Top 100 DC Comics

70-61: The one with the Fallen Angel and the Amazon Princess
66

Lucifer

2000-2006WriterMike CareyArtistsScott Hampton, Chris Weston, Jon J. Muth, Peter Gross, Warren Pleece, David Hahn, Dean Ormston, Ted Naifeh, Marc Hempel, P. Craig Russell, Ronald Wimberly, Michael Kaluta, Zander Cannon, Colleen DoranDC Comics (Vertigo)

Η σειρά LUCIFER ξεκίνησε ως spin-off του SANDMAN, δείχνοντας τις περιπέτειες του ομώνυμου χαρακτήρα, αφότου άφησε την Κόλαση και έγινε ιδιοκτήτης εστιατορίου. Σύντομα, όμως, ανεξαρτητοποιήθηκε από τον “πατρικό” τίτλο και ανέπτυξε ένα δικό του σύμπαν.

Η ιστορία αρχίζει όταν ο Lucifer καλείται να κάνει μια “βρώμικη δουλειά” για λογαριασμό του θεού, με αντάλλαγμα ένα πέρασμα προς “Οπουδήποτε”. Από εκεί, εκτυλίσσεται ένα έπος με αναζήτηση, πολέμους, καταστροφή του σύμπαντος, δημιουργία ενός νέου θεού (y’ know, everyday stuff…) και βέβαια εξέλιξη χαρακτήρων.

Η δύναμη της σειράς είναι το εξαιρετικό σενάριο του Mike Carey. Είναι πολύ δύσκολο να γράψεις Τον Κακό, χωρίς να γίνεις γραφικός ή αηδιαστικός. Όμως, σε αυτή τη σειρά, ο πρωταγωνιστής αποδίδεται με απίστευτη μαεστρία, κερδίζοντας επάξια μια θέση στα 100 καλύτερα comics της εταιρίας. Παρουσιάζεται τόσο γοητευτικός και πανέξυπνος όσο εγωιστής και απάνθρωπος.

Το σχέδιο της σειράς, κυρίως από τον Peter Gross, δεν με ενθουσίασε ανάλογα. Ήταν, απλώς, λειτουργικό. Από τους υπόλοιπους, υπήρχαν οι καταπληκτικές δουλειές των Scott Hampton (“Morningstar Option”) και Jon J. Muth (“Nirvana”), ή του αγαπημένου Marc Hempel (“Eighth Sin”), αλλά το κομμάτι της ιστορίας που έγινε από τον Dean Ormston, μού φάνηκε κατώτερο των απαιτήσεων.

Η επιτυχία της σειράς έδωσε ένα sequel comic και μια τηλεοπτική απόδοση. Το πρώτο το δοκίμασα και η γραφή της Holly Black είναι απαράδεκτη. Για το δεύτερο, προσωπικά μένω μακριά από οτιδήποτε είναι “inspired by…”.

#70 #69 #68 #67 #66 #65 #64 #63 #62 #61