Top 100 DC Comics

100-91: The one with Batman's funeral
97

Joker

2008WriterBrian AzzarelloArtistLee BermejoDC Comics

Το JOKER κυκλοφόρησε τον Οκτώβριο του 2008, ως αυτοτελές graphic novel, και αμέσως προσέλκυσε το κοινό, καθώς, λίγους μήνες πριν, είχε κάνει πάταγο στις αίθουσες το THE DARK KNIGHT, όπου τον Joker είχε υποδυθεί εξαιρετικά ο εκλιπών Heath Ledger. H ομοιότητα του σκίτσου με την κινηματογραφική εκδοχή, προκάλεσε σχόλια προς τον σχεδιαστή, ο οποίος, όμως, είχε εκδώσει ήδη, από το 2005, σκίτσα με αυτή τη μορφή του Joker, στο LEX LUTHOR: MAN OF STEEL, ενώ και στο site της ταινίας, ήδη από το 2006, υπήρχε παρόμοιο σκίτσο του Bermejo. Επομένως η πλάστιγγα φαίνεται να γέρνει υπέρ του σχεδιαστή, σε κάθε περίπτωση, όμως, τη DC μάλλον δεν την ενδιέφερε και πολύ μια τέτοια διαμάχη.

Το plot του comic είναι απλό. Ο Joker αποφυλακίζεται από το Arkham Asylum και αποφασίζει να ξαναγίνει το crime boss της πόλης, διότι, εν τη απουσία του, άλλοι villains αλώνιζαν. Η επάνοδός του περιλαμβάνει αιματοχυσίες, προδοσίες, εκβιασμούς, συμφωνίες και πολλή παράνοια. Η nemesis του Batman θα κάνει τα πάντα για να πετύχει αυτά που θέλει, χωρίς ηθικούς φραγμούς και όρια. Σελίδα τη σελίδα, ταξιδεύουμε σε μια φρενήρη διαδρομή τρέλας, με κορύφωση την αυτοκαταστροφή. Το αψεγάδιαστο artwork λειτουργεί καταλυτικά στην εμπέδωση της συναισθηματικής φόρτισης της ιστορίας, από την αρχή μέχρι το τέλος.

Δίπλα στο προγενέστερο THE KILLING JOKE και στη μετέπειτα δουλειά του Scott Snyder στο BATMAN, το JOKER αποτελεί μια αξιόλογη προσθήκη, στο ψηφιδωτό αυτού του ιδιαίτερου και σημαντικού χαρακτήρα.

#100 #99 #98 #97 #96 #95 #94 #93 #92 #91