Top 100 DC Comics

80-71: The one where Barry Allen returns from the dead!
73

Pride Of Baghdad

2006WriterBrian K. VaughanArtistNiko HenrichonDC Comics (Vertigo)

Bασισμένο σε πραγματικό γεγονός, το PRIDE OF BAGHDAD ακολουθεί μια ομάδα λιονταριών (pride, στα αγγλικά) που δραπέτευσε από τον ζωολογικό κήπο της Βαγδάτης, στην κατεστραμμένη από τον πόλεμο πόλη.

Η ιστορία για την “Περηφάνια της Βαγδάτης” (ταιριαστό λογοπαίγνιο και ο τίτλος) δεν έχει κάποια ιδιαίτερη πλοκή. Είναι περισσότερο ένα αλληγορικό οδοιπορικό. Αυτή είναι και η αιτία που χάρισε στο graphic novel μια θέση στις 100 πιο αγαπημένες εκδόσεις της DC (και ένα Harvey Award). Εκτυλισσόμενη σε τρία παράλληλα αφηγηματικά επίπεδα, η συγκινητική δουλειά του Brian K. Vaughan είναι ένα αντιπολεμικό αριστούργημα. Τα λιοντάρια, που θα μπορούσαν να είναι και άνθρωποι (ή ο everyman) συναντούν, στην εμπόλεμη ζώνη, χαρακτήρες που υπάρχουν στην ανθρωπότητα κάθε εποχής. Σοφούς και τσαρλατάνους, τύραννους και “σωτήρες”.

Ανάλογης ποιότητας είναι και το σχέδιο του Niko Henrichon. Χωρίς πολλές λεπτομέρειες, αλλά ξεκάθαρο, καταφέρνει, με υπέροχη αισθητική, να σταθεί αντάξιο των απαιτήσεων που έχουν οι ανθρωπομορφικές εκφράσεις των ζώων, χωρίς να γίνεται καρτουνίστικo.

Ένα πραγματικά ξεχωριστό πόνημα, που δεν θα πρέπει να ξεφύγει από κανέναν, έστω και για μια ματιά.

#80 #79 #78 #77 #76 #75 #74 #73 #72 #71