Top 100 DC Comics

70-61: The one with the Fallen Angel and the Amazon Princess
63

Shade, The Changing Man

1990-1996WriterPeter MilliganArtistChris BachaloDC Comics, DC Comics (Vertigo)

Ποίηση. Σεξουαλικότητα. Τρέλα. Σουρεαλισμός. Ποίηση. Σεξουαλικότητα. Τρέλα. Σουρεαλισμός. Ποίηση. Σεξουαλικότητα. Τρέλα. Σουρεαλισμός. Θα μπορούσα να συνεχίσω με copy/paste των παραπάνω και πάλι να έχω περιγράψει την ουσία του SHADE, THE CHANGING MAN, του comic που, στα χέρια των Peter Milligan και Chris Bachalo, αποτέλεσε μία από τις αιτίες της ανάγκης ίδρυσης της Vertigo. Ή θα μπορούσα να γράψω περισσότερες από χίλιες λέξεις και να μην καταφέρω να ακουμπήσω καν την επιφάνειά του.

Δεν έχω κρύψει ποτέ πως το SHADE αποτελεί ένα από τα αγαπημένα μου comics. Ειδικά στην εποχή του, έμοιαζε αποφασισμένο να γκρεμίσει κάθε τοίχο συμβατικότητας! Τα ταμπού της σεξουαλικότητας, του transgenderism και των γεγονότων της Ιστορίας που μας είχαν μάθει, μεταμορφώθηκαν σε χαλαρωμένα τούβλα, που απλά εκσφενδονίζονταν στο κεφάλι της πουριτανής κοινωνίας. Η γραμμική εξιστόρηση, η εικόνα του πρωταγωνιστή και το σχέδιο που εξυπηρετεί, πρώτα απ’ όλα, την αφήγηση, αρνήθηκαν το ρόλο του τσιμέντου και έγιναν πλαστελίνη, που απλά μπορούσε να αλλάξει σχήμα, ανάλογα με τις διαθέσεις των δημιουργών.

Ο Bachalo εξέλιξε το σχέδιό του κατά τη διάρκεια της σειράς (απουσιάζοντας από μερικά μόνο τεύχη), δοκιμάζοντας τα όρια της τέχνης του και των γραμμών που χώριζαν τα panels, με το δεξί του χέρι να σχεδιάζει και το αριστερό να ορκίζεται στις θεότητες της ψυχεδέλειας. Και ο Milligan; Ο Milligan έψαχνε σε διαφορετικές γωνίες του μυαλού του, ώστε να ξεθάψει νέους παραλογισμούς, νέα ποιήματα, νέες αναφορές στην pop κουλτούρα.

Καταλάβατε τι θέλω να πω; Όχι; Να ένας ακόμη λόγος, για να διαβάσετε το SHADE, THE CHANGING MAN!

#70 #69 #68 #67 #66 #65 #64 #63 #62 #61