: Invasion Pt. 1 WritersGreg Berlanti, Andrew Kreisberg, Geoff Johns, Aaron Helbing, Todd Helbing DirectorDermott Downs CastGrant Gustin, Stephen Amell, Melissa Benoist, Victor Garber, Brandon Routh, Carlos Valdes, Candice Patton, Danielle Panabaker, Keiynan Lonsdale, Jesse L. Martin, Tom Cavanagh NetworkThe CW

Ένα εξωγήινο σκάφος προσκρούει στο Central City, το οποίο, όπως μαθαίνει ο Flash, ανήκει στην φυλή των Dominators. Καταλαβαίνει ότι δεν αρκεί μόνο αυτός για να τους απωθήσει και συνεργάζεται με τον Green Arrow, καλεί τους Legends στο 2016 και τσιμπάει την Supergirl από την Γη της.

Κάθε χρόνο, το CW γίνεται όλο και πιο φιλόδοξο στην κλίμακα των crossovers. Πρώτα είχαμε δύο ελαφρώς συνδεδεμένες ιστορίες με διαφορετικούς αντιπάλους στην κάθε μία, μετά είχαμε μια ιστορία στην οποία συμμετέχουν περισσότεροι από τους δύο κεντρικούς ήρωες, αντιμετώπιζαν έναν αθάνατο τύραννο και έστηναν το έδαφος για το ντεμπούτο του LEGENDS OF TOMORROW, και τώρα έχουμε μια ιστορία που χωρίζεται σε επεισόδια τριών διαφορετικών ιστοριών, στην οποία συμμετέχει αντίστοιχο νούμερο χαρακτήρων και η απειλή είναι ένας εξωγήινος στρατός.

Προφανώς, τα crossovers είναι τέλειες περιπτώσεις για να δούμε χαρακτήρες να αλληλεπιδρούν με άλλους που δεν θα μπορούσαν να συναντήσουν αλλιώς, και στην πορεία να βρούμε ζευγάρια που έχουν τρομερή χημεία. Για παράδειγμα, σχεδόν κάθε ατάκα που βγαίνει από το στόμα του Dominic Purcell (Heatwave) είναι χρυσός. Και φυσικά, θυμόμαστε και γιατί κάποια άλλα ζευγάρια ταιριάζουν τόσο πολύ, όπως αυτό του Oliver και του Barry. To bromance που έχει αναπτυχθεί μεταξύ τους, βρίσκεται συνεχώς στο παρασκήνιο της ιστορίας.

Παρά την κύρια ιστορία του crossover, που αφορά στην μάχη με τους Dominators, οι συγγραφείς έχουν αρκετή πίστη στο υλικό τους, ώστε να προχωρήσουν σε μια x σειρά, μια ιστορία που έλεγαν σε μια y σειρά. Στο Part 1, λοιπόν, ακούμε για πρώτη φορά το μήνυμα που άφησε ο μελλοντικός Barry στον Rip Hunter, το οποίο οδηγεί σε μια σειρά γεγονότων, που καταλήγει στην μάχη του Green Arrow και του Flash με τους υπόλοιπους συμμάχους τους, οι οποίοι ελέγχονται νοητικά από τους Dominators. Και φυσικά, έχουμε και την εξέλιξη ιστοριών που αφορούν το ίδιο το THE FLASH και γίνονται όσο πιο αρμονικά τους το επιτρέπει η κατάσταση.

Arrow

Season/EpisodeS05E08: Invasion Pt. 2 WritersMarc Guggenheim, Greg Berlanti, Andrew Kreisberg, Wendy Mericle DirectorJames Bamford CastStephen Amell, Grant Gustin, Melissa Benoist, Katie Cassidy, Caity Lotz, David Ramsey, Brandon Routh, Willa Holland, Emily Bett Rickards NetworkThe CW

Το 8ο επεισόδιο του ARROW είχε το δύσκολο έργο να ισορροπήσει το 2ο part του crossover με το 100στο επεισόδιο της σειράς. Ως μέρος του “Invasion” είναι με διαφορά το πιο αδύναμο επεισόδιο, αλλά καταφέρνει να αποτελέσει εξαιρετικό φόρο τιμής στα προηγούμενα 99 επεισόδια.

Οι Dominators απήγαγαν (πολύ βολικά, θα προσθέσω) τον Oliver, την Thea, τον Diggle, την Sara και τον Ray, και τους βάζουν σε μια κοινή ψευδαίσθηση, που τους δείχνει πως θα ήταν η ζωή τους αν δεν είχε ανέβει ο Oliver στο σκάφος με τον πατέρα του και την Sara, πριν από 10 χρόνια. Τον βλέπουμε ευτυχισμένο και έτοιμο να παντρευτεί τη γυναίκα της ζωής του, την Laurel, οι γονείς του είναι ζωντανοί και όλη η οικογένεια είναι ενωμένη. Αλλά το όνειρο γίνεται εφιάλτης, όταν του έρχονται μνήμες από την αληθινή του ζωή και αρχίζει να καταλαβαίνει ότι αυτό που ζει δεν είναι παρά ένα ψέμα.

Το επεισόδιο είναι γεμάτο αναφορές σε παρελθοντικά γεγονότα, όχι μόνο ατάκες, αλλά σκηνές, αντικείμενα και χαρακτήρες, που τιμούν την ιστορία της σειράς. Φυσικά, έχουμε και κάποιες από τις πιο συγκινητικές σκηνές των 100 επεισοδίων, καθώς οι χαρακτήρες αναγκάζονται να πουν αντίο στους ανθρώπους που αγαπούσαν και έχουν χάσει, και να πετάξουν την ευκαιρία να ζήσουν μαζί τους, ακόμη και αν δεν θα ήταν πραγματικότητα.

Οι υπόλοιποι ήρωες δεν έχουν ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο. Οι Supergirl, Flash και Cisco, συνεργάζονται με την Team Arrow, για να εντοπίσουν ένα μηχάνημα που θα τους βοηθήσει να βρουν την θέση του Ollie και των υπολοίπων. Τα θέματα που έχει ο Wild Dog με τους υπερανθρώπους και ο τρόπος με τον οποίον λύνονται, βρίσκονται εκεί απλά για να γεμίσει το επεισόδιο και να δώσουν λίγο χρόνο και στην Team Arrow.

Legends Of Tomorrow

Season/EpisodeS02E07: Invasion Pt. 3 WritersGreg Berlanti, Andrew Kreisberg, Marc Guggenheim, Phil Klemmer DirectorGregory Smith CastVictor Garber, Brandon Routh, Caity Lotz, Franz Drameh, Grant Gustin, Stephen Amell, Melissa Benoist, Nick Zano, Dominic Purcell NetworkThe CW

Οι ήρωες μας έχουν μάθει πια για τα σχέδια των Dominators και είναι έτοιμοι να αντεπιτεθούν. Μερικοί από τους Legends, με τον Cisco και την Felicity, ταξιδεύουν στο 1950, τότε που είχε έρθει η εξωγήινη φυλή στη Γη για πρώτη φορά, ενώ οι υπόλοιποι συναντιούνται με την κυβέρνηση. Τίποτα, φυσικά, δεν πάει σύμφωνα με το σχέδιο.

Το πρώτο γκρουπ μπλέκει σε διάφορες περιπέτειες με την κυβέρνηση, πριν από 60 χρόνια, ενώ το δεύτερο μαθαίνει τη σχέση των γήινων με τους Dominators και ποιος είναι ο λόγος που οι εξωγήινοι αποφάσισαν τώρα να εξαπολύσουν την επίθεση τους.

Το τελευταίο μέρος του crossover ίσως είναι το καλύτερο. Όλοι οι ήρωες είναι συγκεντρωμένοι, οι περισσότεροι έχουν από τουλάχιστον μία στιγμή που τους βάζει στο επίκεντρο της προσοχής, και υπάρχει ίσος χρόνος αφιερωμένος στη δράση και τους χαρακτήρες.

CW Crossover

Γενικότερα, ο πρώτος λόγος που ήταν τόσο πετυχημένο το crossover, ήταν επειδή το συγγραφικό team κατάφερε να του δώσει πολλαπλές λειτουργίες. Φυσικά και ήταν ένα τηλεοπτικό event, με αρχή, μέση και τέλος, ωστόσο αυτή η τρίωρη ιστορία λειτούργησε και ως το επόμενο επεισόδιο των εμπλεκόμενων σειρών. Δεν υπήρχε κάποια εξέλιξη με κάποιον από τους κακούς που αντιμετωπίζουν σε κάθε σειρά, αλλά σε επίπεδο χαρακτήρων είναι φανερό πως υπήρχε “κίνηση”. Και δεν δίστασαν να αναμείξουν τα επεισόδια και να δούμε το μήνυμα του Barry στους Legends στο THE FLASH και την επίλυση του θέματος του Cisco με τον Barry στο LEGENDS κ.λπ.

Ο δεύτερος λόγος ήταν πως, παρά το γεγονός ότι βλέπουμε στην οθόνη μας τόσους υπερήρωες να απωθούν μια εξωγήινη εισβολή, το επίκεντρο βρίσκεται πάντα στους χαρακτήρες και το δράμα τους. Τα δύο πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι ο Green Arrow και ο Flash. Ειδικότερα ο δεύτερος έχει μεγάλο μέρος του characterization αφιερωμένο σε αυτόν, καθώς προσπαθεί να ζήσει με τις ενοχές που τον βασανίζουν, από όταν προκάλεσε το Flashpoint, και είναι έτοιμος να θυσιαστεί για το καλό του πλανήτη.

O τρίτος λόγος είναι απλά η φρεσκάδα του να βλέπεις όλα αυτά τα πρόσωπα να συζητούν με χαρακτήρες που, υπό κανονικές συνθήκες, δεν είχαν μπροστά τους, και η κλίμακα της όλης ιστορίας. Όσο και αν θέλω να το ψειρίσω, το γεγονός ότι βλέπω Green Arrow, Flash, Supergirl, Firestorm, Atom και λοιπούς, να πολεμούν CGI εξωγήινους, του δίνει άφεση των όποιων αμαρτιών.

Παρ’ όλα αυτά, η τελική μάχη θα μπορούσε να περιλαμβάνει περισσότερη συνεργασία μεταξύ των ηρώων, τόσο για το fan service, όσο και για να είναι ακόμη πιο ενδιαφέρουσα οπτικά. Και ενώ ήταν διασκεδαστικές οι αντιδράσεις όσων έβλεπαν την Supergirl, θα μπορούσαν να είναι περισσότερες και να δοθούν πιο πολλές σκηνές με αυτήν και άλλους χαρακτήρες που ταιριάζουν με την ηρωίδα της Benoist.